Index Vakbarát Hírportál

Krueger John-Henry hajszállal nyerte a B döntőt, Jászapáti Petra továbbjutott

2022. február 9., szerda 12:19 | aznap frissítve

Szerdán férfi 1500, illetve női 1000 méteren figyelhettük gyorskorcsolyázóinkat Pekingben, a téli olimpián. Liu Shaoang negyedik, Liu Shaolin Sándor a hatodik helyen zárt a döntőben, Krueger John-Henry ezredekkel nyerte a B döntőt, így tizenegyedikként zárt összesítésben. A hölgyek 1000 méteres selejtező futamain Kónya Zsófia elesett, Jászapáti Petra viszont továbbjutott a pénteki negyeddöntőbe.

A magyar gyorskorcsolyázó küldöttség eddig két bronzérmet nyert Pekingben. Az elsőt az olimpián debütáló vegyes váltóban hozta össze a csapat, a másodikat pedig férfi 1000 méteren Liu Shaoang nyakába akasztották.

Igaz, utóbbi keserédes bronzérem, hiszen percekig azt hihettük, hogy Liu Shaolin Sándor megnyerte az 1000 méterdöntőt, ám hosszas videózás után végül kizárták a magyar versenyzőt. A magyar csapat később megóvta az eredményt, ám a rendezők elutasították.

Szerdán 1500 méteren Liu Shaolin Sándor az első negyeddöntőben volt érdekelt, az első rajtot kiugrás miatt visszafújták. Az elején a vonat végén korcsolyázott Liu Shaolin, majd fokozatosan megelőzte a teljes mezőnyt. Végül magabiztosan, fél másodpercet verve a második helyezettre, simán az első helyen ért be, 2:09.213-as ideje pedig olimpiai rekord. 

Fizikailag nagyon jól éreztem magam, bár két nappal ezelőtt is. Ez az olimpiai csúcs óriási lendületet adott, nagyon jó érzés, remélem, megmarad a tempóm

– fogalmazott Liu Shaolin Sándor az M4 Sport kamerája előtt, majd elnézést is kért, amiért két nappal ezelőtt nem állt meg nyilatkozni.

Nagyon sok üzenetet kaptam, nagyon sok lelkesítést, jólesett, hogy az egész ország kiállt mellettem, és mindenki nekem szurkolt

– mondta, hozzátéve, hogy 1500 méteren is mindent megtesz a győzelemért.

Krueger John-Henry is hasonló taktikát alkalmazott, mint Liu Shaolin. Az elején igyekezett kimaradni az esetleges lökdösődésből, és a sor végén korcsolyázott, majd féltávnál elkezdett felkapaszkodni a mezőnyön. Három körrel a vége előtt már a harmadik, egyben továbbjutást érő helyen korcsolyázott, végül így intették le. 

Az utolsó negyeddöntőben Liu Shaoang is megmutatta magát, társaihoz hasonlóan a végéig kivárt, majd a második helyen intették le a véleményes 1000 méteres döntőn aranyérmet szerző Zsen Ce-vej mögött. Ezzel mindhárom magyar induló továbbjutott az elődöntőbe. 

Elődöntők

Liu Shaolin Sándor az első elődöntőben indult, ahol a belga versenyző be sem fért az egy vonalba rajtolók mellé, összesen heten indulnak egy elődöntőfutamban. Liu Shaolin magabiztosan a harmadik helyről egy kicsit agresszívebb mozdulattal lépett a másodikra, a kanadai Pascal Diont rakta kicsit odébb, de nem zárták ki. Ezek után végig a második, továbbjutó helyen korcsolyázott a futamon, tizenkét századdal az első mögött intették le. 

Krueger John-Henry a hátsó traktusból zárkózott fel, majd öt körrel a vége előtt a harmadik helyen korcsolyázott. Ekkor a holland Sjinkie Knegt egy véleményes előzéssel át tudta venni a harmadik helyet, amelyet végül szabálytalannak ítéltek a bírák. A kizárásnak köszönhetően Krueger John-Henry továbbjutott a B döntőbe, ahol a végén lesipuskás módon a belső ívről az utolsó pillanatban tudta korcsolyája élét az orosz csapat versenyzőjének elé, így 2:18,059-es idővel, 17 ezredet verve a másodikra megnyerte a B döntőt. 

Liu Shaoang szintén a mezőny hátsó részéből kezdte meg az utolsó elődöntőt, majd az előtte zajló ütközéseknek és jó helyzetfelismerő képességének köszönhetően gyorsan a harmadik helyen találta magát, majd a táv első harmadának végén az élre került. Az utolsó három körben az üldözők rákapcsoltak, ám Shaoangnak óriási erőtartalékai voltak, és 2:13,53-as idővel futamgyőztesként jutott a döntőbe. Az őrült előfutamban kizárták Zsen Ce-vejt, a véleményes 1000 méteres döntőn aranyérmet szerző kínai versenyzőt. A három kizárás miatt tízfős A döntő volt, melyre még nem volt példa a téli olimpiák történetében. 

Liu Shaoang a negyedik a rövid pályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyén a pekingi olimpián, Liu Shaolin Sándor pedig a hatodik helyen végzett.

Női 1000 méter, selejtezők

A hölgyek 1000 méteres selejtezőjén is egyből olimpiai rekord született a holland Suzanne Schulting 1:27.292-es idejének köszönhetően. Kónya Zsófia selejtezős futama igencsak szerencsétlenül alakult a magyar versenyző számára, a holland Xandra Velzeboerbe akadt bele, majd elesett, így nem jutott tovább. 

Jászapáti Petra az utolsó előfutamban indult, a rajt után az első helyen korcsolyázott. Féltávnál az amerikai Kristen Santos megelőzte, Jászapáti az olasz Cynthia Mascittióval küzdött a második helyért, végül hét századdal az olasz előtt, a második helyen ért célba, ezzel továbbjutott a negyeddöntőbe, amelyet pénteken rendeznek meg. 1:28.392-es ideje új országos csúcs. 

Az ötödik 1000 méteres futam hihetetlenül drámaira sikerült. A végig magabiztosan vezető, 500 méteren bronzérmes kanadai Kim Boutin az utolsó kanyarban saját hibájából elesett. Az első két helyezett között pedig mindössze három ezredmásodperc különbség volt, ám a harmadik befutó is csak 51 ezredre volt a győztestől. Mivel minden futamban az első két helyezett jut tovább, a harmadik Csang Csu-tung abban reménykedhetett, hogy időeredményével befér a négy leggyorsabb harmadik közé, ami végül összejött neki. 

Jászapáti Petra pénteken, magyar idő szerint 12:00-tól 1000 méteren a negyeddöntőben folytatja. 

(Borítókép: Liu Shaolin Sándor a rövidpályás gyorskorcsolya férfi 1500 m negyeddöntőjében 2022. február 9-én. Fotó: Toby Melville / Reuters)

Rovatok