Index Vakbarát Hírportál

A Tour idiótája csipszeszacskót nyomott előbb Pogacar, majd Vingegaard arcába

2024.07.14. 09:28
Vizsgálatot indítanak a rendezők az ellen a néző ellen, aki a Tour de France kerékpáros körverseny szombati, 14. szakaszának hajrájában egy csipszeszacskót tolt az erejét megfeszítve kapaszkodó Tadej Pogacar, majd az őt üldöző Jonas Vingegaard arcába.

Nincs még egy sportág, ahol ennyire ki vannak téve a sportolók a nézők idétlenkedésének, mint az országúti kerékpáros versenyek, ahol a szurkolók centiméterekre állnak tőlük. Kiváltképp a hegyi szakaszokon igaz ez, ahol az emelkedőkön szinte lépésben haladnak a bringások a szurkolók sokszor igen szűk sorfala között. És bizony ilyenkor rendszerint akadnak fegyelmezetlen nézők, akik akár még a sportolók testi épségét is veszélyeztetik.

Mint az a félnótás rajongó, aki szombaton a Tour de France 14. szakaszán, amely tartalmaz egy kapaszkodót a 2115 méter magas Tourmalet csúcsához is, két kilométerrel a cél előtt be akart kerülni a hírekbe, és a tizenöt perc hírnév érdekében egy csipszeszacskót nyomott előbb a szlovén Tadej Pogacar, majd a második helyen tekerő dán Jonas Vingegaard képébe. Szerencsére nem lett baj az esetből, de lehetett volna...

A Tourmalet csúcsához vezető kapaszkodót a Pireneusokban a Tour de France leginkább embert próbáló szakaszának tartják a világ amúgy is legnehezebb kerékpáros körversenyén. Mindez a 14. etap közepén várt a bringásokra szombaton, akiknek azonban a meredek emelkedőkön kívül egy féleszű nézővel is meg kellett küzdeniük. A szerencsétlen idióta ugyanis azt hitte, hogy szellemes lesz, amikor az éllovas, sárga trikót viselő szlovén fenomén, Tadej Pogacar arcába nyomta a csipszeszacskóját, amikor már csak két kilométer volt hátra a célig, majd ugyanezt megcsinálta nem sokkal később a második helyen tekerő dán Jonas Vingegaard-ral is. 

A szemüveges néző arcképe nem maradt rejtve, tekintve, hogy közvetlen közelről fényképezték le, úgyhogy kideríthető az illető személyazonossága. Márpedig ha kiderítik, akkor felelősségre is vonják – ígérték a rendezők.

Tadej Pogacar egyébként kitett magáért a 14. szakaszon, 39 másodpercet vert Jonas Vingegaard-ra, ami a legnagyobb különbség hegyi szakaszon a két kerekes között.  Az eddigi legnagyobb differencia 2021-ben volt Tignes-ben, amikor 32 másodperccel előzte meg a szlovén a dánt.

A mostani 14. szakaszon a 2020-as és 2021-es győztes Pogacar átlagsebessége 27,7 km/óra volt az utolsó 5 kilométeren, Vingegaard-é pedig 26,2 km/óra.

Tour de France 2024

Az összetett állása:

1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Team Emirates) 56:42.39 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) + 1.57 perc
3. Remco Evenepoel (belga, Soudal-Quick Step) + 2.22 p
4. Joao Almeida (portugál, UAE Team Emirates) + 6.01 p
5. Carlos Rodríguez (spanyol, Ineos Grenadiers) + 6.09 p
6. Mikel Landa (spanyol, Soudal-Quick Step) + 7.17 p
7. Adam Yates (brit, UAE Team Emirates) + 8.32 p



Rovatok