Index Vakbarát Hírportál

Sporttörténelem: Vas Kata Blanka sprintbefutót nyert a Giro D’Italia Donnén

2023.07.08. 15:22
Vas Kata Blanka nyerte sprintbefutóban a női Giro D’Italia Donne országúti kerékpáros körverseny nyolcadik szakaszát – számolt be róla a Magyar Távirati Iroda.

A pénteki pihenőnap után szombaton Nuoróból Sassariba tekert 125,7 kilométert a mezőny 38 fokos hőségben. Az SD Worx 21 éves magyar bajnoka az utolsó 50 kilométeren belül, majd a hajrához közeledve is benne volt egy-egy szökési kísérletben, de amikor látta, hogy nem sikerül elszakadni, taktikusan nem erőltette tovább.

A hajrában kiválóan helyezkedett az esélyesek csoportjában, és az emelkedős utolsó kilométereken végig az élcsoportban tekert: előbb a sportági legenda, a holland sprinter Marianne Vos kerekén, majd az enyhén emelkedő utolsó kilométeren már az amerikai bajnok Chloe Dygert szélárnyékában. Innen is indult meg az utolsó 100 méteren belül, és egy kerékpárhossznyival nyert Dygert és a német bajnok Liane Lippert előtt.

Ezzel pályafutása legnagyobb győzelmét aratta, az elmúlt három héten belül pedig szakaszt nyert a svájci körversenyen, majd aranyérmes lett a magyar bajnokságon időfutamban és a mezőnyversenyben is.

Vas a villáminterjúban elmondta: nagyon boldog, reggel még nem gondolta volna, hogy nyerni fog. Elárulta azt is, hogy az utolsó fél órára nem maradt vize a rekkenő hőségben, de egy csapattársától hozzájutott frissítőhöz. Kiemelte azt is, hogy bíztak benne az SD Worxnél.

Ez a siker egyben sporttörténelem: a magyar kerékpársport első „Grand Tour” szakaszgyőzelmét szerezte meg.

A viadal vasárnap a Sassari és Olbia közötti 126,85 kilométeres etappal zárul.

NŐI GIRO D’ITALIA

8. szakasz, Nuoro–Sassari, 125,7 km:

1. Vas Kata Blanka (SD Worx) 3:00:41 óra

2. Chloe Dygert (amerikai, Canyon//SRAM) azonos idővel

3. Liane Lippert (német, Movistar) a. i.

Az összetett élcsoportja:

1. Annemiek van Vleuten (holland, Movistar) 21:06:52 óra

2. Juliette Labous (francia, dsm-firmenich) 3:56 perc hátrány

3. Gaia Realini (olasz, Lidl-Trek) 4:23 p h.

...43. Vas 49:55 p h.Rovatok