Index Vakbarát Hírportál

Elkezdték költeni a 2024-es olimpiai felkészülésre szánt 10 milliárdot

2015. augusztus 7., péntek 14:23

Megjelentek az egyszer talán majd megvalósuló budapesti olimpia egyelőre 2024-re belőtt megrendezéséhez kapcsolódó első pályázatok és azok nyertesei.

A kormány és a MOB 10 milliárd forintot tervez a felkészülésre költeni, most megközelítőleg 150 millió forintról döntöttek, amik elsősorban a budapesti, pontosabban magyarországi olimpia gondolatának népszerűsítését szolgálják.

Lesznek egynapos kitelepülések, és persze az eszme és Magyarország lehetőségének és a sikerességének orrba-szájba való kommunikációja.

Nem véletlen a népszerűsítésre szánt milliárdok (amik egyébként a konkurens országok felkészülésre szánt költségeitől még így is messze elmaradnak) hiszen a NOB elvárja, hogy az adott ország társadalma gyakorlatilag teljes mértékben odaálljon a rendezés mögé, egy félig-meddig lelkesedett ország nem fog olimpiát rendezni.

Most hat pályázatot hirdettek ki, amelyeket úgynevezett hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások után zártak le, éppen csak a közbeszerzési értékhatár alatti összegben meghirdetve. Tehát vagy egy már jól ismert, illetve a legrátermettebb cégeket keresték meg a feladattal, vagy valamilyen ismerős céget.

A legújabb Közbeszerzési Értesítőben megjelent eredmények szerint 21,65 millió forintért köthet a MOB vállalkozási szerződést a „2024-es nyári olimpiai játékok esetleges budapesti megrendezéséhez kapcsolódó rendezvény technikai berendezéseihez, valamint egyéb rendezvénykellékeihez kapcsolódó feladatok ellátására". A nyertes a pomázi Piccanteria Gasztronómiai Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság, amelyről gyors keresés után kiderült, hogy 2004-ben alakult, de a reklámtevékenységet és a rendezvényi étkeztetést 2013-ban vette fel tevékenységei közé. Árbevétele tavaly 255,35 millió forint volt.

Kicsit bővebben az a cég feladat, hogy például egy egynapos budapesti rendezvény teljes körű lebonyolításához szükséges hang- fény-, színpad-, és egyéb rendezvénytechnikai eszközöket biztosítsa.

Valamivel sikeresebbnek tekinthető az esetleges budapesti olimpiai budapesti megrendezéséhez kapcsolódó kommunikációs feladatok ellátását megnyerő szegedi Poor Consulting Kft., amely csak tavaly alakult, 21,33 milliós árbevételét pedig azonnal megugorja a mostani „nyeremény”, hiszen a 24 750 000 nyert.

Az Egyenlítő Blog szerint amúgy a politikai vezetés előtt nem ismeretlen cégről van szó, hiszen tulajdonosa „Poór Csaba korábban a szegedi fideszesek sajtófőnöke volt, nemrég a Magyar Röplabda Szövetség éléről váltották le.”

24,75 millióért a budapesti Combinatory Kommunikációs Kft. végezheti az olimpiai mozgalomhoz kapcsolódó látogató központ szerkezeti és arculati kialakítását. Feladatuk „a látogató központ szerkezeti kialakításának a megtervezése, a megvalósítás részletes kidolgozása, a megvalósítás előzetes költségbecslésének elkészítése, a látogató központ arculatának, megjelenésének megtervezése, a látogató központban bemutatandó 3D látványfilm vizualizációs koncepciójának elkészítése, illetve a látogatók részére információt, tájékoztatást tartalmazó jegyzetfüzetek, pár oldalas kiadványok tervezése és gyártása és koordinálása.”

A Piccanteria Gasztronómiai Szolgáltató Kft. egy Nyugat-Magyarországon megrendezendő rendezvényhez is biztosítja a technikát.

Rovatok