Index Vakbarát Hírportál

Blattert faggatja a svájci főügyész, eljárást indítottak ellene

2015. szeptember 25., péntek 17:07 | aznap frissítve

Egyre nagyobb bajban Sepp Blatter, a FIFA leköszönő elnöke. Pénteken két órakor sajtókonferencián kellett volna részt vennie, de előbb halasztották, majd később lemondták az eseményt, a helyszínen akkor még senkinek nem indokolták meg, miért törölték az eseményt. 

Aztán nem sokkal később kiderült: a a nemzetközi szövetség elnökét a svájci főügyész hallgatja ki. Sőt, állítólag már eljárást is indítottak ellene a svájci hatóságok, hűtlen kezeléssel gyanúsítják, többek között.  Az irodáját pénteken átkutatták, a szervezet együttműködik a nyomozásban. A helyszínen tartózkodó újságírókat kitessékelték a FIFA zürichi központjából. 

A FIFA-elnököt a hírek szerint váratlanul érte a főügyészség lépése, már éppen arra készült, hogy megtartja a sajtótájékoztatót, amikor az utolsó pillanatban le kellett mondani az eseményt. 

 Blattert egy olyan ügyben veszik elő, ami miatt májusban több FIFA-tisztségviselőt elvittek a szervezet éves kongresszusa előtt: a tévés jogokkal élhettek vissza, áron alul értékesíthették azokat. A svájciakat leginkább az a szerződés érdekli, amit Blatter 2005-ben írt alá Jack Warnerrel. Warner a karibi szövetséget vezette, őt is letartóztatták májusban.  A svájciak azt is gyanítják, hogy Blatter 2 millió svájci frank csúszópénzt fizetett ki Michel Platininek, az UEFA, az Európai Futballszövetség elnökének, 2011. februárjában úgy, hogy az a FIFA szabályainak ellentmondott.

A FIFA-elnök ügyvédje is megszólalt azóta, ő állítja, minden rendben volt a kérdéses szerződéssel, és Sepp Blatter mindenben együttműködik.

Tisztségéből nem függesztették fel, erről egy héttagú bizottság dönthet, melynek Michel Platini is tagja, ahogy Blatter is. Ha a FIFA-elnök lemondana, akkor a kameruni Issa Hayatou veheti át a tisztségét. 

A svájci ügyészek már Platinitől is magyarázatot kértek az ügyben, vagyis az ügybe belekeveredett a másik legnagyobb futballszervezet elnöke is, aki ráadásul a legesélyesebb Blatter helyére FIFA-elnöknek. A francia RTE news szerint maga Platini szolgáltatott bizonyítékot Blatter ellen, ő adta át a kompromittáló információkat. A francia később közleményt adott ki, ebben közölte, a hatóságok rendelkezésére áll. 

Blatter egy augusztusi interjúban igyekezett azt sugallni, hogy Michel Platini sem lehet tiszta, mert szerinte gyanús, hogy a 2022-es katari vb odaítélése előtt a francia sportvezető Nicolas Sarkozy társaságában találkozott a katari vezetőkkel. Úgy fogalmazott, hogy valami nagyon nem stimmel a történtekkel. Akkor azt is megjegyezte, bárki veszi át a FIFA-t nem lesz könnyű rendet rakni.

Platini, Sarkozy és a katariak találkozójával kapcsolatban korábban olyan híreszteléseket lehetett, hogy hallani, hogy a franciák biztosították támogatásukról a katari pályázatot, míg a katariak megígérték, hogy beszállnak a francia fociba. Később meg is tették, megvásárolták a PSG-t, és több száz millió euróból erősítették meg. 

Vita volt a világbajnokság időpontjáról is

Közben épp pénteken döntött a FIFA, hogy a katari vb az európai futballszezon közepén, 2022 november 21. és december 18. között lesz, ami meglehetősen bizarr időpont, és az UEFA, azaz Platini végig ellenezte, mert keresztbeveri a Bajnokok Ligáját is, ami a legnagyobb európai futballesemény. (Valószínűleg ezt akarták a sajtótájékoztatón hivatalosan is bejelenteni, közben persze kiszivárgott.)

A főügyész csütörtökön kapta meg a szervezetnél múlt héten kirúgott exfőtitkár, Jerome Valcke Blatterrel folytatott levelezését, ezután gyorsultak fel az események.

Blatter már májusban bejelentette, hogy le fog mondani a posztjáról, de csak 2016-ban, amikor helyére február 26-án új elnököt választ a szövetség. Azt is mondta, hogy nincs mi miatt aggódnia, ő tiszta, viszont többen beszennyezték a FIFA becsületét, de erről ő nem tehet, nem felügyelhet mindenkit. 

Blatter 1998 óta vezeti a világfutballt elnökként, folyamatosan támadások és korrupciós vádak érték. Még idén is jelöltette magát elnöknek, újra is választották május végén, ám hirtelen közölte, mégsem vállalja a posztot, csak jövő februárig.

A botrány a katari futball-vb-vel kapcsolatban tört ki, állítólag Blatter, illetve szervezete konkrétan eladta a rendezés jogát a közel-keletieknek, sőt, a gyanú érinti a 2018-as, oroszországi tornát is.

A FIFA péntek fél öt után aztán közölte, mindenféle dokomentumot átadott a svájci hatóságoknak, és többet nem nyilatkozik sem Blatterrel, sem a vébékkel kapcsolatban.

A vizsgálat az USA-ban indult,  ott  már júniusban több FIFA-vezető, Blatter-közeli embert letartóztattak, de azóta Európában is vettek már őrizetbe magasrangú  FIFA-vezetőket.

A jövő héten 79 éves Blatter eddig tiszta tudott maradni, végig állította, ő és a FIFA sosem volt korrupt, pusztán az abban dolgozó néhány személyről lehet ezt állítani.

1998-as hatalomra kerülése óta erősen megosztó személyiség volt Blatter a futball élén. Alatta rendezhetett először Ázsia világbajnokságot, 2002-ben - Dél-Korea és Japán -, illetve ő adta a vébét először Afrikának is, amikor 2010-ben Dél-Afrika volt a házigazda. Főleg az afrikai torna miatt kritizálták sokat, de a 2014-es, brazíliai vébé miatt is bírálták: a dél-amerikaiak ugyanis nem tűntek felkészültnek a rendezésre, majd aztán végig gondok voltak az előkészületekkel.

Több stadion éppcsak elkészült időre, a kiszolgálóépületek, illetve az infrastruktúra sok helyen nem is lett kész, utána a lebonyolításban is voltak hiányosságok. Blattert már ekkor támadták, de akkor erősödtek fel különösen ellenségei, amikor tavaly bejelentette, 2015-ben újra jelölteti magát az elnökségre.

A legutóbbi újraválasztásánál ugyanis kijelentette, 2015-ben, mandátuma lejártával leköszön, csak időközben meggondolta magát. Nagyjából szándékai ismertetésekor kezdtek kibukni a katari vébé visszásságai, az, hogy a terület alkalmatlan futballtorna rendezésére, hogy az építkezéseken sorra halnak meg az embertelen körülmények között dolgozó munkások, majd jöttek a különböző csúszópénzes pletykák, hogy Katar, sőt, már 2018-ra oroszág sem véletlenül vihette el a rendezési jogot.

Blatter ezeket mind kivédte, májusban ismét újraválasztották, a kongresszuson még ünnepeltette magát győztesként, aztán pár nap múlva hirtelen bejelentette, mégsem vállalja a posztot, lemond. Ismét módosított viszont, lemond, ám nem azonnal, hanem a következő FIFA-kongresszus előtt, 2016 február végén.

Időközben sorra buktak le emberei, akiket Amerikában vagy Svájcban tartóztattak le, ők különböző FIFA-tagszövetségek - Dél-Amerika, Közép-Amerikai, Óceánia - magasrangú posztjait töltötték be.

Múlt héten a FIFA váratlanul közölte, felfüggesztette Blatter jobbkezét, legközelebbi emberét, a főtitkár Jerome Valckkét. Most pedig jött Blatter kihallgatása és a gyanúsítás.

Rovatok