Index Vakbarát Hírportál

Öt ország, ami Rióban dicsőült meg először aranyéremmel

2016. augusztus 15., hétfő 10:49

A riói olimpián eddig 46 ország szerzett aranyérmet, öt közülük története során először. Van, amelyiknek korábban érme sem volt az olimpiákról. A közös bennük, hogy mindegyik ország sokat küzdött a függetlenségéért.

Nézzük, kik hozták a történelmi eredményeket, és váltak hőssé országukban.

Koszovó zseniális rajtot vett, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által csak 2014-ben felvett állam első olimpiáján arannyal mutatkozott be. Az 52 kilós dzsúdósok között induló Majlinda Kelmendi hozta magát, és végigverte a mezőnyt.

Puerto Rico 1948 óta vesz részt az olimpiákon, Rióig összesen nyolc érmük volt. Mindet férfi nyerte, hatot bokszban, egyet birkózásban, egyet atlétikában szereztek. Az első női érem azonban mindjárt arany lett. Monica Puig több Grand Slam-győztest megverve lett első a női tenisztornán.

A férfi száz pillangón mindenki Michael Phelps, Chad Le Clos és Cseh László csatáját várta, aztán jött a szingapúri Joseph Schooling, és mindhármukat megverve aranyérmes lett. A miniállam 1948-ban vett részt először az olimpián, azóta kétszer hiányzott (1964, 1980). Schooling aranyával összesen öt érmet szerzett. 1960-ban súlyemelésben bronzot nyertek, majd hosszú szünet következett. 2008-ban a női asztalitenisz-csapat egy ezüsttel lépett magasabb szintre, majd 2012-ben két bronzot nyertek a nők pingpongban.

Fidzsi 1956-ban volt először olimpiai résztvevő, de sokáig csak reprezentáltak, pár fős küldöttséggel utaztak a játékokra. Hogy az aranyérmesek közé kerüljenek, ahhoz a hetes rögbi olimpiai programba kerülése kellett. A debütáló sportágban egyből bezsebelték az első helyet.

Az ötödik ország, Vietnam az előző négyhez képest nagynak mondható, háromszor akkora, mint Magyarország, de bármilyen meglepő, az olimpiákon nem számítanak erősnek, mindig kis csapattal vesznek részt a játékokon. Rio előtt csak két ezüstérmük volt, egyet 2000-ben nyertek taekwondóban, majd 2008-ban súlyemelésben sikerült egy második helyet szerezniük. Rióban megduplázták az érmeik számát. Ez egy sportlövőnek, a 41 éves Hoàng Xuân Vinhnek köszönhető.

A hadseregben tábornoki rangban szolgáló sportoló tízméteres légpisztolyban nyert aranyérmet, az ötvenméteres számban pedig ezüstöt.

Rovatok