Index Vakbarát Hírportál

Thiem felért a csúcsra, de vajon ott is tud maradni?

2020. szeptember 14., hétfő 16:37

Dominic Thiem győzelmével új Grand Slam-bajnokot avattak vasárnap New Yorkban. A US Open férfi egyesében diadalmaskodó osztrák teniszező 27 évesen ért fel a csúcsra, de vajon hosszú távon is ott tud maradni ezután?

Nem mindennapi amerikai nyílt teniszbajnokságot rendeztek a koronavírus árnyékában. Többek között Rafael Nadal, Nisikori Kei és Nick Kyrgios sem utazott el az Egyesült Államokba, Roger Federer sérülés miatt már nem játszik az évben, Novak Djokovocsot pedig a nyolcaddöntőben leléptették.

A világelső szerb kizárásával biztossá vált, hogy Stan Wawrinka 2016-os US Open-győzelme után ismét nem a Federer, Nadal, Djokovics-trióból nyer valaki Grand Slam-tornát.

Az eddig is világos volt, hogy Thiem és Zverev is jó teniszező, de az „öregeket” egyiküknek sem sikerült letaszítania a trónról – egészen vasárnapig. A nagy álmokat dédelgető generáció (idesorolandó Thiem, Medvegyev, Cicipasz és Zverev is) egyes tagjai okoztak már kellemetlen pillanatokat a nagy hármasnak, azonban a legmagasabb szinten, a legnívósabb tornákon a triumvirátus hegemóniája megtörhetetlennek tűnt (és tűnik?).

AZ ELSŐ

Dominic Thiem az első férfi teniszező, aki kétszettes hátrányból nyert a US Open döntőjében az Open-érában. Szintén az első, aki 1990 után született és Grand Slam-trófeát nyert.

Thiem korábban háromszor játszott GS-döntőt, mindhárom alkalommal vereséget szenvedett. Kétszer Nadal (Roland Garros), egyszer Djokovics (Australian Open) győzte le.

Ez egy hosszú történet Roger Federerrel, Rafael Nadallal és Novak Djokoviccsal. Kétségkívül, ők is hozzátettek ahhoz, aki ma vagyok. Federert akkor kezdtem el nézni, amikor hét-nyolc éves voltam

– idézi Thiemet a Tennis World.

Amikor a Roland Garroson először találkozott Rafával, 11 éves lehettem. Csodáltam őket. Aztán amikor idősebb lettem, megpróbáltam tanulni tőlük, és igyekeztem utánozni, amiket csináltak.

Tény, hogy egy rendhagyó US Open van mögöttünk, de Thiem sikeréből ez semmit nem von le. Ahogy a világranglista 3. osztrák fogalmazott, a New York-i diadala a hosszú évekig tartó kemény munkának és a meghozott áldozatoknak köszönhető.

Nicolás Massú 2019-ben lett Thiem edzője, a jelek szerint ez sokat lendített az osztrák játékán, aki fejben is összetettebbnek tűnik az utóbbi időben.

Thiemnek ez már a 17. ATP-tornagyőzelme volt, a nagy kérdés azonban az, hogy képes lesz-e hosszú távon erre a teljesítményre vagy a vasárnapi győzelemmel csak megráncigálta az oroszlán bajszát. Erre nem most kapunk választ…

Ne feledkezzünk meg Zverevről sem, hiszen elég valószínű, hogy a jelenleg 23 éves német teniszezőt is láthatjuk majd a jövőben, ahogy felemeli a győztesnek járó GS-trófeát. A kérdés ez esetben is csupán annyi, vajon hányszor teszi majd meg mindezt az elkövetkezendő 10-15 évben.

Az biztos, hogy mindkét játékosnak annál jobb teniszt kell mutatnia, mint amivel a vasárnapi döntőben előrukkolt, azonban az vesse rájuk az első követ, aki abban a helyzetben nem stresszelt volna, nem törekedett volna sokszor biztonsági játékra és nem remegett volna meg a keze egy-egy döntő pillanatban.

De vajon kell-e majd a jövőben „űrtenisz” a nagy tornagyőzelmekhez, mert az sem kizárt, hogy a Federer, Nadal, Djokovics hármas olyan kivétel ebben a sportágban, hogy százévente jó, ha egy ilyen korszak akad.

Federer 39, Nadal 34, Djokovics 33 éves. 2004 óta 66 Grand Slam-döntőt rendeztek, ebből 11-szer nyert rajtuk kívül más.

Az idő múlása megállíthatatlan, az előbb említett három legenda sem játszik örökké. Egyelőre azonban nem túl valószínű, hogy bárki felér a szintjükre. Még akkor sem, ha lassan mindhárman a „nyugdíj” felé közelednek.

(Borítókép: Getty Images Hungary/Matthew Stockman)

Rovatok