Index Vakbarát Hírportál

Elrablói szabadon engedték Luis Díaz apját

2023. november 9., csütörtök 18:08

Szabadon engedték Luis Díaz kolumbiai születésű liverpooli labdarúgó édesapját a baloldali gerillák, akik 13 nappal ezelőtt elrabolták − közölték rendőrségi források és a helyi média.

Luis Manuel Díazt, a Nemzeti Felszabadító Hadsereg (ELN) tagjai adták át az ENSZ és a katolikus egyház tisztviselőinek − írja a BBC

Október 28-án rabolták el a család szülővárosában, Barrancasban. A labdarúgó édesanyját is elfogták, de ő néhány órán belül kiszabadult.

A helyi média szerint Díazt katonai helikopterrel vitték Valledupar városába, ahol orvosi vizsgálatnak vetik alá, mielőtt visszatérhet a családjához.

A hatóságok szerint a férfi jó egészségi állapotban van, és nincs rajta jele bántalmazásnak.

Az El Tiempo napilap szerint a házaspár lakóhelyén érzelmes jelenetek játszódtak le, a családtagok autóba ültek, és ünnepelve száguldottak a városban. Legtöbbjük a Liverpool csapatának mezét viselte, amelyen a 23-as szám és Luis Díaz neve szerepelt.

Az emberrablás napján a házaspárt a fegyveresek akkor támadták meg, amikor megálltak egy benzinkútnál Barrancasban, La Guajira északi tartományában.

Az emberrablók később Luis Díaz édesanyját, Cilenis Marulandát egy autóban hagyták, amikor a rendőrség közeledett, de az édesapját elhurcolták. A rendőrség eredetileg azt mondta, hogy valószínűleg egy bűnbanda a felelős a cselekményért.

Egy kormányzati küldöttség azonban − amely jelenleg béketárgyalásokat folytat a lázadó csoporttal − később azt mondta, hogy „hivatalos tudomása” van arról, hogy az emberrablást „az ELN-hez tartozó egység” hajtotta végre.

Az ELN Kolumbia legfőbb aktív gerillacsoportja. 1964 óta harcol az állam ellen, és becslések szerint 2500 tagja van. A Venezuelával határos régióban a legaktívabbak, ahol Luis Manuel Díaz és felesége él. 

Meccsen üzent Díaz apja fogvatartóinak

Mint azt megírtuk, a vasárnapi Luton–Liverpool-mérkőzésen Luis Díaz hosszabbításban szerzett találatával mentették döntetlenre Szoboszlaiék a találkozót, a kolumbiai „gólörömeként” felhúzta mezét, amelyen a  „Szabadságot apának”  felirat volt olvasható, majd az összecsapást követően még egy közleményt is kiadott közösségi oldalán.

Ma nem a játékos, hanem Lucho Díaz, Luís Manuel Díaz fia beszél. Mane az apám, keményen dolgozó ember, a család támasza, és most elrabolták. Arra kérem az ELN-t, hogy a lehető leghamarabb engedjék szabadon az apámat, a nemzetközi szervezeteket pedig arra, hogy járjanak közben a szabadságáért. Minden másodperccel, minden perccel nő az aggodalmunk; anyám, a testvéreim és én kétségbe vagyunk esve, gyötrődünk, nincsenek szavak, amelyekkel leírhatnánk, mit érzünk. Ennek a szenvedésnek csak akkor lesz vége, ha hazatérhet. Könyörgöm, hogy azonnal engedjék szabadon, tiszteletben tartva a sérthetetlenségét, és a lehető leghamarabb véget vetve ennek a fájdalmas várakozásnak. A szeretet és az együttérzés nevében kérjük, gondolják át a cselekedeteiket, és hagyják, hogy visszakapjuk őt

 – írta a Liverpool 26 éves játékosa, a gólt pedig édesapjának ajánlotta.

Luis Díazt 2022. január 30-án szerződtette a Liverpool az FC Portótól, a hírek szerint 45 millió euróért. Díaz eddig 58 mérkőzésen 14 gólt szerzett a Vörösök csapatában, a kolumbiai válogatottban pedig 43 meccsen 9 gól a mérlege. 

Rovatok