Index Vakbarát Hírportál

Tom Brady már tervezte a visszatérését

január 2., 08:48 Módosítva: 2024.01.03 05:46
23
Az amerikai futballirányító, Tom Brady Instagram-oldalán megjelent évbúcsúztató bejegyzés szerint majdnem ismét elvetette a visszavonulás gondolatát.

A hétszeres Super Bowl-bajnok, Tom Brady 2022-ben már egyszer bejelentette visszavonulását, majd alig másfél hónappal később meggondolta magát, és inkább benevezett egy újabb szezonra. 2023-ban ugyanakkor egy igen komoly hangvételű videót osztott meg a közösségi oldalán, amelyben könnyek között számolt be arról, ezúttal végleges a döntése: 45 évesen visszavonul az élsporttól.

Egyesek okkal remélhették, hogy a történelem majd megismétli önmagát, így a sportoló ismét visszatér, ám ehhez hasonló bejelentést nem tett. Az Instagram-oldalán december 31-én megosztott bejegyzése ugyanakkor árulkodó részletet rejt.

teljes bejegyzés

A bajnok kiszenvedett csoportelsőséggel csúszott át 2024-be

január 1., 15:23 Módosítva: 2024.01.01 16:20
10
Ha nem is könnyen, de csak bebiztosította helyét a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) rájátszásában a címvédő Kansas City Chiefs.

Patrick Mahomesék már karácsonykor is megünnepelhették volna az újabb csoportelsőségüket, akkor azonban a rivális Raidersnek ajándékozták a sikert – lehet ezt szó szerint is értelmezni, hét másodperc alatt két labdát is adtak a védőknek, amiből egyaránt TD-t szerzett a Las Vegas, amely így érdemi támadójáték nélkül is megnyerte a meccset.

A Cincinnati elleni párharcok az elmúlt évek leglátványosabb ütközetei közé tartoztak, de Joe Burrow sérülése és a bajnok Chiefs döbbenetes visszaesése miatt azért a magyar idő szerint még szilveszter este elkezdődő, de az újévben végződő meccsel szembeni várakozások ezúttal visszafogottabbak voltak.

teljes bejegyzés

Ennél tragikusabban nem érhetett volna véget egy tökéletes év

január 1., 08:22 Módosítva: 2024.01.02 06:37
12
December 30-án a Florida State Seminoles történelmi, 63–3-s vereséget szenvedett a Georgia Bulldogs ellen az Orange Bowlon. Már a mérkőzés előtt sejteni lehetett, hogy a floridai csapat vesztesen hagyja el a Hard Rock Stadium gyepét, hiába játszott félig-meddig hazai pályán a Seminoles, de ekkora különbségre talán senki sem számított. Az FSU 14 játékosát volt kénytelen nélkülözni, ezt a hatalmas előnyt pedig kíméletlenül kihasználta a Bulldogs.

Ahhoz, hogy tisztább képet kapjunk róla, mi okozta ezt az elképesztően nagy különbséget a két csapat között, vissza kell ugranunk egy néhány héttel korábbi cikkünkhöz, amelyben kifejtettük, milyen igazságtalan döntés áldozata lett a Florida State. A Semionelsnak a tökéletes, 13–0-s alapszakasz mérleg sem volt elég ahhoz, hogy a liga legjobb négy csapatába és ezzel a rájátszásba jusson, még úgy sem, hogy rajtuk kívül csupán két csapat tudott hibátlan maradni.

Az egyetemi amerikaifutball-ligában (NCAA) egészen furcsa rendszer szerint választják ki azt a négy csapatot, amelyek megküzdhetnek a bajnoki címért. 2014 óta az a bevett szokás, hogy az alapszakasz végén egy 13 tagból álló bizottság dönt arról a négy együttesről, akik megküzdhetnek az egyetemi bajnoknak járó trófeáért. Ennek a rendszernek lett áldozata a floridai csapat, a jó hír azonban az, hogy ilyen többet már nem fordulhat elő, 2024-től négy csapatról tizenkettőre bővítik a rájátszás mezőnyét.

Hurrá, vághatnánk rá könnyen, de nézve Mike Norvell vezetőedző mérkőzés utáni nyilatkozatát, az embert a sírás kerülgeti. Ő maga is közel állt ehhez, de nem tört meg a sajtótájékoztató alatt. Nem is lett volna helyénvaló, ahogyan az sem, hogy csalódott legyen csapata miatt. Az igazi csalódás szűk egy hónappal ezelőtt érte az FSU-t, nem most.

teljes bejegyzés

Olyan láncreakció robbant ki, ami Hollywoodot is letarolhatja

2023. december 29., 10:28 Módosítva: 2023.12.30 06:37
2
Olyan tündérmese van kibontakozóban, ami filmért kiált – márpedig az Egyesült Államokban ez azért jó eséllyel ilyenkor meg is szokott történni. A főszereplő most egy évek óta kinevetett, november végéig senkinek sem kellő, januárban már 39 éves veterán, aki öt meccs alatt olyat tett, amire még senki sem volt képes a patinás klub történetében!

Pedig az, hogy Joe Flacco képes jó teljesítményre, aligha kellene, hogy meglepje az embert. A Baltimore Ravens, a Denver Broncos, a New York Jets és a Philadelphia Eagles korábbi irányítója minden idők egyik, ha nem a legjobb rájátszásbeli menetelésének büszke tulajdonosa lehet:

11 TD-passz mellett interception nélkül, 117,2-es irányítómutatóval zárt, miközben idegenben legyőzte a Hollókkal Peyton Manning Denverjét, valamint Tom Brady New Englandjét, majd a San Francisco 49ers ellen Super Bowlt nyert.

Az egyetlen gond, hogy ez a 2012-es idényben volt, 11 évvel ezelőtt...

A nagy szerződés után nem jött össze az újabb csodás menetelés, olyannyira, hogy csak a 2014-es idényben volt azóta playoffban, és bár Pittsburghben nyert a Ravens, New Englandben hiába vezetett kétszer is 14 ponttal, végül Bradyék 35–31-re győztek, és a Seahawks megverésével tíz év után ismét bajnokok lettek.

Flacco baltimore-i jövője a 2018-as játékosbörzén pecsételődött meg, amikor az első kör végén kiválasztották Lamar Jacksont, aki az idény végére el is vette tőle a kezdőposztot, ezután próbálkozott Denverben, New Yorkban és Philadelphiában is, de nem sok sikerrel, és még annál is látványosan kevesebb játékkedvvel, hogy az ember tényleg azt nem értette, hogy miért erőltetik ezt még a csapatok.

teljes bejegyzés

Német bajnok játékossal erősíti meg keretét a kétszeres magyar bajnok

2023. december 28., 17:59 Módosítva: 2023.12.29 12:12
A kétszeres magyar bajnok Fehérvár Enthroners amerikaifutball-csapata bejelentette Hjalmar Nielsen szerződtetését. A német bajnok Defensive Back 2024-ben csatlakozik a fehérváriakhoz.

A 2023-tól az European League of Football sorozatban szereplő Enthroners komoly erősítést jelentett be Hjalmar Nielsen személyében. A német bajnok Defensive Back még hazájában, Dániában kezdte a futballt az Aarhus Tigers csapatában, majd onnan igazolt Németországba. 

A német bajnokságban szereplő Potsdam Royals játékosaként előbb ezüst, majd aranyérmet szerzett, míg valamennyi korosztályos és felnőtt dán válogatottban bemutatkozott. A 24 éves Defensive Back minden bizonnyal komoly erősítése lesz a Fehérvár Enthroners csapatának – becenevükön a Koronázóknak. 

Remek formába lendült a tavalyi bajnok, a rájátszás küszöbére ért

2023. december 22., 09:16 Módosítva: 2023.12.22 18:08
1
Tovább tart a Los Angeles Rams remek formája, a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) csütörtök esti rangadóján a New Orleans Saints ellen 30–22-re nyert a gárda.

A 2022 februárjában a Cincinnati Bengals ellen Super Bowlt nyerő gárda az előző idényben címvédőként csak 5–12-es mérleggel zárt, és nem jutott rájátszásba, ráadásul a mostani szezont sem indította fényesen, kilenc meccs után csak 3–6-os mérleggel állt.

A pihenőhét alatt viszont valami nagyon összeállt Los Angelesben, a Saintset is beleszámolva a legutóbbi hat meccsen 5–1 a mérleg, és az egyetlen vereség is a liga egyik legjobb csapatának, a Baltimore Ravensnek az otthonában jött össze, ráadásban.

teljes bejegyzés

Az F1, a foci-vb és az olimpia után újabb csúcsesemény Brazíliában

2023. december 14., 11:51 Módosítva: 2023.12.14 12:57
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság, az NFL 2024-ben története során először látogat el Dél-Amerikába, a liga szerdai bejelentése szerint Brazíliában is rendeznek alapszakasz-mérkőzést. A nemzetközi meccsek számát egy évvel később megduplázzák, illetve eldőlt az is, hol rendezik a 2026-os idény döntőjét.

Az NFL globális terjeszkedésére történő terveinek keretében eddig már 39 európai  mérkőzést rendeztek meg Londonban, Münchenben és Frankfurtban, legutóbb a hatszoros bajnok New England Patriots és az Indianapolis Colts csapott össze kontinensünkön, elképesztő érdeklődés mellett. 

teljes bejegyzés

Los Angeles rendezi a 2027-es Super Bowlt

2023. december 14., 09:23 Módosítva: 2023.12.14 11:20

A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) 2026-as szezonjának fináléját, a 2027 februárjában sorra kerülő Super Bowlt a Los Angeles-i SoFi Stadionban rendezik.

teljes bejegyzés

A csapat gyenge szereplése miatt lapátra kerülhet a legendás sikeredző

2023. december 13., 13:28 Módosítva: 2023.12.13 19:41
Tengerentúli sajtóhírek szerint az Egyesült Államok profi amerikaifutball-ligájában (NFL) szereplő New England Patriots vezetősége eldöntötte, hogy az alapszakasz végén meneszti Bill Belichick vezetőedzőt, függetlenül attól, hogy a szezon hátralévő része hogyan alakul.

A döntés állítólag azt követően született meg, hogy a Patriots november 12-én Németországban kikapott az Indianapolis Coltstól.

Belichicket az NFL történetének egyik legjobb vezetőedzőjeként tartják számon az elért eredményei alapján. 2000-ben vállalta el a New England vezetőedzői posztját, majd hosszú évek alatt letette egy dinasztia alapjait.

teljes bejegyzés

A tökéletességből még sohasem lett ekkora botrány

2023. december 7., 13:03 Módosítva: 2023.12.08 13:34
54
Történelmi döntés született a tengerentúli egyetemi amerikaifutball-ligában (NCAA), ahol a tökéletes, 13–0-s mérleg sem volt elég ahhoz, hogy a liga legjobb négy csapatába és ezzel a rájátszásba jusson a Florida State Seminoles. Mindössze három együttes zárta veretlenül a 2023-as alapszakaszt, de a 13 tagú bizottság döntésének értelmében a floridai csapatot a Texas Longhorns és az Alabama Crimson Tide is megelőzte, hiába számlál 1-1 vereséget ez a két együttes. A döntés példátlan, így hatalmas felháborodást keltett egész Amerikában.

Magyarországon a véresszájú amerikaifutball-rajongók között is a szűkebb réteghez tartoznak azok, akik követik az egyetemi bajnokságot. Akik viszont így vannak ezzel, azoknak legalább akkora megdöbbenést okoztak a hétvégi események, mint a tengerentúli fanatikusoknak. 

Az egyetemi amerikaifutball-ligában (NCAA) egészen furcsa rendszer szerint választják ki azt a négy csapatot, amelyek megküzdhetnek a bajnoki címért. 2014 óta az a bevett szokás, hogy az alapszakasz végén egy 13 tagból álló bizottság dönt arról a négy együttesről, akik megküzdhetnek az egyetemi bajnoknak járó trófeáért (College Football Playoff Nationa Championship Trophy). Ennek részben az az oka, hogy a csapatok teljesen eltérő erősségű ellenfelekkel mérkőztek meg a szezonban, éppen ezért a sportigazgatókból, korábbi edzőkből és játékosokból álló bizottság a pályán mutatott játék alapján rangsorolja az együtteseket. Figyelembe véve, hogy az adott csapat melyik konferenciában játszik, milyen a sorsolása, hogyan végez a rangadókon, a végletekig kiélezett találkozókon, illetve milyen eredményeket ér el riválisaihoz képest.

Ennek esett most áldozatul a Florida State Seminoles, ugyanis hiába zárta az alapszakaszt 13–0-s mérleggel – amire az első kiemelt Michigan Wolverines és a másodikként rangsorolt Washington Huskies volt képes még a mezőnyben –, csupán az ötödik kiemelést szerezte meg. A playoff mezőnye a Texas Longhornsszal és a floridai csapatot kiszorító Alabama Crimson Tide-dal egészült ki, mindkét együttes 12–1-es mutatóval zárt. A vasárnapi döntés után a Florida State University (FSU) sportigazgatója, Michael Alford úgy nyilatkozott, hogy az egyetemi amerikai futball sokak számára örökre hitelét vesztette.

A következőkben összeszedtük, mi vezetett odáig, hogy a Florida State kegyvesztett lett, és miért okozott ekkora felháborodást Amerika-szerte ez a döntés.

teljes bejegyzés

Ilyen egy roncsderbi, amire majd’ 3 millió ember akart jegyet venni

2023. november 12., 18:20 Módosítva: 2023.11.13 12:47
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2023-as idényének utolsó európai mérkőzésén az Indianapolis Colts Frankfurtban 10–6-ra legyőzte az utolsó támadására irányítót cserélő New England Patriotsot, egy nem túl jó, de kétségtelenül izgalmas ütközeten. Helyszíni riport.

Botrányos csapatok, elképesztő érdeklődés a világ minden pontjáról

Ha valaki szimplán csak ránézett volna a két együtt mérlegére (Patriots 2–7, Colts 4–5), nem igazán érthetné, hogy mire ez a nagy felhajtás Frankfurtban, és ha hozzávesszük a mutatott játékokat, a New England botrányos támadójátékát és az Indianapolis nem létező védelmét, akkor még tovább vakarhatná a fejét az amerikai futballal most ismerkedő ember ennyi szurkoló láttán.

De egyrészt nekünk, európaiaknak mindig élmény, ha nem kell a tengerentúlra menni egy NFL-mérkőzésért (lásd még a londoni meccsek népszerűségét és a liga további terjeszkedési szándékait), másrészt bár a sportágnak nincsenek mély gyökerei nálunk, ha a kontinensen valaki csapatot választ magának, általában utána kitart mellette jóban-rosszban.

Márpedig amikor berobbant az NFL-láz, akkor ez a két csapat igencsak magas szintet képviselt, Peyton Manning (Colts) és Tom Brady (Patriots) rivalizálásán pedig egygenerációnyi új szurkoló nőtt fel – nem véletlen, hogy még most is rengeteg szurkolója van a két gárdának.

Az állandóságból mára már csak Bill Belichick maradt, de az edzőként még mindig remek (igaz, kissé fáradni látszó) szakember a csapat felépítéséért felelős vezérigazgatóként finoman szólva sem tartozik a legjobbak közé, ez pedig látszik az erősen kiürült kereten is. 

No de mint említettük, ez sem vette el az emberek kedvét, és közel 3 millió jegyigénylés érkezett az összecsapásra!

Így pedig nem meglepő, hogy már vasárnap kora reggel a kellemesnek azért nehezen nevezhető 4 fokos, kissé ködös időben is sorra jöttek szembe a különböző NFL-csapatok mezébe öltözött szurkolók, itt tényleg a létező összes gárdára nyugodtan gondolhatunk, hiszen azokat is érdekli a meccs, akik nem feltétlenül ezért a két együttesért lelkesednek, de természetesen többségben volt a Németországban is rendkívül közkedvelt Patriots-szerelés.

Azt sem kell, gondolom, hosszasan ecsetelni olvasóinknak, hogy bár enyhén szólva sem a miénk a világ legnépesebb nemzete, természetesen a világ egyik pontjára sem lehet úgy elutazni, hogy ne találkoznánk honfitársainkkal, legyen ez akár csak néhány frankfurti nevezetesség környékén  (a város főtere, legnagyobb kilátója és a híres Goethe-ház is hordozta a magyar hangokat).

Európa egyik legnagyobb városi közterén, a több mint 1000 m²-es területen fekvő Hauptwachén Patriots- és Chiefs-szerelésbe öltözött magyarokkal beszélgettünk a várakozásokat illetően.

Mi is csak e miatt a mérkőzés miatt utaztunk ki Frankfurtba. Ez az idény egyelőre nem sok örömöt tartogatott a csapat számára – mondta az egyik New England-i szimpatizáns, akit arról is faggattunk, hogy minek örülne jobban, ha az együttes kozmetikázna az idény végére a mérlegén (bár a rájátszásszereplés már hiú ábrándnak tűnik), vagy ha legalább jó helyen húzhatna az együttes a jövő évi játékosbörzén. – Hát ez nehéz kérdés, mi is erről beszélgettünk az imént. Egyrészt túl sok helyen lyukas a csapat, hogy egy játékos ezt megváltoztassa, és ha már eddig eljöttünk, akkor azért nyerjen a Patriots!

teljes bejegyzés

A tanítvány visszatért Amerikából, és letarolta Európát

2023. november 12., 05:57 Módosítva: 2023.11.13 06:10
Idei ötödik, egyben utolsó európai mérkőzésére készül a tengerentúli profi amerikaifutball-liga, vagyis az NFL, amelynek népszerűsége továbbra is az egekbe szökik.

Hiszen hogyan is máshogy lehetne elkönyvelni, ha nem elsöprő sikerként, hogy a frankfurti mérkőzésekre 1,5 és közel 3 millió jegyigénylés érkezik az alig 50 ezres stadionba. 

teljes bejegyzés

Megsérült a magyar amerikaifutball-válogatott és a Fehérvár Enthroners játékosa, kihagyja a 2024-es szezont

2023. november 10., 18:41 Módosítva: 2023.11.11 12:10
A Magyarország–Csehország A csoportos Európa-bajnoki mérkőzésen megsérülő Madaras Erikre hosszabb kihagyás vár, 2024-ben biztosan nem léphet pályára – számolt be közösségi oldalán a Fehérvár Enthroners.

A magyar amerikaifutball-válogatott jól zárta első A csoportos Európa-bajnoki szereplését, miután a budapesti helyosztón magabiztos játékkal, 30–0-s győzelmet aratott Csehország ellen. Ugyan kicsit nehézkesen kezdek a mieink, de a félidőre már 13 pontos előnnyel mehettek el.

A második játékrészben jött a gála, és egy csúnya sérülés is. 16–0-s vezetésnél egy szélső futás után a földön maradt Madaras Erik, a magyar amerikaifutball-válogatott és a Fehérvár Enthroners futója, akit végül hordágyon kellett levinni a pályáról. 

teljes bejegyzés

A 17. már nem jött össze – meglepő helyen kapott ki a bajnok

2023. október 30., 10:43 Módosítva: 2023.10.30 16:20
1
Véget ért a Kansas City menetelése, a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) címvédője a csoportrivális Denver Broncos otthonában kapott ki simán, 24–9-re.

A legutóbbi kiírás bajnoka a nyitómeccs után hat találkozót nyert meg egyhuzamban, a 2–5-ös mérleggel kezdő coloradóiak ellen pedig 2015 óta zsinórban 16 győzelmet aratott.

Ezúttal viszont pocsékul indult a meccs Patrick Mahomesék számára, a Denver az első támadásából touchdownt ért el Russell Wilson irányításával, majd egy labdavesztés után újabbat, amivel már 14–3-ra vezetett.

Az első félidőben három labdaeladással záró Chiefs két újabb mezőnygóllal szépített a szünet előtt (14–9), de a fordulást követően már nem tudott pontot szerezni, csak három újabb labdaeladás következett, így a Broncos végül könnyedén vágott vissza riválisának (24–9).

teljes bejegyzés

Magyarország hatalmas győzelmet aratott Csehország felett

2023. október 29., 16:10 Módosítva: 2023.11.07 19:04
509
A magyar amerikaifutball-válogatott a kilencedik helyen zárta első A csoportos Európa-bajnoki szereplését, mivel a budapesti helyosztón parádés játékkal 30–0-ra nyert Csehország ellen.

Már a harmadik egymás elleni ütközetére készült a két válogatott, a mieink 2015-ben épp a mostani rivális ellen debütáltak (sima 26–7-es vereséggel), majd a Három Nemzet Kupáján visszavágtak Bencsics Márkék, akik ezzel megnyerték a 2018-as tornát.

Ezúttal a magyar csapat első A csoportos Európa-bajnokságának helyosztóján feszültek egymásnak a felek, szépen telt is a jó időben, mintegy 20 fokban a Kincsem Park lelátója már jóval a kezdés előtt. Ahogyan azt már megszokhattuk, a tengerentúli profiliga, az NFL nagyjából minden együttese képviseltette magát egy mez, sapka, póló vagy cipő formájában, de így is a magyar válogatott színösszeállítása volt a leggyakoribb látvány a létesítmény területén. Így például egy szépen kifestett úriember arcán is.

„A válogatott főkolomposaként minden mérkőzésen kint vagyok, és csináljuk a hangulatot. Hogy mit várok a mai meccstől? Szerinted?! De komolyra fordítva, legyen jó meccs” – mondta kérdésünkre.

Akadt olyan válogatottmezes drukker, aki csak mostanában szembesült vele, hogy ebben a sportágban van nemzeti együttesünk. 

Sógorommal beszélgettünk még a szerbek elleni foci-Eb-selejtező kapcsán, és mondta, hogy ő jön ide, úgyhogy kijöttem én is, hátha megszeretem

– felelte, és nem is tudtunk erre mást mondani, csak azt, hogy legyen így! 

A találkozó előtt Buday Zoltánt, a Pro Football Focus szakíróját is faggattuk az esélyekről, ő kiemelte, hogy sokat nyomott a latban, hogy az előző mérkőzésünkön hamar kidőlt a csehek irányítója.

„Alapvetően rutinosabb az ellenfél, kicsit előrébb jár náluk a sportág, de a hazai pálya és a közönség talán ezt kiegyenlítheti” – vélekedett a szakíró.

A hangulatra amúgy már a meccs előtt sem lehetett panasz, ugyanúgy megjelentek az amerikai elemek és gyorsételek, mint a honi focinézések alapfelszerelésének számító tökmag és szotyi. Izzították a dobokat, dudákat, kereplőket, mindenki készen állt a meccsre.

teljes bejegyzés

Nagy pofonnal indult, történelmi sikerrel jöhet a magyar revans

2023. október 27., 17:05 Módosítva: 2023.10.28 22:54
237
Vasárnap 14 órától a magyar amerikaifutball-válogatott Budapesten a Kincsem Parkban Csehország ellen lép pályára Európa-bajnoki mérkőzésen, hogy kiderüljön, melyik együttes zár a kilencedik helyen az elitben. A találkozót megelőzően a válogatott irányítójával, Bencsics Márkkal beszélgettünk.

Érdekesség, hogy épp a cseh válogatott ellen játszotta első mérkőzését a magyar válogatott, 2015. szeptember 27-én 26–7-re győztek a vendégek a budapesti Építők Stadionban.

A válogatott rajtja nemcsak a csapat szempontjából sikerült megilletődötten, hiszen az első támadásunk rögvest egy safetyt érő sackkel ért véget. 

Hihetetlen várakozás előzte meg azt a mérkőzést, hiszen hosszú évek után 2015-ben végre eljutottunk oda, hogy magunkra húzzuk a címeres mezt. Közel tíz év távlatából visszatekintve azért rengeteg szempontból még gyerekcipőben járt a válogatott. Az első időszakban nemcsak közel 50 játékost kellett egy csapattá gyúrni, hanem rengeteg, addig kimondottan riválist, vetélytársat kellett egymás mellé állítani, ami azért nem könnyű feladat. Összességében az elsőn valahogy túl kell esni, de nálunk ez inkább két mérkőzés volt, mert a szerbek ellen még nagyobb pofonba szaladtunk bele, ami után sok mindent át kellett gondolni, több szinten

– mondta a debütálással kapcsolatban Bencsics Márk az Indexnek.

Ezt követően viszont az említett belgrádi nagy pofon (56–0) után megindult felfelé a válogatott, és a 2018-as Három Nemzet Kupáján a szlovákok 61–0-s kiütése után  23–15-tel visszavágott a cseheknek, és megnyerte a trófeát. 

teljes bejegyzés

Egymást másolták a Super Bowl-résztvevők, történelmi Patriots-siker

2023. október 23., 12:47 Módosítva: 2023.10.23 17:23
1
A Super Bowl legutóbbi párosításának mindkét résztvevője, a Kansas City Chiefs és a Philadelphia Eagles is 31–17-re nyert az NFL 7. fordulójának aktuális rangadóján.

A bajnoki címvédő Főnökök az első félidőben gáláztak, Patrick Mahomes 323 yardot és három TD-t passzolt, de a csoportrivális Chargers sem hagyta magát, így 24–17-tel mehettek pihenőre a csapatok.

Hogy aztán az addigi pontzáport felváltsák a védelmi megmozdulások, és egészen a meccs végéig kellett várni a sikert bebiztosító TD-re (31–17).

teljes bejegyzés

Megvan a magyar válogatott szűkített kerete a csehek elleni ütközetre

2023. október 20., 12:02 Módosítva: 2023.10.20 17:34
2
Sződy Ferenc szövetségi kapitány kijelölte a magyar amerikaifutball-válogatott 45 fős szűkített keretét a Csehország elleni A csoportos Európa-bajnoki mérkőzésre. A felek október 29-én a Budapest Rugby Centerben csapnak össze, ahol a kilencedik hely megszerzése lesz a tét a magyar csapat számára.

Így jutottunk el idáig

A mieink a csoportkörben 41–0-ra kikaptak Ausztriában (ezzel ért véget egy hétmeccses győzelmi szériánk, mely során feljutottunk az elitbe), majd a franciák elleni védelmi csatában 9–2-re maradtunk alul.

Ellenfelünk Finnországtól (10–42) és Dániától (40–45) kapott ki, így került az alsóházi rájátszásba, ahol a magyar csapat automatikusan döntőssé vált, mivel az oroszokat kizárták a sorozatból.

teljes bejegyzés

Visszatáncoltak a pokol tornácáról, mégis elbuktak a szentek

2023. október 20., 11:49 Módosítva: 2023.10.20 15:06
1
A Jacksonville Jaguars nyerte meg a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 7. fordulójának nyitómérkőzését.

A New Orleans Saints elleni találkozót remekül kezdte az Amerikai főcsoport Déli divíziójának címvédője, Travis Etienne futott touchdownjaira csak mezőnygólokkal feleltek a vendégek, majd egy triplaváltás után Foyasade Oluokon vitt vissza egy elcsípett labdát, így a záró felvonásra 24–9-es floridai előnnyel érkeztek a csapatok.

Akkor azonban a Szentek nekiláttak nagy hátrányuk ledolgozásának, és előbb egy 16 játékból álló, hét és fél perces támadósorozatot zártak Taysom Hill egyyardos TD-futásával, majd Michael Thomas elkapásával, és a sikeres kétpontos kísérlettel hirtelen máris döntetlen volt az állás  (24–24).

teljes bejegyzés

Édesanyja meggyilkolásával vádolják a korábbi NFL-játékost

2023. október 12., 13:54 Módosítva: 2023.10.12 18:08
18
Őrizetbe vették a korábbi NFL-játékost, Sergio Brownt, aki édesanyja múlt hónapban bekövetkezett halála után eltűnt a nyilvánosság elől. A rendőrségi akcióra azután került sor, hogy elfogatóparancsot adtak ki ellene szándékos emberölés miatt, közölte az amerikai rendőrség.

A 35 éves Sergio Brownt San Diegóban tartóztatták le, miközben Mexikóból – önszántán kívül – újra belépett az Egyesült Államok területére. A férfinak gyilkosság vádjával kell szembenéznie a bíróságon, közölte az illinois-i Maywoodban működő rendőrség.

A mexikói bűnüldöző szervek szeptember 19-e óta tudtak Brown hollétéről, mondta a nyomozásra jó rálátással bíró egyik forrás a CNN-nek, amely elsőként számolt be Brown letartóztatásáról.

A mexikói bűnüldöző szervek azután toloncolták ki a korábbi profi sportolót, hogy az illinois-i hatóságok elfogatóparancsot adtak ki az édesanyja halálával összefüggésben – mondta a forrás.

Verekedésbe torkollt a kitoloncolásra tett kísérlet

Brown kitoloncolása nem zajlott incidensek nélkül, a férfi rendbontást okozott, de nem tudott elmenekülni, tette hozzá az amerikai kiadvány forrása.

A 73 éves Myrtle Brown holttestét szeptember 16-án találták meg a maywoodi háza mögötti patakban. A rokonok azután értesítették a rendőrséget, hogy nem tudtak kapcsolatba lépni a nővel vagy a fiával.

A halottkém beszámolója szerint a nő bántalmazásból származó sérülésekbe halt bele, a megalapozott gyanú szerint gyilkosság áldozata lett.

Sergio Brown a Notre Dame játékosa volt, mielőtt 2010-ben a New England Patriots szerződést adott neki. Összesen hét szezont húzott le a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokságban (NFL) a Patriots mellett az Indianapolis Colts, a Jacksonville Jaguars és a Buffalo Bills csapatában is megfordult.

Tárt karokkal várják a felnőttfilmesek napjaink egyik legfelkapottabb sportolóját

2023. október 8., 13:24 Módosítva: 2023.10.10 06:13
63
A Miami Dolphins amerikaifutball-csapatának kiváló elkapója, Tyreek Hill nemrég azzal viccelődött, hogy kipróbálná magát a pornóiparban, miután felhagy a profi sportolással. A TMZ Sports úgy értesült, hogy több, szakmában járatos cég is segíteni akar neki, hogy beindíthassa felnőttfilmes karrierjét.

A 29 éves játékos néhány nappal később visszavonta a kijelentését, azóta minden lehetséges fórumon elmondja, hogy csak viccelt, és esze ágában sincs pornózni, miután szögre akasztotta a stoplist. A pornóiparban érdekelt cégek ennek ellenére tárt karokkal fogadnák őt a szakmában. Az egyik stúdió sajtósa azt mondta, a kiváló atléta remek fizikai formának örvend, ezért nem is kellene gyúrnia, mielőtt kamerák elé állna.

Az xHamster – amely több mint 5 millió pornóvideót kínál ingyenesen – mögött álló csapat szintén izgatott volt a megjegyzésétől. De úgy tűnik, nekik is bele kell nyugodniuk abba, hogy Hill nem vetkőzik meztelenre a nagyérdemű előtt.

teljes bejegyzés

Megtört a jég: 347 nap után újra mérkőzést nyert a Chicago

2023. október 6., 11:11 Módosítva: 2023.10.07 10:04
A tengerentúli amerikaifutball-bajnokság (NFL) ötödik játékhetének csütörtök hajnali nyitómérkőzésén a Chicago Bears meglepetésre legyőzte idegenben a Washington Commanderst.

A mérkőzés főszereplője a három Touchdownt szerző DJ Moore volt. Az eddig nyeretlen Chicago Bears kiválóan kezdte a mérkőzést, rögtön első támadásából hatpontost szerzett, DJ Moore előbb behúzott egy 58 yardod passzt, majd néhány játékkal később a célterületen belül kapta el Justin Fields 20 yardos passzát. Eközben a Washington támadóegysége látványosan szenvedett, nem tudott előrehaladni, míg a Bears egy mezőnygóllal már két számjegyű előnyre tett szert.

Sőt, kicsivel később újabb célterületen belüli elkapást jegyezhettünk fel DJ Moore neve mellé, akit Fields remek passzával talált meg, 0–17 állt ekkor az eredményjelzőn. A nagyszünet után zárkózott a Washington, de mindössze 20–30-ra tudta megközelíteni riválisát.

A kulcspillanatban viszont a hazaiak rugója, Joey Slye nagyot hibázott, mivel kihagyta a 46 yardról elvégzett mezőnygólkísérletet. A slusszpoén DJ Moore nevéhez fűződött, ezúttal 56 yardos touchdownjával hívta fel magára a figyelmet, mellyel minden kérdést lezárt: 40–20-ra győzött a Bears a Commanders otthonában.

A Chicago Bears ezzel szezonbeli első győzelmét aratta, legutóbb pedig még a tavalyi szezonban, pontosan 347 nappal ezelőtt ünnepelhetett sikert.

teljes bejegyzés

Újrajátszották a 2021-es finálét, hibátlan maradt a tavalyi döntős

2023. szeptember 26., 10:27 Módosítva: 2023.09.26 11:54
Az észak-amerikai amerikaifutball-liga (NFL) harmadik játékhetének hétfő esti mérkőzésén a Cincinnati Bengals legyőzte a Los Angeles Ramst hazai pályán, míg a tavalyi döntős Philadelphia Eagles könnyedén gyűjtötte be a győzelmet 2020 bajnoka, a Tampa Bay Buccaneers ellen.

Kezdjük utóbbival, a 2022-es szezon ezüstérmese, a Philadelphia Eagles ugyan nehezen kezdte a mérkőzést, egészen a második negyed közepéig 3–3 volt az eredmény, de aztán beindultak Jalen Hurtsék. Történt ugyanis, hogy a vendég Eagles a nagyszünet előtt Olamide Zaccheaus óriási elkapott TD-jével szerzett vezetést, majd Jake Elliott mezőnygóljával további három pontot tett fel a táblára. Alább a Philadelphia első hatpontosa.

A folytatásban az irányító, Jalen Hurts is szerzett egy TD-t, majd a negyedik negyed elején újabb pontszerzéseiknek köszönhetően minden lényegi kérdést eldöntöttek, így idegenben, 25–11 arányban győztek. A Philadelphia Eagles továbbra is hibátlan mérleggel rendelkezik, míg a Tampa Bay elszenvedte első vereségét a szezonban. 

teljes bejegyzés

A Real Madrid stadionjában és Brazíliában is rendeznének NFL-meccset

2023. szeptember 25., 17:33 Módosítva: 2023.09.26 10:27
1
Az NFL ügyvezető alelnöke, Peter O'Reilly az ESPN amerikai televíziós csatornának azt mondta: a liga már most arra készül, hogy a jövőben Spanyolország és Brazília is otthont ad az amerikai futball nemzetközi mérkőzéseinek.

Szeptember elején tisztségviselőket küldtek a szövetségtől azért, hogy megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy akár már a jövő évi szezontól Madridban, Sao Paolóban és és Rio de Janeiróban játsszanak nemzetközi alapszakasz-mérkőzéseket a csapatok, emellett szóba került az ausztrál kontinens is, de annak kivitelezése a sportvezető szerint nehezebb feladat.

Szóval még nem vagyunk ott, de igen, időt töltünk azokon a piacokon, kapcsolatokat építünk, és megnézzük az ottani stadionokat

–mondta O'Reilly.

Az NFL a spanyolországi potenciális helyszínek közül a legendás futballklub, a Real Madrid otthonát, az Estadio Santiago Bernabéut, valamint az Estadio Metropolitanót, az Atletico Madrid stadionját tekinti első számú lehetőségnek.

Az ügyvezető alelnök szerint nagy az érdeklődés az NFL iránt, ugyanis a tavaly Brazíliában megrendezett Super Bowl-nézőpartin telt ház volt és hihetetlen energia uralkodott a stadionban.

teljes bejegyzés

Taylor Swift szerencsét hozott, visszatért a varázslat

2023. szeptember 25., 09:12 Módosítva: 2023.09.25 14:56
16
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 3. fordulójában a címvédő Kansas City Chiefs 41–10-re kiütötte a Chicago Bearst.

Nem lehet azt állítani, hogy az első két meccs Patrick Mahomesék csillogásáról szólt volna, a Lions és a Jaguars ellen összesen 37 pontig jutott az 1–1-gyel álló együttes.

A Chicago elleni meccset a helyszínen tekintette meg Travis Kelce újdonsült párja, az énekes Taylor Swift, aki úgy fest, szerencsét is hozott a Főnököknek, hiszen egy ütközet alatt több pontot szereztek, mint eddig.

teljes bejegyzés

Ismét Mahomes az NFL legjobban kereső játékosa

2023. szeptember 19., 11:06 Módosítva: 2023.09.19 14:56
Szerződésének átalakítása után újra Patrick Mahomes, a bajnoki címvédő Kansas City Chiefs irányítója az észak-amerikai amerikaifutball-liga (NFL) legjobban kereső játékosa.

A Chiefs kétszeres bajnok vezére 2020-ban tízéves, 503 millió dollárról szóló szerződéshosszabbítást írt alá a klubbal, és most ezt alakították át úgy, hogy a kétszeres MVP irányító a következő négy idényben az eredetinél többet, összesen 210,6 millió dollárt keres majd. Ez az éves átlagot nézve az NFL legnagyobb szerződése – teszi hozzá az MTI.

A beszámolók alapján a felek abban is megállapodtak, hogy a mostani, négyéves periódus után, 2026-ban ismét tárgyalóasztalhoz ülnek.

A 28 éves Mahomest 2017-ben a draft tizedik helyén választotta ki a Kansas City, amelyet a játékos azóta háromszor vezetett Super Bowlba. A kezdőirányítói posztot 2018-ban kapta meg, összesített mérlege az alapszakaszban 65 győzelem mellett 17 vereség, a rájátszásban pedig 11/3-as győzelmi mutatóval áll.

teljes bejegyzés

Horror sérülés után véget ért a sztársportoló idénye – videó!

2023. szeptember 19., 09:54 Módosítva: 2023.09.19 21:06
A Cleveland Browns szurkolói alighanem rémálmukban sem gondoltak olyan forgatókönyvre, mint az NFL 2. fordulójának hétfő esti rangadóján.

A Cincinnati Bengalst az első körben felülmúló együttes jó előjelekkel utazott a pittsburghi csoportrangadóra, és bár a Steelers 7–3-ra vezetett a második negyed elején, a Browns az ellenfél célterületének határára ért.

És ekkor megtörtént a baj: a liga egyik, ha nem a legjobb futója, Nick Chubb próbált befutni a labdával, amikor olyan szerencsétlenül ütközték le, hogy térde teljesen természetellenes pozícióba került.

teljes bejegyzés

Még több NFL-meccset rendeznének a Tottenham stadionjában

2023. szeptember 15., 10:40 Módosítva: 2023.09.15 16:39
20
Meghosszabbították a megállapodást, így a Premier League-ben szereplő Tottenham stadionja a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) otthona lesz a jövőben.

Az egyezség biztosítja, hogy 2030-ig „idényenként legalább két NFL-meccset” rendeznek majd a londoniak otthonában.

Izgatottak vagyunk, hogy meghosszabbítottuk együttműködésünket a Tottenham Hotspurrel a 2029–2030-as idényig, és alig várjuk a jövendőbeli NFL-meccseket a csapat világszínvonalú létesítményében, mint az NFL hivatalos egyesült királyságbeli otthonában

– idézi a liga közleményét az ESPN.

teljes bejegyzés

A zöld Sasok legyűrték a lilákat

2023. szeptember 15., 09:33 Módosítva: 2023.09.17 10:33
Második meccsét is megnyerte az idényben a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság legutóbbi évadában döntős Philadelphia Eagles, a 2. forduló csütörtöki rangadóján 34–28-ra győzött a Minnesota Vikings ellen.

A Super Bowlon a Chiefsszel szemben alulmaradó együttes az NFL nyitányán a New England Patriots ellen álomszerű rajtot követően nyögvenyelősen húzta be a győzelmet, és kicsit ez a meccs is hasonlított erre.

teljes bejegyzés

Bekövetkezett a legrosszabb: az egész szezonra kidőlt az NFL egyik legjobbja

2023. szeptember 13., 11:41 Módosítva: 2023.09.13 17:49
Az észak-amerikai profi amerikaifutball-ligában szereplő New York Jets vezetőedzője, Robert Saleh megerősítette: az egész szezonra elvesztették Aaron Rodgers irányítót.

Mint ismert, az NFL alapszakaszának nyitófordulójában a New York Jets hazai pályán ugyan legyőzte a Buffalo Billst, de a siker komoly áldozattal járt, mivel súlyos sérülést szenvedett a csapatban tétmérkőzésen debütáló klasszisirányító, Aaron Rodgers. A 39 éves játékos 18 szezon után hagyta el a Green Bay Packerst, és igazolt a New York-i csapathoz annak reményében, hogy hosszú idő – 13 év – után segítségével újra kiharcolja rájátszásbeli tagságát az alakulat. 

Ezen cél elérésében viszont a továbbiakban nem segédkezhet, mivel rögtön az első játékok után megsérült a Buffalo elleni mérkőzésen, majd mentőautóval kellett leszállítani a pályáról. Történt ugyanis, hogy az első támadás negyedik játékánál a vendégek védője, Leonard Floyd könnyedén Rodgers közelébe férkőzött, és vitte földre. A veterán irányító elsőre ugyan felállt, majd visszaült, végül orvosi kocsival szállították az öltözőbe. A Jets szimpatizánsai rögtön attól tartottak, hogy újdonsült kedvencük súlyos sérülést szenvedett, ami kedden be is igazólódott. 

teljes bejegyzés

Rovatok