Index Vakbarát Hírportál

A felszín alatt nagy a baj, nagyon nagy

2016. augusztus 22., hétfő 12:06 | aznap frissítve

Éppen csak véget ért a XXXI. nyári olimpia, de máris le lehet vonni az első tanulságokat. Furcsa egy olimpia volt, mert még a jól teljesítő sportágaknál - úszás és kajak-kenu - is adódott hiányérzetünk a fantasztikus győzelmek mellett. Vívásban viszont 44 éve várt kitűnő szereplést láthattunk.

A magyar sport a riói olimpián 8 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzéremmel a nemzetek összesítésében a 12. helyen végzett. Ez előkelő helyezés még úgy is, hogy a négy évvel ezelőttihez képest a magyar olimpiai csapat két helyet visszacsúszott. Rióban csak 3 versenyzővel nagyobb volt a csapat, mint Londonban, de az úszóváltók kizárása miatt ennek csekély jelentősége volt, összességében a magyar sport a legjobbak között maradt. 

Tény, hogy az idén a magyar sportolók három éremmel kevesebbet szereztek, mint négy éve, akkor egy ezüsttel és két bronzzal volt többje a küldöttségnek. A mélypontot jelentő pekingi olimpiához képest viszont öt éremmel van többje.

Így alakultak az előző olimpiák.

  Olimpia Arany   Ezüst   Bronz  
Peking, 2008 2 kajak-kenu (Vajda Attila és Janics, Kovács páros), 1 vízilabda 3 úszás (Cseh László), 1 birkózás (Fodor Zoltán), 1 kajak (férfi négyes) 1 kenu (Kozmann, Kiss), 1 vívás (Mincza Ildikó)
London, 2012 2 úszás (Gyurta Dániel és Risztov Éva), 3 kajak (Kozák Danuta, női négyes, Dombi, Kökény), 1 vívás (Szilágyi Áron), 1 torna (Berki Krisztián), 1 atlétika (Pars Krisztián)   1 birkózás (Lőrincz Tamás), 1 dzsúdó (Ungvári Miklós) 2 kajak (Janics, Kovács és férfi négyes) 2 birkózás (Módos Péter, Hatos Gábor), 1 úszás (Cseh László), 1 öttusa (Marosi Ádám), 1 cselgáncs (Csernoviczki Éva) 1 kajak (Janics)
Rio de Janeiro, 2016: 3 úszás (Hosszú Katinka) és 3 kajak (Kozák Danuta, női páros és négyes), 2 vívás (Szász Emese és Szilágyi Áron) 2 úszás (Hosszú és Cseh László), 1 vívás (Imre Géza) 2 úszás (Kapás Boglárka és Kenderesi Tamás), atlétika (Márton Anita), vívás (párbajtőrcsapat)

Már egy évvel az olimpia előtt feltettük a kérdést, meddig tart ki a magyar sport csodája. Rióban választ kaptunk, egyelőre még – néhány kivételes egyéniségnek köszönhetően - kitart.

Hosszú Katinka és Kozák Danuta egyaránt három aranyérmet szerzett, mivel az úszónőnek még jutott egy ezüst is, ő lett a magyar küldöttség legeredményesebb versenyzője.

A 27 éves Hosszú egy nagy csalódás, a londoni negyedik hely után vágott neki ennek az olimpiai ciklusnak, és már az első évtől sikert sikerre halmozott. 4 világbajnoki aranya mellett világcsúcsot javított, ahogy ezt a riói medencében is megtette még egyszer. És nemcsak a vegyes úszásban emelkedett ki, hanem a specialistákat is megverte 100 háton, amire nem lehetett számítani.

A sikereit még a Vasas színeiben elérő sportoló – szeptembertől már a saját klubjában versenyez - miután összeveszett a magyar szövetséggel, azt is statuálta, hogy a szövetség nélkül is lehet, ami igen sok sportolónak a beidegződése.

Most nem is sütkérezhet az úszószövetség az aranyak fényében
.

Hosszú és a férje megvalósított egy olyan modellt, ami az egész világ csodálatát kivívta, a versenyeket edzésnek tekintették. Követője eddig a világban kevés akadt, bár páran a legjobb úszók közül megméretik magukat a világkupákon, de nem ez az általános.

Valószínűleg Shane Tusup találmánya az is, hogy az 50 méteren úszó sprinterekre jellemző technikával úszta végig a 100 hátat Hosszú, ami aranyat hozott, mert az állóképessége megvolt ehhez. Még a 200 háthoz nem, de ezen még javíthat.

Nem látszik egyelőre – a 200 vegyest leszámítva, ott a brit O'Connor nagyon sokat fejlődött - ki lehet Hosszú kihívója, így a jövő évi világbajnokságon, de akár még a tokiói olimpián is folytathatja a sikerszériáját.

Kozák Danuta és vőlegénye, Somogyi Béla ugyanilyen modellben gyűjtöttek össze három aranyat. Azzal a különbséggel, hogy Kozák négy éve is sikeres volt, de ő is külön utat választott, eljött Csipes Ferenctől, mert több figyelemre vágyott. Sokan féltették és kockázatosnak tartották ezt, de az idő azt igazolta, hogy - egy tavalyi hullámvölgyet leszámítva - tökéletes úton járnak.

Somogyi kenus volt, de Kozák felkészítésében mégis sok mindenre ráérzett, hiszen például együtt futott vele az amerikai edzőtáborban. Emellett rátaláltak Szabó Gabriellára, a régi harcostársra, és már nem egyedül, hanem közösen edzettek. A sportágban fontos a falkaszellem, hogy egy feltörekvő fiatal lendülete a rutinosabbakat nem hagyja lankadni.

A 29 éves Kozák egycsapásra a legeredményesebb kajakos lett, az aktív sportolók közül is a legtöbb arannyal büszkélkedhet, és Keleti Ágnes valamint Egerszegi Krisztina csúcsát is beállította. Storcz Botond kapitány szerint van még benne annyi, hogy a német Birgit Fischer 8 aranyat számláló rekordját is megdöntse.

Hosszú ernyőt tartott az úszók fölé, Kozák és a nők pedig a kajak-kenu fölé.

Mert úszásban Cseh ezüstje, Kapás Boglárka és Kenderesi Tamás bronza mellett más érem nem akadt. A 35 fős küldöttségből a női váltó még beverekedte magát a döntőbe, senki más nem, ami csalódás.

Mi lesz négy év múlva?

A magyar olimpiai csapat reálisan 6-7 aranyért mehet majd Tokióban, a mostani 8 arany erőn felüli teljesítménynek számít, állapítja meg az utolsó olimpiai podcastünkben helyszíni tudósítóink beszélgetettek az elutazás előtt Rióban, éppen egy áramszünet kellős közepén.

A férfi kajakot még otthon megtépázták a doppingbotrányok, egy jónak gondolt férfi négyes a második esélyével sem tudott élni, hogy aztán a trónkövetelők még a döntőt se érjék el. Sok jóra nem lehetett számítani, bár a Tótka–Molnár-páros közel volt a bronzhoz.

Négy éve, amikor a Dombi, Kökény-duó aranyérmes, a Kammerer-féle négyes pedig ezüstérmes lett, úgy látszott, van még tartalék ebben a szakágban. Most már szembetűnő, hogy az nem elég.

Kenuban a világbajnok Vasbányai, Mike páros a döntőben mindent megtett a bronzért, de addig valami nem stimmelt náluk.

Az úszás a három arannyal felülmúlta a 4 évvel ezelőtti kettőt, a kajak ugyanazt hozta aranyakban, bár igen fájó, hogy eltűnt három másik érem. Az pedig, hogy döntős legyen minden egység, irreálisnak tűnt az itteni forma alapján.

A vívás ugyanakkor három éremmel többet szerzett, hiszen Londonban Szilágyi Áron aranyán kívül más érem nem termett, most a kardvívó címet védett, elmondása szerint egy sokkal melósabb versenyen, mint 2012-ben, mert akkor kegyelmei állapotban volt, most ellenben minden tusért meg kellett küzdenie.

A párbajtőröző Szász Emese hozta a szokásos meglepetésaranyat, már az első nap. Négy éve, de akár nyolc éve is nyerhetett volna, de akkor nem hitt úgy benne, mint most.

Imre Géza 14-10-ről veszített, ha az ő asszója megvan, 9 arannyal túlszárnyalta volna a magyar sport az előző aranytermést, és talán

sorsszerű, hogy nem sikerült, mert a mostani szereplés így nagyon sok mindenre felhívja a figyelmet.

Legutóbb 8 sportág hozott érmet, most négy. Lehet úgy beállítani ezt, hogy a kiemelt sportágaknak adott milliárdok ennyire, a szinten tartásra voltak elegendők az elmúlt években.

Arról is lehet értekezni, hogy még nem időszerű számon kérni az elköltött milliárdokat, de akkor ennek a másik része is igaz, hogy nem a bőséges támogatástól vannak az aranyak, pénz nélkül is hasonló lett volna a szereplés. Hosszúék esetében igaz is, az ő körülményeik nem az állami beavatkozásnak köszönhetően javultak.

A valósághoz talán az áll legközelebb, ha szembenézünk azzal: beszűkült a hazai sport, amihez még az is hozzájárul, hogy az aranyérmesek között nincs 25 év alatti. Szilágyi és Csipes is már betöltötték ezt a kort, és a 16 érmes között van nyolc 30 év feletti. Pontosan a fele az arány.

A nyolc aranyérem ellenére mindössze három új névvel bővült az aranyérmesek névsora. Hosszú Katinka, Szász Emese és Csipes Tamara.

A férfiak közül mindössze egyetlen aranyérmes van: Szilágyi Áron. Ilyen női túlsúly még egyetlen olimpián sem volt.

Alapos elemzést igényel majd, hogy miért kezd összemenni a bázis, de az már most megállapítható, hogy semmi meglepő nem volt a dzsúdó és a birkózás érem nélküliségében, mert az előző vb-n egyik sportág képviselői sem állhattak dobogóra. Lőrincz Viktor bronzmeccse a szemérmetlen csaláshoz közelített, ettől még tény, 20 év után nincs érem a sportágban.

Dzsúdóban 1992 után 2012-ben volt magyar érem, ezért sem volt érthető az a túlzott optimizmus, ami kísérte a versenyzőket, és mint Tóth Krisztián mondta, őt agyon is nyomta a várakozás. Feltehetjük a kérdést, miből gondolta a sportvezetés, hogy állandósul a kiváltságos helyzet, és most is érmesek leszünk, holott a múltban sem így volt, pedig akkor is tehetséges csapat utazott a sikeres olimpia után mutatott a csapat halványabb produkciót.

A torna és az öttusa eltűnt, Berki Krisztián kiesésével sok jóra nem is lehetett számítani, az öttusában viszont más a helyzet, Kovács Sarolta két hónappal az olimpia előtt világbajnok lett.

Ha majd a magyar sport – hamarosan elkerülhetetlen - szerkezeti átalakításának nekilátnak, joggal vetődhet fel a kérdés, érdemes-e egy ilyen drága sportágat patronálni, miközben két aranyért megy a harc az olimpián. Nem mellékesen, egy extrém példa, két aranyat osztanak például a golfban is ki.

Az olimpiát megelőző vb-ken 3 sportág tűnt ki. Az úszás, kajak-kenu, vívás. Most az atlétika Márton Anita csodás érmével hozzájuk csapódott, nagy szükség is volt rá.

Fájó hiány volt, hogy a kézilabda nem volt jelen. A januárban megbukott kapitány, Talant Dujsebajev ellenben igen, aki sokat tett azért, hogy a magyar válogatott véletlenül se lehessen Rióban. A téli Európa-bajnokságon ugyanis sorra veszítette el a fontos meccseket az indokolatlan fiatalítás miatt, míg a bennünket legyőző svédek épp arról a tornáról jutottak ki az olimpiára.

Csapatsportban most sem volt érmünk, megint nüanszokon múlt, de a pólósnőknek négy éve, és most sem kedvezett a szerencse. De ahogy négy éve, most is a férfiak előtt végeztek.

Más csapatsportágra még úgy sincs esély, hogy a társasági adókedvezmény (Tao) soha nem látott kedvezményeket nyújt, akkora volt a korábbi lemaradás. Nemcsak infrastruktúrában, hanem szakembergárdában is.

Összességében izgalmas 17 napon vagyunk túl, az első nap maga volt a mámor, amikor máris két aranyunk volt, hiszen még egyszer sem fordult elő korábban. Aztán jöttek kijózanító vereségek.

A magyar sport még így is erő felett, túlteljesített, de figyelemre méltó, hogy igen sok ország most szerezte története első aranyát, érmét. Vagyis a konkurencia egészen biztosan nem lesz kisebb a következő játékokon, mi több, a japánok négy év múlva hazai pályán sokkal több sportágban lesznek jelen éremeséllyel, mint most a brazilok voltak.

Magyar Ház

Először az olimpiák történetében volt Magyar Ház, amelyik bemutatta az országot, a fővárost, az olimpiai tradíciókat, italokat. Ha a mindössze egy bronzérmet szerző osztrákok büszkék kultúrájukra, múltjukra, és hirdetik azt, időszerű volt, hogy a sokkal sikeresebb magyaroknak is legyen. Itt lehetett találkozni a sportolókkal, a szurkolók egymás között beszélgethettek itt.

Itt népszerűsítették a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot is, és kíváncsiak is voltak ránk a brazilok, rendszerint hosszú sorok álltak a beléptetés előtt, még esőben is, naponta legalább ötszázan megfordultak ott. Ők is képet kaphattak a múltról és a jövőről, ahogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach is, aki szintén meglátogatta a Magyar Házat, ahogy természetesen Orbán Viktor kormányfő is.

Rovatok