Index Vakbarát Hírportál

Egy nyolcvanéves kerékpárost tiltottak el doppingolás miatt

2020.08.18. 09:55

Az Amerikai Doppingellenes Ügynökség (USADA) megfosztott egy 80 éves kerékpárost korosztályos világrekordjától, valamint egy évre el is tiltotta, mert szervezetében anabolikus szteroidot találtak.

Barbara Gicquel tavaly augusztus 29-én állított fel új világcsúcsot 500 méteren a 75 és 79 évesek közötti korosztályban. Ezután végeztek rajta doppingtesztet, aminek az eredménye pozitív lett, az anabolikus szteroidok közé tartozó metiltesztoszteron maradványtermékeit mutatták ki nála.

A metiltesztoszteron egyik gyógyszeréből származott, a nő be is ismerte, hogy 2005 óta szedte. Gicquel utólag gyógyászati mentességet kért, de az USADA elutasította a kérelmét. Az USADA szerint a nő állapota nem igényli a metiltesztoszteron alkalmazását, a gyógyszer nemcsak abban segít neki, hogy egészséges legyen, hanem a sportteljesítményét is javítja. Ráadásul Gicquel korábban egyetlen doppingvizsgálaton sem jelezte a gyógyszer szedését.

Gicqueltől nemcsak az 500 méteres világrekordot vették el, hanem a sprintben, egyéni üldözésesben és az időfutamon elért eredményeit is törölték az amerikai bajnokságon. A kerékpáros megpróbálta a törlést megakadályozni, de egy választott bíróság helyben hagyta a döntést, az ítélet szerint 2015. augusztus 29-e után, mivel ekkor tudta meg a nő, hogy tiltott szert is tartalmaz gyógyszer, minden eredményét meg kell semmisíteni.

(via Insidethegames)



Rovatok