Index Vakbarát Hírportál

Ahogyan az Index látta, így vonult végig az árvíz Magyarországon

Lapunk helyszíni stábjai szeptember közepétől végigkövették a Dunán és mellékfolyóin lezúduló áradást, Pozsonytól egészen Bajáig. Szeptember 16-án érkeztünk meg Szlovákiába, ahol akkor a pozsonyi rakpartok már víz alatt álltak. A város egyik külső részére, Dévénybe csak egy katonai teherautó platóján sikerült bejutnunk.

Pozsony után bejártuk Győr-Moson-Sopron vármegye több települését. A Dunaszentpál, Ásványráró, Gönyű, Dunaalmás vonalon haladva valamennyi érintett településen nagy erőkkel zajlottak az árvízvédelmi munkálatok.

Másnap Kisoroszi felé vettük az irányt, a településre vezető egyetlen szárazföldi utat elzárta a víz. Később Dunabogdányból csónakkal tértünk vissza a községbe, ahol a Magyar Honvédség H145M helikopterére szállva madártávlatból is megörökítettük az áradás által sújtott területeket.

„Itt óvatosnak kell lennünk, épp alattunk van egy közúti jelzőtábla” – ezt már Lőcsey László mondta stábunknak, miközben épp egy motorcsónakkal jártuk be a víz által elárasztott utcákat Kismaroson. Baja egyik városrészébe, Dunafürdőbe is csak csónak segítségével tudtunk bejutni. A Duna fővárosi tetőzését is folyamatosan nyomon követtük, jelen voltunk többek között a Római-parton, a Margitszigeten, és dokumentáltuk a lezárt Batthyány téri aluljáróban tapasztaltakat is.



Rovatok