Index Vakbarát Hírportál

Klopp-Kop, ilyen csak a mesében van

2015. október 17., szombat 12:08

A Liverpool új edzője német, ilyen még soha nem volt, mégis a Kop, azaz a Pool-B-közép úgy várja, mint a megváltót, de nem csak ezért lehet telitalálat a volt dortmundos tréner kinevezése. Mi nem működött eddig, mit kell - és fog is - másképp csinálni az új menedzser?

Három szezon és két hónap után rúgta ki a Liverpool Brendan Rodgerst, amikor a csapat 10. helyen áll a Premier League-ben. Ahogy minden edzőnek, neki is a gyenge eredmények miatt kellett mennie, de hogy miért nem sikerült elérnie azokat az eredményeket, ezután sem kell túl sokat nyomozni: nem a megfelelő futballistákkal próbálkozott.

A Liverpool az októberi válogatott-szünet előtt döntött úgy, hogy elég volt a csapatot 2012 óta irányító Brendan Rodgers munkájából, és kirúgták a 42 éves északírt. Ha úgy vesszük, a döntés teljesen érthető, mert a három év alatt 292 millió fontból és 31 játékossal megerősített keretet 10 forduló után csak a 10. helyre tudta juttatni.

Ha jobban megnézzük viszont, a döntés nem teljesen érthető, hiszen a BL-indulást jelentő negyedik helytől csak 3 pontra van a Liverpool, a kezdés tehát nem mondható tragikusnak, így fura, hogy két hónap után kirúgták azt az edzőt, akit a nyáron még alkalmasnak tartottak.

A dolog mögött leginkább a kényszer lehetett: ha a kéthetes pihenő alatt hoznak új edzőt, annak picivel több ideje lesz az átalakításra, és lépniük kellett, ha nem akartak lemaradni a menő menedzserekről. A 16. helyen álló Chelsea ugyanis papíron bármikor kirúghatja José Mourinhót, és ha ők vitték volna el a végül a Liverpoolhoz kerülő Jürgen Kloppot, lecsúszhattak volna arról az edzőről, akit régóta kinéztek maguknak.

De aztán Klopp hozzájuk írt alá, ezzel pedig egy teljesen új, és mindenképp érdekes korszak indul a Liverpoolnál.

És nemcsak azért, mert a klubhoz végre egy olyan edző érkezett, aki tele van energiával, és izzásig hevítheti az amúgy sem a visszafogott szurkolásáról ismert liverpooli közönséget. Persze, sokat jelent majd a Kop üvöltése, ahogy Klopp 90 métert rohan előttük minden gól után a maximum ökölrázásig vagy komor bólintásig jutó Rafa Benítez és Rodgers után, de csak ettől még nem nyer egy csapat sem meccset.

Klopp eredményeit nem kell magyarázni: 2011-12-ben két bajnoki címet szerzett a Dortmunddal a Bundesligában, 2013-ban BL-döntőbe vitte a csapatot, a tavalyi szezonban viszont pont azért került szóba a távozása, amiért Rodgerst most kitették: nem tudta tartani a tempót a nagyokkal. 2012 nyara óta 219 pontot szerzett a Liverpool, ami az ötödik legtöbb a rangsorban, az eredményekben ez egy hetedik, egy hatodik és egy második helyben mutatkozott meg, amit a vezetőség rosszabbnak ítélt meg, mint mondjuk három negyedik helyet.

Sokkal jobban viszont Klopp sem áll: a legutóbbi bajnoki címe óta, vagyis három év alatt 77 ponttal szerzett kevesebbet a Dortmunddal, mint a Bayern München.

De mi az a gegenpressig?

Egyfajta kontrajáték, de az az alapfelfogása, hogy a kontrák mellett hatalmas energiát fordít az ellenfél kontrajátékának megállítására is. Ezért szinte folyamatos letámadást játszik a csapat, az elvesztett labdát pedig azonnal megpróbálják visszaszerezni, hiszen a labdáért harcoló játékos jó eséllyel nincs egyensúlyban a labdaszerzés után, így könnyen elvesztheti azt egy gyors letámadás miatt.

A gegenpressing-iskola egyik agya az a Frank Wormuth, aki éveken át vezette a német edzőképzést, és aki az U20-as német válogatottat vezette a 2015-ös világbajnokságon. Wormuth a csapataival attól sem riad vissza, hogy szándékosan eladja a labdát, mert egy, a védők háta mögé, de még nem a kapusig elrúgott labda kedvezőbb pozíciót is jelenthet nekik. A labdáért visszafutó védőt ugyanis követik, és azonnal letámadják, így a passzolási folyosókat lezárva területet nyerhetnek.

Ez két dologra vezethető vissza: a német csapatok idővel megtanulták, mit is kell tenni Klopp gegenpressingje ellen, amire a német nem biztos, hogy a legjobb lépésekkel próbált meg reagálni, a csapat pedig belefáradt a játékstílus jelentette kemény ütközésekbe, és abba, hogy Klopp motiváció gyanánt állandóan a kevésbé esélyes fél pozíciójába helyezte magukat – nem csoda, hogy Mario Götze és Robert Lewandowski is a Bayern Münchenben kötött ki (bár a müncheni pénz is remek motivációt jelentett nekik). A rossz taktikai lépések és a sok sérülés döntött.

Amikor Thomas Tuchel átvette a Dortmundot, az első lépése az volt, hogy a Klopp által egyre inkább erőltetett hosszú passzokat kiirtotta a játékból: utóbbi alatt meccsenként 74 ilyennel próbálkoztak, előbbinél 53-ra esett ez vissza, nem is veszítenek annyi labdát.

Angliában, ahol nem erőlteti annyi csapat a gegenpressinget, még lehet meglepetést okozni, de ahhoz egészséges keret kell.

Tavaly a Bundesligában a Dortmundnál volt a legtöbb sérült, kétszer annyi izomprobléma és sérülés miatt kihagyott nap akadt náluk, mint a Leverkusennél. Angliában pedig néggyel több meccset jelent a bajnokság, nincs téli pihenő, és a Ligakupa miatt plusz egy sorozat is van, a keretet tehát sokkal nagyobb terhelés éri.

Ám ezek a jelek, ha egyáltalán, csak idővel jelentkeznek majd, hiszen nem fél év alatt fogja nullára fárasztani a mostani játékosokat. Ami viszont mindenképp Klopp mellett szól, és azonnal látható lesz, az az energia, amit a csapat mögé tesz, és amivel felrázza majd őket.

A Guardiannek adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy egy idő után már nem tudott mivel változtatni a Dortmund játékán, hiába mondta százhetvenedszer egy játékosának, hogy menjen balra, ha az már az edző hangjától is megőrült. Liverpoolban minden tanács, motivációs eszköz és eszelős gólöröm az első lesz, nem a 170., úgyhogy egy ideig ezzel nem lesz gondja.

Dortmundban sikerült egy középcsapatból BL-indulót építenie, és Liverpoolban pontosan ugyanezt várják tőle. Ám előbb megfelelő keretet kell építenie, mert ahogy azt lejjebb láthatjuk majd, a részben vezetőség által Rodgersre erőltetett, igencsak változatos játékosállományból sokakat ki lehet tenni.

És ezzel az átalakítással valószínűleg nem is fog sokáig várni, mert Kloppnak tökéletes szeme van ahhoz, hogy a játékrendszerébe legjobban illő embereket vegye meg. Kevin Grosskreutzot, Sven Bender, Lukasz Piszczeket, Kagava Sindzsit, Robert Lewandowskit, Ilkay Gündogant, Marco Reusot, Henrih Mhitarjant és Pierre-Emerick Aubameyangot is maga választotta, úgyhogy a Liverpoolnál is hasonlóan hatékony igazolások várhatók.

Klopp és az ikertestvére

A bosnyák Željko Buvač az 1990-es évek elején találkozott először Jürgen Klopp-pal, amikor mindketten a Mainz játékosai voltak. Az egykori támadó középpályás a Mainz után a Neukirchenben fejezte be a pályafutását 1998-ban, aminek egyből az edzője is lett a negyedosztályban, de három évvel később már újra a Mainznál volt Klopp segítőjeként. Neki és Kloppnak tulajdonítják a Dortmund gyors, kontrajátékra és letámadásra építő játékának megálmodását, de annyira megosztott közöttük a munka, hogy amikor 2013-ban Klopp eltiltást kapott, Nuri Sahin csak annyit mondott, hogy nem lesz gond Buvačcsal a kispadon, hiszen olyan, mintha ikrek lennének, és pontosan ugyanúgy látják a játékot.

Buvač csak október közepén csatlakozhatott a Liverpoolhoz, eddig tartott elintézni, hogy a bosnyák megkapja az angol munkavállalási engedélyt.

Rodgers 2012 nyári kinevezése óta 31 játékost igazolt 292 millió fontért, ami nem tűnik kevésnek, de ha hozzávesszük, hogy közben meg 200 millió fontért adott el embereket, akkor már nem hogy nem sok, egy topklubhoz képest kifejezetten kevés. Végül is a játékosai pont ilyenek voltak, nem tudtak eleget egy Liverpoolhoz.

A Mirror összeszedte mind a 31-et, és megszavaztatta olvasóit, mennyi vált be, az eredmény kiábrándító: 11. Vagyis 20 mellényúlás volt, azaz minden harmadik ember jött be, és azért itt ne gondoljunk arra, hogy Rodgers legalább megtalálta az új Gerrardot, vagy az új Fernando Torrest. Épp ellenkezőleg, a legtöbb bukott igazolás már nincs is a klubnál.

Jürgen Klopp elsődleges feladata az lesz, hogy kigyomlálja a jelenlegi keretet, megnézze, ki alkalmas, és ki nem. Természetesen azonnali kirúgások nem lesznek, leghamarabb januárban nyúlhat hozzá a kerethez. Állítólag nem tervez nagytakarítást, mert ahogy mondta, "rugalmasak" az új futballistái, vagyis több poszton is képesek játszani, az adottságaik megfelelőek.

Posztonként végignézve, kapusai nagyjából rendben vannak. Simon Mignolet Rodgers-szerzemény, azon kevesek egyike, aki bevált, még ha neki is volt olyan időszaka, amikor kikerült a kezdőből. Cseréje, Bogdán Ádám hősies Ligakupa-bemutatkozásán bizonyította, bármikor képes beugrani, sőt, ahhoz is elég tapasztalt lenne, hogy átvegye az első számú helyet. Az angol újságírók nem is tartják kizártnak, hogy ez bekövetkezik, persze ez sem azonnal, Klopp nem fog ajtóstul a házba rontani.

Kloppnak Dortmundban magas, erős, rutinos kapusa volt, Roman Weidenfeller, fizikumra mostani emberei a háló előtt még jobbak is, mindkettő 193 centi. 27-28 évesek, megfelelően tapasztaltak.

A védősorban már szelektálhat a német, van miből.

Konklúzió: Tourénak, Lovrennek, José Enriquének, semmi keresnivalója a csapatban, legkésőbb a nyáron túl kell rajtuk adnia Kloppnak. Szükség van viszont egy rutinos, de fiatalabb középhátvédre, már a télen.

A középpálya az, ahová Rodgers a legtöbb embert vette, látszólag gondolkodás nélkül, bárkit, aki szembejött és megszerezhető volt. A tréner amúgy nem egyedül döntött az igazolásokról, a Poolnál egy négytagú testületet tettek a nyakára, ami beleszólt abba, kit kellene megvennie. Klopp erről azt mondta, neki semmi baja a kupaktanáccsal, egyet akar: az első és az utolsó szó az övé legyen, azaz ő választhassa ki, és bólinthasson rá a kiszemelt szerződtetésére.

Konklúzió: Kloppnak lesz itt dolga bőven. Leiva, Allen szükségtelen, és Lallanán is el kell majd gondolkoznia. Kell az új Gerrard, Hendersonból sosem lesz az. Coutinho köré kell építenie az új középpályát a németnek, ehhez több jó középpályás is szükséges a nyáron.

Csatárokból első blikkre egész jól el lesz eresztve az új edző, legalábbis minőségre, mennyiségre nem.

Konklúzió: csak három normális csatár, abból is az egyik rettentően sérülékeny, a másik sérült, Kloppnak erősítenie kell. Két gólnál senki nem lőtt többet közülük a szezonban, ami rémisztő, Sturridge, Ings és Benteke ennyivel megosztva házigólkirály, ami máris megmagyarázza Rodgers menesztését. Balotelli még kölcsönben van a Milannál, nem tudni, egy év múlva meg meri-e kockáztatni a beépítését Klopp, ha igen, ha nem, már télen, de legkésőbb nyáron vásárolni kell erre a posztra is. Azt mondta, a Dortmundból nem fog elhozni senkit, így egyelőre nehéz megtippelni, kiket szeretne.

Összefoglalás: Rodgers kerete nem elég jó a Premier League-sikerhez, legalábbis a négyben végezni bravúr lesz vele. Kell legalább két védő, minimum három középpályás és egy csatár. Nyárig kihúzhatná a mostani embereivel is Klopp, de ezzel a BL-indulást kockáztatja, így már télen szét kellene néznie a piacon. Főleg, hogy csak most elkezdte a munkát, és máris van két súlyos sérültje, Ings és Gomez. Csatárra és védőre már holnap szükség lenne.

Játékosok, akik Rodgers alatt jöttek-mentek

Lazar Markovic, Mario Balotelli, Javier Manquillo, Rickie Lambert, Victor Moses, Aly Cissokho, Iago Aspas, Nuri Sahin, Fabio Borini, csak hogy a nevesebbeket említsük.

De jó lesz ez az egész?

Joó Gábor: Jó. A Liverpool megtalálhatta a maga Alex Fergusonját, akit már most, egyetlen lejátszott perc nélkül annyira magáénak érez a Kop, mint Kenny Dalglish - első edzői korszaka - óta senkit. Ez pár nappal a bemutatása után jött ki:

Juuuuuuurrrrrgen Klopp Klopp Klopp
He’s the new king of the Kop
Jurgen Klopp Klopp Klopp
He will take us to the top
Champions League, Fa Cup
We will win the f***ing lot
With Jurgen Klopp Klopp Klopp
He’s the new king of the Kop

Kloppot a lelkesedésével, a közvetlenségével, az állandó pozitív hozzáállásával ennek - Európa legjobb - szurkolótáborának találták ki, vele képesek 100 százalékig azonosulni, nem úgy, mint a fapofa Benítezzel, Hodgsonnal vagy Rodgersszel: Kop-Klopp, ilyen tényleg csak a mesében van. Amikor 2010 februárjában a Pool eladta Torrest a Chelsea-nek, és felbomlott a Gerrard-Torres-álomkettős, azt mondtam, ha ezzel a két spílerrel nem tudott PL-t nyerni a klub, sosem fog tudni - nem is nyert -, viszont Kloppal most új korszak kezdődik, és meglesz a bajnokság három éven belül. (Ha mégsem, akkor tényleg a büdös életben senkivel!)

Koroknai Gergely: Klopp mindenképpen új energiát hoz a csapatba, és a mostani sérülések ellenére is remek rajtot tud majd venni. Ha egyből a Tottenham ellen nem is tesz csodát a sok hiányzóval, a folytatásban verhető ellenfelek jönnek, és ha a Chelsea ellen nyerni tudna, akkor biztosan kilőnének.

Mivel Klopp csapatai tendenciózusan 3-4 év előtt biztosan nem kezdenek kiégni, így a szezon végéig csak felfelé mennek majd, és BL-indulást érő helyen zárnak. Az Európa Ligában a negyeddöntőig biztosan elmennek, onnan pedig bármi lehet, ám ezért akár az FA Kupát és a Ligakupát is beáldozhatja.

Varga Attila: Egy ilyen félőrült pali, aki minden gólt úgy ünnepel, mintha vb-döntőt nyert volna, és fel-alá nyargalászik a Kop előtt, tökéletesen alkalmas arra, hogy a mély apátiába süllyedt szurkolótábort kirántsa a kátyúból. Ha az Anfield Road legendás atmoszférája, ami egyébként még most, a hét (frászt hét, van az 25 is) szűk esztendő alatt is varázslatos, és a játékosokat nagyon fel tudja rázni , ismét olyan lesz minden meccsen, mint az emlékezetes BL-menetelés vagy triplázások alatt, akkor az a játékosokat is inspirálhatja, és nemcsak azokat, akik már most is a klubnál vannak.

Rogers azért maradt le nagy nevekről és vesztette el pl. a nyomorult áruló Sterlinget, mert nem volt elég karizmatikus edző ahhoz, hogy egy sztár higgyen benne. Kloppnak nagyon jó a sajtója, a futball, amit játszat a csapataival látványos, és megalkuvás nélküli, ezt pedig mindenki bekajálja, még az olyan játékosok is, akiket esetleg nem motiválna a Liverpool FC történelme. Úgyhogy igen, jó lesz, de nem azonnal, és nem jövőre, de 4-5 éven belül komoly bajnokesélyes lehet a Pool, ha Kloppot hagyják dolgozni.

Rovatok