Index Vakbarát Hírportál

Mint a legót, úgy szedik szét az egyik riói arénát

2016. augusztus 22., hétfő 19:28

Szétrohadnak rengeteg pénz felemésztve, vagy valami értelmes célra, gazdaságosan használhatóak lesznek-e?

Mindig ez a kérdés merül fel az olimpiák sportlétesítményével kapcsolatban. A szétrohadásra számos példa van, Rio fenntarthatóságot ígért. Már tudják is, hogy mi lesz a paralimpia lezárultával a sportlétesítményekkel.

A 2014-es futball-világbajnokság azért olyan sok reményre nem jogosíthatja fel a brazilokat, mert a frissen felhúzott stadionok egy részében úgy kell fogdosni a nézőket

A riói olimpiát a fenntarthatóság jegyében rendezték meg, és a költségcsökkentés miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is azon van, hogy ahol lehet, ideiglenes létesítmények készüljenek.

A Jövő Aréna ennek a tervezője szerint is megfelel, Manuel Nogueira építész azt mondta, nomád stílust valósított meg. Az aréna szétszedhető, aztán egy másik helyen újra összerakható, mint a legó. Az arénából például majd négy iskolát is felépítenek.

De nézzük, mi mindent ígérnek még a brazilok:

OLIMPAI PARK:
- A tervek szerint egy nagy szabadidősport-központ és iskolai centrum helyszíne lesz; a brazilok az olimpiai sportokban híján vannak a profi edzéslehetőségeket kínáló létesítményeknek. Több strandröplabda-pályát is létesítenek itt, lesz egy sportolási lehetőségeket is kínáló közpark kerékpárutakkal.

- Carioca 1 (16 ezer férőhely, kosárlabda): 6500 férőhelyesre bontják vissza, és többek között koncerteknek és vásároknak ad majd otthont.

-
Carioca 2 (10 ezer, dzsúdó, birkózás): edzőközpont lesz belőle többek között a súlyemelőknek, a dzsúdósoknak, a birkózóknak és az asztaliteniszezőknek.

-
Carioca 3 (10 ezer, vívás, taekwondo): a tervek szerint iskolává építik át, amelyben 850 tanulót oktathatnak úgy, hogy tíz sportágban is edzéslehetőséget biztosít.

- Velodrom: megmarad az 5000 férőhely, eddig nem volt profi helyszíne a pályakerékpárosoknak az országban.

- Teniszközpont: a 10 ezer férőhelyes központi stadion és a nyolc pálya megmarad, itt rendezik majd a februárra kiírt Rio Open férfitornát.

- Jövő Aréna: a 12 ezer férőhelyes kézilabda arénát négy iskolává alakítják át.

- Olimpiai Uszoda: két úszóközpontot alakítanak ki belőle.

DEODORO (lovaglás, sportlövészet, öttusa, BMX és hegyikerékpár, szlalom kajak-kenu):

- A szlalom kajak-kenu pályából tó lesz, amelyben strandolni lehet. A környéket sportolási lehetőségeket kínáló parkká alakítják és klinika kialakítását is tervezik.

COPACABANA/MARACANA:

- A Copacabanán csak ideiglenes helyszínek voltak, mint a strandröplabda-stadion.

- Az atlétikai versenyeknek otthont adott stadion befogadóképességét 45 ezerről 60 ezerre bővítették, a jövőben ismét futballstadionként működik majd.

- A két évvel ezelőtti labdarúgó-világbajnokságra teljesen átépített világhírű Maracana Stadion változatlan marad, a befogadóképessége 78 600 fő.

Rovatok