Index Vakbarát Hírportál

Ez volt az őrület napkeltéig tartó napja

2016. augusztus 12., péntek 06:57 | aznap frissítve

Alig van olyan olimpia, hogy a magyar csapatnak ne legyen egy meglepetésaranya, de legalábbis meglepetésérme. Lehet, hogy az idei olyan sportolótól érkezik, akitől, ha jobban belegondolunk, nem is olyan nagy meglepetés ez.

Berecz Zsomborról van szó, aki a magyar sportvitorlázás legkomolyabb olimpiai sikerét érheti el. A csütörtöki két futamból egyet megnyert, míg a következőben hetedik lett, így összetettben feljött a harmadik helyre. Még négy futam van hátra, majd jön az úgynevezett duplaszorzós éremverseny, ahová a legjobb tíz kerül be – a dolgok mostani állása szerint egyikük Berecz lesz. Magyar vitorlázó ritkábban nyer meg olimpiai futamot, mint ahogy Rogán Antal feltalál valamit, szóval ez már önmagában is figyelemreméltó bravúr, még ha a sportágat jobban figyelőknek talán kevésbé meglepő Berecz eddigi eredménye: ő ugyanis már világbajnoki 7. is volt, ráadásul másodikként, már 2015 tavaszán megszerezte az olimpiai kvalifikációt.

És aki máris számít arra, hogy az esetleges későbbi sikere nyilvánvalóan az óvodákban is hőssé teheti – a négy-hatévesek mérsékelten szofisztikált, altesti poénokat a Rob Schneider-i vagy Adam Sandler-i mélységekben kedvelő humorérzékének köszönhetően. Töredelmes vallomás következik: annak idején én magam is ilyen óvodás voltam. Hosszú ideig nem tudtam lekattanni a témáról, amikor meghallottam, hogy Wossala György és Fa Nándor milyen vitorláson ül, és csak mondtam és mondtam, hogy fingdingi, fingdingi, a seggedből mi jön ki.

Aztán egyszer meghallotta az óvónéni, aki néhány keresetlen szóval elmondta a véleményét arról, hogy szerinte mennyire vicces ez. Utána soha többé nem mondogattam (talán Schneidernek vagy Sandlernek, és így az egyetemes filmtörténetnek is jól jött volna egy idejében elhelyezett Magdika néni).

Mondjuk Berecz Zsombor, ha így folytatja, valószínűleg nem csak az óvodások kedvence lesz – de talán kár is ennyire előreszaladni, hiszen szombaton és vasárnap van még két-két futam. Addig is a feszültséggel teli várakozás idejére ajánlok egy, a Berecz Zsombornál ma még talán jobban ismert vitorláshoz kötődő kis zenét.

A kultúrát egyébként nem csak én csempésztem be az olimpiai csütörtöki, péntek hajnalban véget ért hatodik napjába. Hanem a téma nálam egy fokkal jelentősebb szereplője, a Disney is, amely magyar idő szerint hajnali öt előtt nem sokkal mutatta be az új Star Wars-film előzetesét, benne a régen várt Darth Vaderrel. Akit mindez bővebben érdekli, az ide kattintson.

Szóval a péntek reggel véget ért csütörtök az őrületes húzások olimpiája volt finn dingis sikertől Vader nagyúrig (és volt más váratlan magyar győzelem is, de arról majd később). A filmbemutatót egyébként Michael Phelps szokásos győzelméhez időzítették, bár ehhez a klasszikus Bud Spencer-film, az Aranyeső Yuccában illett volna.

Phelps ugyanis ismét győzött, megszerezve 22. olimpiai aranyát. Ezúttal 200 méter vegyesen darálta be a mezőnyt; ezzel ő lett az első úszó, aki egy számban sorozatban négy olimpián győzött), majd húsz perccel később már 100 pillangón úszott előfutamot, amelyben Cseh László mögött a második lett. Végül Cseh a 4., Phelps az 5. idővel került a magyar idő szerint szombat hajnali döntőbe.

Maradva az uszodában: az olimpia valószínűleg legkülönlegesebb eredménye is született meg csütörtökön. Holtversenyt hozott ugyanis a női 100 méteres gyorsúszás döntője: a 16 éves kanadai Penny Oleksiak és az amerikai Simone Manuel egyaránt 52,70 másodperces olimpiai rekorddal csapott célba, így ebben a számban két aranyérmet is kiosztanak. Ráadásul extra volt ez a futam abból a szempontból is, hogy Manuel az olimpiák történetének első aranyérmes afroamerikai úszónője, Oleksiak pedig az első olyan olimpiai bajnok, aki 2000. január 1-je után született.

Az olimpia hatodik napján magyar érem nem született – az egy napra jutó érmeink átlaga így is maradt egy fölött –, de erre kevés esély is volt. Úszódöntőkben nem is szerepeltünk, előfutamokban és elődöntőkben igen, és nem is rosszul. 200 háton Hosszú Katinka a legjobb idővel, országos csúccsal jutott döntőbe, 800 gyorson Kapás Boglárka a második legjobb idővel lett döntős, míg Cseh a már említett negyedik idővel jutott döntőbe. Takács Krisztián viszont elődöntős sem lett 50 gyorson, 2 századdal lemaradva a 17. helyen zárt; nem jutott döntőbe 200 háton György Réka (22.), 800 gyorson az ennél jóval hosszabb távon erős Risztov Éva (14.) és 100 pillangón Pulai Bence (26.) sem.

Az éremre a csütörtöki versenyzőink közül a dzsúdós Joó Abigélnek volt a legkomolyabb esélye, miután a 78 kilós súlycsoportban a 8 közé jutásért legyőzte a 21 éves japán világbajnokot Umeki Mamit. Utána azonban a negyeddöntőben, majd a vigaszág első meccsén is kikapott, így végül 7. helyen zárt. A szintén dzsúdós Czirjenics Miklós már az első meccsét elveszítette, így helyezetlenül zárt. Ugyancsak elveszítette már első mérkőzését Sárosi Laura, a sportszerűségével világhírű vált tollaslabdázó, akinek a 9. helyen kiemelt india Sindhut nem sikerült legyőznie.

A Simon Béla, Juhász Adrián férfi kormányos nélküli kettes kilencedik lett összesítésben, miután harmadikként haladt át a célvonalon a B döntőben. További magyar eredmény, hogy a női kisöbű sportpuskásoknál a 3x20 lövéses összetett versenyben Miskolczi Julianna a 22. helyet szerezte meg.

A pólóban tovább tartanak a magyarok nehézségei. Ezúttal az Európa-bajnok női csapat szenvedett vereséget, a második fordulóban a spanyolok 11-10-re verték a mieinket. A meccs közepén 6-4-re még a magyarok vezettek, de ott volt egy sokkoló hullámvölgy: a spanyolok a harmadik negyedben és a negyedik elején egy 6-1-re megnyert sorozatot produkáltak, és bár a végén sikerült felzárkózni, egyenlíteni már nem. Férfi és női vízilabdázóink az eddigi 5 meccsen csupán 1 győzelmet arattak, emellett 3 döntetlennel és 1 vereséggel 50 százalékos a mérlegünk.

És néhány fontos vagy érdekes, de nem magyar vonatkozású hír a végére.

Rovatok