Index Vakbarát Hírportál

Egy rutinos magyar olimpikon és hat újoncunk küzd Szegeden a párizsi részvételért

2024. március 20., szerda 13:48

A királyszámban, a férfi normálsúlyú egypárevezősök mezőnyében Pétervári-Molnár Bendegúz kétszeres olimpikon (2016, Rió; 2021, Tokió) áll majd rajthoz a házigazda magyarok képviseletében április végén a szegedi, európai olimpiai és paralimpiai kvalifikációs regattán, amelyen további négy egységben hat ötkarikás újonc küzd majd a részvételért. 

A viadallal egy időben rendezik meg az Európa-bajnokságot, amelyen kilenc magyar hajó indul – közöttük három négyes egység –, bennük 22 olyan magyar evezőssel, akik nem érintettek a kvalifikációs regattán.

A magyar szövetség szerdai hírlevelében kiemelte: a múlt hét végén, Szegeden megrendezett válogatóversenyen született eredmények alapján a szövetségi kapitány és az elnöksége döntött az Európa-bajnokságra, valamint az európai olimpiai és paralimpiai kvalifikációs regattára készülő válogatott keret összetételéről.

A DÖNTÉS ÉRTELMÉBEN ÖSSZESEN 14 EGYSÉGBEN 29 MAGYAR EVEZŐS KÉPVISELI MAJD MAGYARORSZÁGOT

a kontinensviadalon és az olimpiai kvótákért folyó küzdelmekben, amelyeknek a Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ ad otthont.

Magyarország egyelőre nem szerzett evezős kvótát a párizsi olimpiára – 14 versenyszámban avatnak ötkarikás bajnokot, a megméretésen 502 sportoló vesz részt –, a szegedin kívül erre már csak május közepén, Luzernben lesz lehetőség, ahol az összes olimpiai versenyszámban még két-két kvóta kerül kiosztásra.

Szegeden az egypárevezősöknél három-három, a könnyűsúlyú kétpárevezősöknél két-két kvóta talál gazdára.

Férfi PR1 kategóriában a paralimpiára kiadó 12 hely közül 8 már gazdára talált – ebből öt került európai versenyzőhöz –, a Maty-éren további egy kvótát osztanak, és a luzerni, végső kvalifikációs versenyben lehet még reménykedni.

A kontinentális kvalifikációs regattán az olimpiai és paralimpiai kvótákért induló magyar csapat:

Az Európa-bajnokságon induló magyar csapat:

normálsúlyú egységek:

könnyűsúlyú egységek:

(Borítókép: Pétervári-Molnár Bendegúz edz a tokiói olimpián. Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Rovatok