Index Vakbarát Hírportál

Holokauszt-tagadásért fizet a Fradi

2009. szeptember 18., péntek 09:29 | aznap frissítve

A szokásos bekiabálások elmaradtak a vasárnapi Ferencváros-MTK bajnokin, a szurkolók azonban két transzparensen is tagadták a holokauszt tényét. A futballszövetség példát akart statuálni, alaposan megbüntette az FTC-t.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága kedden a hétvégi Ferencváros-MTK mérkőzéssel kapcsolatban a Ferencvárost – mint visszaesőt – rendezési hiányosságok és a szurkolók rendzavarásai miatt másfélmillió forintra büntette.

A határozat sokakat meglepett, mivel a vasárnapihoz hasonlóan nyugodt mérkőzést nagyon régóta nem játszottak az Üllői úton, - feltehetően a Ferencvárost sorozatban sújtó fegyelmi döntések hatására - semmilyen mocskolódás, gyalázkodás nem hallatszott a lelátóról. Elmaradt az MTK mérkőzésein – nem csak a Fradinál – mindig felhangzó zsidózás, a meccs utolsó perceiben, a vendégek egyik sárga lapja után hallatszott először a szintén sértő „Gágágá, buzi MTK” kórus.

A fegyelmi bizottság holokauszttagadásra utaló transzparensek miatt büntette meg az FTC-t – tudtuk meg az MLSZ sajtófőnökétől, Serényi Pétertől, aki a testület elnöke, Retteghy István közlését továbbította. A ferencvárosi táborban ugyanis többször feltűnt két transzparens: az egyiken a világháborús zsidó áldozatok számára utaló „Milyen 6 millió?” állt, a másik közvetlenebbül tagadta a náci népirtás tényét (Nem volt Holocaust). A bizottság példát akart statuálni a Ferencvárossal, ezért döntött tárgyalás nélkül a súlyos büntetés mellett, mondta el Serényi. Ezért is kapott a klub ötször akkora büntetést, mint a Videoton, amelynek szurkolói miatt Nyíregyházán a rendőröknek kellett beavatkozniuk és a mérkőzést percekre félbe kellett szakítani. Serényi szerint a transzparensekkel már az is gond, hogy bejuthattak a stadionba, hiszen a lelátón csak a szezon előtt hitelesített táblák, feliratok jelenhetnek meg.

A fegyelmi bizottság emellett azért is bűnösnek találta a Ferencvárost, mert a nézőtérről leköpték a mérkőzés egyik partjelzőjét és a rendezők nem akadályozták meg a pirotechnikai eszközök bejutását a stadionba.

A Ferencváros kézhez kapta a fegyelmi bizottság határozatát és nem kíván fellebbezni az ellen, mert nem vitatja az indoklásban foglaltakat - tudtuk meg a Fradinál Váradi Mátyás sajtófőnöktől.

Az MLSZ fegyelmi szabályzata egyébként nem rögzíti a holokauszttagadás tiltását. A szabályzat a szurkolókra vonatkozóan így határozza meg a fegyelmi vétséget:

"Ha a nézők hátrányos, megkülönböztető jellegű, gyűlöletre uszító kifejezéseket használnak, illetve ilyen tartalmú jelszót, jelmondatot hordozó táblát (papír vagy szövetszalagot is) helyeznek ki, vagy vétkesek bármilyen egyéb hátrányos megkülönböztetést tartalmazó, győlöletre uszító és/vagy lenéző viselkedésben a mérkőzésen, akkor az illetékes Fegyelmi Bizottság köteles eljárni azzal a vétkes sportszervezettel szemben, melyhez beazonosíthatóan tartoznak a szurkolók."

Az MLSZ érvelése emellett némileg szembe megy az Országgyűlésben az elmúlt hónapokban történtekkel is. A kormánypártok előbb a Büntető törvénykönyv módosításával szerették volna büntethetővé tenni a gyűlöletbeszédet, illetve a holokauszttagadást, majd az államfő és az Alkotmánybíróság kifogásai miatt elállt ettől. Ezt követően az alaptörvény módosítását kezdeményezték, erre viszont a Fidesz mondott nemet. A holokauszt tagadásának büntetését ellenzik civil szervezetek is, például a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

Rovatok