Index Vakbarát Hírportál

A nap, amikor győzött, aki még sose nyert, és elbukott, aki mindig

2018. február 11., vasárnap 16:42

A téli olimpián vasárnap nem volt magyar versenyző. Izgalmas és feledhetetlen pillanat így is akadt, nem is kevés.

Az egyik ilyen Simen Hegstad Krüger versenye volt. A norvég sífutó

úgy kezdte a versenyt, ahogy a legrosszabb álmainkban (ha már Krüger, értik, haha) kezdődhet egy verseny: bukással.

Ráadásul nemcsak elesett, hanem jó pár versenytársát magával rántotta, mint visszalépett Botka László az MSZP-t. Ember legyen a talpán, sőt, a sílécén, aki ilyen helyzetből talpra áll, de Simen Hegstad Krüger nem egy Molnár Gyula, és szerencséjére a 15+15 km-s sífutás sem az a kimondott sprint szám. Így volt ideje rendezni a sorokat, és bő egy és negyedórával később elsőként ért célba. A norvégok egyébként taroltak ebben a számban, mint szombaton a hollandok a 3000 méteres gyorskorcsolyázásban: mindhárom érmet megszerezték.

A hollandoktól vasárnap 5000 méteren is triplázást vártak, ám duplázás sem lett, csak Sven Kramer tudott dobogóra állni. Ő viszont a tetejére, így sorozatban harmadszor nyert olimpiát, és összességében már négy olimpiai aranynál jár.

Krügerhez hasonlóan örökké emlékezetes nap lesz a vasárnapi a 17 éves amerikai Redmond Gerardnak is. A snowboard slope style döntőjében két kör után csak a 11., utolsó helyen állt, aztán az utolsó etapban szinte hibátlanul ment végig a pályán, a forgásai is tökéletesek voltak, és ezzel meg is nyerte az olimpiát (ez volt az amerikaiak első aranya Pjongcsangban).

Snowboardban nemcsak a győztes, de a bronzérmes versenyző is élete versenyét futotta, majdnem szó szerint. A kanadai Mark McMorris ugyanis 10 hónapja, 2017 márciusában félholtan feküdt egy kórház intenzív osztályán, miután Kanada egyik leghíresebb síterepén, Whistlerben fának ütközött. A balesetéről és a felépüléséről itt olvashat bővebben >>>A női snowboardosok versenyét viszont előbb elhalasztották az erős szél miatt, majd úgy döntöttek: a teljes 27 fős mezőny döntőbe jutott, vagyis hétfőn mindenki az aranyért mehet.

És, ha más előjellel is, de felejthetetlen versenye volt férfi egyes szánkóban a Felix Lochnak is. A címvédő (sőt, már Vancouverben is győztes) német sportoló a döntőben az utolsó, negyedik futamot még az ebben a sportágban elég jelentősnek mondható 192 ezredmásodperces előnnyel kezdte. Ekkor azonban hatalmasat hibázott, így elbukta az aranyat – sőt, a dobogóról is lemaradt, ötödik lett –, a győzelmet a 23 éves osztrák David Gleirscher szerezte meg.

Ő egyébként élete első felnőtt versenyét nyerte, világversenyen eddig csak a juniorok között volt értékelhető eredménye (2013-ban világbajnoki bronz-, egy évvel később aranyérem).

Ami még vasárnap történt

Éremtáblázat két nap után

   Arany Ezüst Bronz
Németország 3 0 1
Hollandia 2 2 2
Norvégia 1 4 3
Egyesült Államok 1 1 0
Ausztria 1 0 0
Franciaország 1 0 0
Koreai Köztársaság 1 0 0
Svédország 1 0 0
Kanada 0 3 1
Csehország 0 1 1
Finnország 0 0 1
Kazahsztán 0 0 1
Orosz sportolók 0 0 1
Olaszország 0 0 1

Borítókép: Redmond Gerard. Fotó: David Ramos / Getty Images Hungary.

Rovatok