Index Vakbarát Hírportál

Kiszámoltuk, hogy bukhatna meg Blatter, a válasz: sehogy

2015. május 29., péntek 09:19

A FIFA-kongresszusra érkező küldöttek péntek délután döntenek arról, hogy a szerdán kirobbant újabb botrány után megszavazzák-e Sepp Blattert a nemzetközi futballszövetség elnökének. Blatter ötödjére lehetne elnök.

A vezető a FIFA-kongresszus csütörtöki megnyitóján elég egyértelművé tette, hogy esze ágában sincs lemondani, inkább a megtisztulásról beszélt, míg Michel Platininek állítólag azt mondta, már túl késő, hogy távozzon. 

A napok óta dagadó botrány továbbra is az összes svájci híradó és napilap vezető témája , de ettől még elég valószínűtlennek tűnik, hogy az ellene induló jordán herceg, Ali bin al-Husszein megnyerje a mai választást.  

A FIFA-elnökválasztáson mind a 209 tagállam szavazhat. Így oszlanak el a szavazatok kontinensek között.

Az UEFA-vezető Michel Platini csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, Európában szinte mindenki a jordán hercegre fog szavazni, az MLSZ-elnök Csányi Sándor is elárulta, nem támogatja Sepp Blattert. Ez a legjobb esetben 53 szavazatot jelent Ali bin al-Husszeinnek.

Afrika viszont egységesen Blatter mellett áll, ezt a tegnap az Indexnek is nyilatkozó, Blatter mellett felszólaló bissau-guineai futballelnök is nyilvánvalóvá tette, tehát ez az 1998 óta irányító svájcinak kapásból 54-et jelent.

Ázsia nem támogatja a saját kontinenséről érkező jelöltet, a jordán herceget, csütörtökön erősítették meg, hogy Blatter mellett állnak, viszont vannak olyan hírek, hogy néhányan mégis Ali bin al-Husszein mögé állhatnak be, de ők nincsenek sokan. Ha csak negyvenen szavaznak Ázsiából Blatterre, már közel száz voksa lesz az afrikai támogatással együtt. 

Észak- és Közép-Amerika esetében vegyes a kép, ennek a régiónak a szövetségét rázta meg leginkább a szerdai botrány. Amerika,  Kanada és Costa Rica nem fog Blatterre szavazni, viszont a karibi térség és a közép-amerikaiak voltak azok, akik a CONCACAF-kongresszuson nemrég Jézushoz hasonlították Blattert. A botrány miatt viszont vezetőiket bilincsben vitték el, érezhetik azt, hogy Blatter nem védte meg őket. Tegyük fel, hogy megosztottak, és csak húsz állam szavaz Blatterre, 15-en a kihívójára. 

A dél-amerikaiakat szintén érintette a szerdai botrány, több futballvezetőjüket letartóztatták, ezért csak kilencen szavaznak. Itt is megosztott lehet a szavazás, de várhatóan a többség beáll Blatter mögé, mondjuk 6-3 arányban.

Óceánia is támogatja Blattert, korábban már kijelentették, hogy a svájci mögé állnak. Ezzel úgy néz ki a matek, hogy 130 szavazata van Sepp Blatternek, míg Ali bin al-Husszeinnek 77.

Onnantól kezdve, hogy Afrika és Ázsia leszavaz Blatterre, már néhány karibi és óceániai állam szavazata is elég lehet ahhoz, hogy a svájci megkezdje az ötödik elnökségét.

A kisebb, elmaradottabb országokban továbbra is népszerű a FIFA-elnök, ha csak nem visznek el bilincsben harminc-negyven tagot, nem lesz meglepetés.

Rovatok