Index Vakbarát Hírportál

Blatternek azonnal mennie kell

2015. október 2., péntek 22:11 | nyolc éve frissítve

Pénteken a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) két főszponzora, a Coca Cola és a McDonald's felszólította Sepp Blattert, a szövetség elnökét, hogy mondjon le , mert minden nappal csak árt a futball presztízsének és jó hírnevének. Jelenlétével csak akadályozza az átfogó és sürgős reformokat.

Mindez egy héttel azután történt, hogy múlt pénteken a svájci főügyész bejelentette: eljárás indul a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, a 79 éves, szintén svájci Blatter ellen, korrupció vádjával.

A FIFA-elnök munkatársai közül már jó néhány ellen nyomozás folyik – 14 egykori és jelenlegi tisztségviselőt vádoltak meg –, őt azonban egy hete hallgatták ki először. A hatóságokkal együttműködött, az irodáját is átvizsgálták.

Korábban, a FIFA-botrány nyári kirobbanása után úgy látszott, a sportvezetőt már eltávolítják, de ezek után jelezte, hogy továbbra sem mond le, megvárja a februári tisztújítást. A lemondás azonban most mégis eljöhet a főszponzorok nyomásgyakorlása miatt.

Blattert májusban választották újra a szervezet elnökének, elsősorban az ázsiai szavazatokkal, aztán pár nap múlva bejelentette lemondását. A jogi csűrcsavar után most már úgy gondolja, egészen a februári tisztújításig ő vezeti a szervezetet.

Erre utal az is, ahogy ügyvédjén keresztül a szponzorok erélyes felszólítására reagált. Azt írta, hogy tiszteli a támogatók álláspontját, de „folytatni kívánja azt a reformsorozatot, amit elkezdett. Szilárdan hisz benne, a lemondása nem lehet a FIFA érdeke” – áll a közleményben.

A februári elnökválasztás legnagyobb esélyese Michel Platini lenne, az európai szövetség (UEFA) irányítója, akit viszont épp Blatter mártott be, mondván: 1,5 millió fontot fizetett neki. Platininek ez az összeg 9 éven át nem kellett, úgy reagált, szó sincs korrupcióról, az a pénz tanácsadásért járt neki.

Blatter 1998 óta vezeti a világfutballt, folyamatosan támadások és korrupciós vádak érték. A legnagyobb botrány a katari futball-vb-vel kapcsolatban tört ki. A gyanú szerint Blatter, illetve a szervezete eladta a rendezés jogát a közel-keletieknek. A gyanú azóta már kiterjedt a 2018-as, oroszországi tornára is.

Rovatok