Index Vakbarát Hírportál

Most vagy soha: a bolgárok 19-re lapot húznak

2020. október 7., szerda 12:45

Csütörtökön Bulgáriában játszik nagyon fontos mérkőzést a magyar labdarúgó-válogatott, amely ha nyer, egy lépésre kerül a jövő évre halasztott Európa-bajnokságtól. Szoboszlai Dominik nem játszhat a mérkőzésen, de a bolgár szövetségi kapitány is vakarhatja a fejét.

A bolgár labdarúgás változáson megy keresztül Boriszlav Mihajlov elnök tavaly októberi lemondása óta.

Az év végén új elnököt választ a Bolgár Labdarúgó-szövetség, ezért is rendkívül fontos a magyarok elleni mérkőzés, hiszen egy esetleges továbbjutás és Európa-bajnoki részvétel hatalmas lendületet adhatna az ország futballjának.

Bulgária legutóbb a 2004-es portugál Európa-bajnokságon szerepelt nagy tornán, ott is csak egy gólt szereztünk a Martin Petrov-, Sztilian Petrov- és Dimitar Berbatov-féle csapattal. Azóta a szurkolók másképp viszonyulnak az együtteshez, egyre kevesebb a néző, a drukkerek pedig nem igazán hisznek a csapatban

– fogalmazott az Indexnek Dejan Szpaszov bolgár sportújságíró.

A bolgár szurkolóknak most sincsenek nagy elvárásaik a csütörtöki mérkőzéssel kapcsolatban, a meccs azonban határozottan felkeltette a helyiek érdeklődését, hiszen évek óta nem volt ilyen közel egy világversenyhez a nemzeti csapat. Titkon tehát bíznak a szurkolók, elvégre evés közben jön meg az étvágy.

A mérkőzés Georgi Dermendzsiev bolgár szövetségi kapitánynak is bőven okozhat fejtörést, hiszen Andrej Galabinov nem állhat a rendelkezésére. A támadónak már három gólja van ebben az idényben a Serie A-ban. Eredetileg nem küldtek neki válogatottmeghívót, később azonban jelezték, számítanának rá, de akkor a Spezia már jelezte, a karanténszabályok miatt nem engedi el. Utána mégis megegyeztek a felek, hogy a csatár kihagyná a finnek elleni meccset és csak a magyarok ellen játszana, de Galabinov a Milan elleni bajnokin megsérült, így pont került az ügy végére: nem játszhat.

A 27-szeres válogatott szélső Szpasz Delev korábban koronavírussal fertőződött meg, egy hónapig nem játszott a klubjában, mielőtt szeptember végén visszatért volna a pályára. A 31 éves szélső a bolgárok mindkét szeptemberi Nemzetek Ligája-mérkőzésen szerepelt a csapatban.

Boriszlav Conev, a CSZKA Szófia játékosa megsérült, és sérüléssel bajlódik a védekező középpályás Georgi Kosztadinov is, utóbbi játéka kérdéses. Ő minden bizonnyal kezdett volna ellenünk, ha teljesen egészséges.

Mint ismert, Marco Rossi Szoboszlai Dominik játékára nem számíthat, mert a Red Bull Salzburgnál három játékos pozitív vírustesztet produkált.

Jól szervezett csapat vagyunk egy jól felkészült szövetségi kapitánnyal, aki nemzetközi tapasztalattal rendelkezik. Fizikailag rendben vagyunk, az összhang jó, a védekezésünk stabil. Ami negatívum, hogy a támadósorban nincs vezéregyéniségünk, Bozsidar Kraev és Kiril Deszpodov még mindig keresi a szerepét a csapatban. Külföldön nem sok játékosunk játszik, és többnyire, ha fontos mérkőzésről van szó, elbuktunk az utóbbi időben

– folytatta Szpaszov.

Dermendzsiev öt mérkőzésen irányította eddig a bolgár válogatottat. Egy évvel ezelőtt csapata kikapott Paraguaytól felkészülési mérkőzésen, majd Eb-selejtezőn legyőzte Csehországot. Idén februárban Fehéroroszországtól kapott ki felkészülési találkozón, egy hónappal ezelőtt pedig a Nemzetek Ligájában ikszelt Írországgal és kikapott Walestől.

A találkozó – legfeljebb 12 ezer bolgár szurkolóval – csütörtökön 20.45-kor kezdődik, az Indexen folyamatosan frissülő, percről percre tudósítással jelentkezünk majd!

Ha a magyar válogatott továbbjut, november 12-én az Izland–Románia mérkőzés győztesével játszik az Európa-bajnoki részvételért a Puskás Arénában.

(Borítókép: Sportsfile / Getty Images Hungary)

Rovatok