Index Vakbarát Hírportál

Los Angeles a budapestinél is olcsóbb olimpiát rendezne

2015. augusztus 11., kedd 13:11

Miután Boston visszalépett a 2024-es olimpia rendezésétől, Los Angeles polgármestere, Eric Garcetti bejelentette, szívesen tárgyalna a rendezésről, ám arról sokáig nem beszélt, hogy a város hajlandó lenne-e vállalni azokat a lehetséges többletköltségeket, amik miatt Boston kihátrált.

Noha Garcetti optimistának tűnt, és erre minden oka is megvan, a legfrissebb hírek szerint nem kell mélyen az adófizetők zsebébe nyúlni, mert a város 4 milliárd dolláros költségvetést garantál, illetve az esetleges többletköltségeket is finanszírozni tudják, jelentős bevételek mellett.

„Úgy gondolom ez jó a városnak. Ezek vagyunk mi. Úgy érzem, mind társadalmilag, mind gazdaságilag profitálhatunk ebből” ­- mondta a polgármester az LA Times­nak. 

Jeff Millman, Garcetti tanácsadója szerint nem okoz semmiféle kockázatot a város lakóinak a játékok megrendezése, és ha megpályázzák, akkor biztosan egy világszínvonalú, és a város számára gazdaságilag is sikeres olimpiát tudnak szervezni.

Los Angeles 1932­-ben és 1984-­ben is rendezett olimpiát.

1984-­ben Los Angeles lett az első, és egyben utolsó olyan város, amely adófizetők pénze nélkül rendezte meg a nyári játékokat. 

Most a város a 4 milliárd dolláros költségvetés mellett egy sikeres, profitot eredményező olimpiára számít. Ezt Garcetti többek között arra alapozza, hogy az 1984­es olimpiáról számos helyszín és stadion használható ezért nem kell újakat építeni.

Garcetti nem akar kockáztatni, szerinte a 4 milliárd dollár bőven elég, ráadásul ebben még nincs benne az a 400 millió dolláros biztonsági alap, amit a város az extra finanszírozásokra tett félre. Vagyis így már majdnem 4,5 milliárd dollárja lenne LA­-nek az olimpiára, és ennél jóval nagyobb bevételre számítanak, így a város profitálhat a játékok megrendezéséből.

Andrew Zimbalist a Smith Főiskola közgazdasági professzora szerint Los Angeles anyagilag előnyben van a többi pályázó várossal szemben. Az 1984-­es játékok előtt a város rengeteget költött különböző fejlesztésekre, ezért több, már régóta kialakított helyszín és kiépített infrastruktúra várná a 2024­-es eseményt.

Boston ezeket nem tudta volna garantálni csak extra finanszírozással, ezért is léptek vissza két hete. Garcetti szerint még néhány részletről tárgyalnak az Amerikai Olimpia Bizottsággal (USOC), de a polgármester hisz benne, hogy végül a városnak lesz a rendező.

Az indulási szándékot igazoló pályázatokat szeptember közepéig kell benyújtani a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, ezért a kaliforniai városnak nincs sok ideje, hogy véglegesítsék a költségvetést, és eldöntsék tudják­e vállalni a rendezést.

LA mellett Washington és San Francisco is versenybe szállhat az Egyesült Államokon belül a rendezés jogokért.

A 84-es olimpia az egyedüli nyereséges

Az 1984-es Los Angeles-i olimpia kifejezetten profitot akart termelni, kvázi magánvállalkozásként, és nyereséget is termelt. Maguk a Los Angeles-iek sem szerették, mert minden a profitról szól, igaz, nem használtak fel hozzá közpénzt. Bővebben.

Rovatok