Index Vakbarát Hírportál

Nyolc óra munka, pihenés és szórakozás a Kádár-korban

“Nézz, láss, gondolkodj és exponálj! Mindezt lehetőleg egyetlen századmásodperc alatt” – mondogatta tanítványainak Szalay Zoltán, a Magyar Sajtófotó Kiállítások megálmodója. A 2017-ben elhunyt fotóriporter a több évtizedes pályája során fényképek ezreit készítette el, ezúttal a hatvanas és hetvenes évek mindennapjait megörökítő munkáiból jelent meg posztumusz fotóalbum.

“Zoltán akkor már túl volt azon az időszakán, amikor személyi igazolványokat készített úgy, hogy kettesével fotózta le az embereket egy negatív kockára majd a nagyításkor választotta külön őket. Miért? Mert a negatívokkal el kellett számolnia, és így minden lefényképezett fej után kilencven fillért kapott” – írja a most megjelent, Azok a hatvanas, hetvenes évek című album előszavában a fotós özvegye, László Ágnes.

Szalay Zoltán később tíz évet töltött – 1954 és 1964 között – a Főfotó riportosztályán, ahonnan a Tükörhöz került, amelynek a legfiatalabb munkatársa lett. Ide készült híres, Ingázók című anyaga, amely úgy kiverte a biztosítékot, hogy meg sem jelenhetett. Eztuán a Magyar Hírlapnál, majd az induló Kurírnál dolgozott, ‘93-tól pedig – két évig – a Blikk fotórovatát vezette. Közben három évtizeden át, 1958-tól 1988-ig, a Rádió és Televízió Újság szerződéses fotóriportere volt.

A fotóriporter ott volt a Magyar Rádió stúdióiban, ahol Latinovits Zoltántól Törőcsik Mariig a korszak legfontosabb művészei adták egymásnak a kilincset, az ország gyáraiban és ivóiban, a Budapest és Pusztaszabolcs között ingázó munkások, a Balaton partján nyaralók, a Klauzál téri kártyások és az Ifiparkban szórakozó fiatalok között – és még ki tudja, hány helyen. “Jó, ha tudjuk: ezeknek a képeknek nem csupán a nézői vagyunk, nem csak a tárgyai vagyuk, hanem az alkotói is” – írta korábban Szalay fényképeiről Göncz Árpád.

A posztumusz fotóalbum Parti Nagy Lajos Szalay-képekre komponált rövid szövegeivel (ún. képmelléírásaival, a szerző saját szóalkotása) kerül a könyvesboltokba. Cikkünkben a könyvben megjelenő fotók közül válogattunk, követve a kötet felosztását: nyolc óra munka, nyolc óra pihenés és nyolc óra szórakozás.


Rovatok