Index Vakbarát Hírportál

18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Negyven év legjobb sajtófotói egy helyen

Ingázó vendégmunkások, munkájukat elveszítő gyári karbantartók, bűnözői csoportok közti leszámolás, tüntetés, intézménybezárás és -lepusztulás, elfuserált beruházás, politikusok ellesett pillanatai, Bosznia, Szíria, vörösiszap-katasztrófa, Covid-áldozatok. Negyven évünk elszelelt, és az elmúlt négy évtized legjobb sajtófotóiból nyílt kiállításon a Capa Központban olyan keresztmetszetet kaphatunk minderről, hogy közben erősen elgondolkodhatunk: vajon a következő negyven évünket dokumentáló sajtófotókon mit fogunk látni?

Hiszen a képeken szereplő számos téma – háború, járvány, tömegsír exhumálása, társadalmi feszültségek és erre adható civil és magánéleti válaszok – ugyanúgy napjaink valósága is. Igaz, a politikusok már másképp öltözködnek (Kádár János kucsmájában benne van a korszak minden borzalma), és talán a metoo-korszak után a lepukkant Ikarusnak támaszkodó aktmodell sem píszí (bár ki tudja, mi zajlik egy akttáborban), de egy anya fájdalma Bucsában most sem más, a Dunából most is próbálnak halat fogni, és a Covid is itt lesz még velünk egy jó darabig.

Keleti Éva fotóművész a megnyitón elmondott beszédében felhívta a figyelmet a ma fotográfiájában egymásra épülő generációkra, amelyek egymást kiegészítve és támogatva haladnak előre a közös munkában. A fiatal fotósokat nyitottságra szólította fel, az idősebb kollégákat pedig arra, hogy segítőkészen álljanak a feltörekvő nemzedékhez. 

Búcsúzóul a közönséget és kollégáit is segítőkészségre és szeretettel való egymáshoz viszonyulásra intette.

A megnyitón átadták a Fotóriporteri Életműdíjat, amelyet Fejér Gábor fotóriporter nyert el. A kiállítás május 29-ig látogatható.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport

Rovatok