Index Vakbarát Hírportál

Norvégiát kapta a pótselejtezőre Magyarország

2015. október 18., vasárnap 11:39 | aznap frissítve

Ahogy megvolt a kiemelés, a norvégokkal szemben adtuk a legkevesebb esélyt a magyaroknak. Most is tartjuk, nem nekünk való csapat, nem véletlen, hogy 34 éve sikerült legyőzni utoljára. A futball örök kiszámíthatatlansága az esélyünk a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságra. Most aztán mindenképp bravúr kell, amit eddig hiányoltunk.

Kedd estére a törökök és a kazahok győzelmével kiderült, a magyar labdarúgó-válogatott nem lehet legjobb harmadik, ezért a 2016-os Európa-bajnoki részvételért pótselejtezőt kell játszania.

A jelenlegi selejtezők és az előző évek eredményei miatt Magyarország kiemelt lett, mert két ezreddel megelőzte Dániát, amelyik szeptemberben és októberben mélyen tudása alatt játszott, három meccsén gólképtelen volt.

A lehetséges ellenfelek tehát: Dánia, Írország, Norvégia, Szlovénia.

A sorsolást az európai szövetség (UEFA) vasárnap délelőtt tartotta svájci székházában. Az 1984-es csapat győztes csatára, a francia Dominique Rocheteau rendezte párba a csapatokat.

Bernd Storck kapitány annyit szeretett volna - Pintér Attilát másolva, nem utazott a helyszínre, inkább az NB I-et választotta -, ha nem rögtön az első nap (november 12, csütörtök) kezdene a magyar válogatott, és lehetőleg itthon fejezhesse be a párharcot. A BL-ben a kiemeltek megkapják a hazai visszavágók kedvezményét, itt nem.

Ha csütörtökön játszunk, mindössze három nap alatt kell felkészülni, ilyenkor pedig minden nap fontos.

Storck vágya részben már teljesült: a norvégok kezdenek otthon. Mert hogy az utolsó párban került elő Magyarország neve. És már azt is tudjuk, hogy november 12-én, vagyis mindjárt az első napon. A visszavágó értelemszerűen vasárnap, 15-én, a Fradi-pályán. (Az UEFA még nem nyilatkozott arról, erre a meccsre is felfüggesztik-e a zárt kapus büntetést.)

Norvégia 6 győzelem, 1 döntetlen és 3 vereséggel fejezte be a csoportját. Az olaszok és horvátok mögött jöttek be a harmadik pozícióba. A norvégok az olaszok ellen hatvan percig győzelemre álltak az utolsó fordulóban, utána védelmi hibák miatt kaptak ki 2-1-re. (Ha nyernek, csoportelsők lehettek volna.)

A bolgárokat oda és vissza is legyőzték, a horvátoknál beleszaladtak egy 5-1-es vereségbe, aztán Oslóban 2-0-ra verték Modricékat.

Egy váratlan eredményük volt, a szervezetten védekező azerieket nem tudták hazai pályán verni, 0-0 lett. 13 gólt lőttek, tíz gólt kaptak, de ebben benne van a már említett ötös Zágrábban.

A magyarok 4 győzelem, 4 döntetlen és 2 vereséggel lett harmadikok. A 11-9-es gólkülönbséghez jelentősen hozzájárult a görögök elleni, már komoly téttel nem bíró 4-3-as idegenbeli vereség. Mindaddig a védelem volt a legjobb csapatrész.

A norvég Rosenborg a nemzetközi kupában a Debrecent kettős győzelemmel búcsúztatta az Európa Ligából. Majd a Steauát verte a csoportkörért, a főtáblán a Lazio és a tavalyi döntős ukrán Dnipro mögött a harmadik helyen vannak.

Topligákban nagyon vernek

Jarstein kapus és Per Skjelbred Dárdai Pál Herthájában van - utóbbi a berlini csapatkapitány -, a 17 éves Ödegaard a Real Madridé. Őt már rendszerint beteszik a válogatottba, míg Madridban csak a tartalékcsapatig jutott. Tettey a Norwich, Nordveit a Gladbach játékosa.

Általában 7-8 topligás játékossal állnak fel, a többiek valószínűleg a számunkra elérhetetlen Rosenborgból jönnek. 

Nálunk Szalai és Stieber topligás, előbbi már kapott pár percet, utóbbi még nem a szezonban.

A másik norvég klub, a Molde vezeti a csoportját az Ajax és a Celtic előtt.

A két csapat mérlege eddig: 5 norvég siker, 5 döntetlen és 6 magyar győzelem.

Utolsó találkozások: 

A 2008-as Európa-bajnoki selejtezőkön Budapesten 4-1-re nyertek - Király Gábor állt a kapuban, Bozsik Péter volt a kapitány -, Oslóban 4-0-ra. Az utóbbi meccsen Várhidi Péter volt a magyar kapitány, esélyünk sem volt. A norvégokkal szemben hagyományosan rosszul játszunk, 2012-ben egy barátságoson simán vertek 2-0-ra Budapesten, Egervári Sándor volt a kapitány. 

Magyarország 1997-ben játszott utoljára pótselejtezőt - akkor a világbajnokság volt a tét -, akkor Jugoszlávia 1-12-vel lépett túl Csank János csapatán, amelyik nagy szerencsével érte el akkor a pótselejtezőt. Csank 3-0-ra kapott ki Norvégiában, Budapesten abban a szériában 1-1 lett, Kovács Zoltán lőtte a magyar gólt.

A norvégok még sohasem kényszerültek pótselejtezőre, ha kijutottak, akkor egyenes ágon tették meg. A 94-es és 98-as vb előtt is megnyerték a csoportjukat, ahogy a 2000-es Eb előtt is. Azóta viszont nem voltak nagy tornán.

Nils Johan Semb, a norvégok technikai igazgatója azt nyilatkozta a sorsolás után, hogy optimistán tekintenek a párharcok elég, még ha közel azonos tudású csapatokról is van szó.

"Jó esélyünk van arra, hogy bekerüljünk a legjobb 24 közé. Két meccsen nyerni tudunk - összegzett.

Per-Mathias Högmo norvég kapitány a magyar csapat tapasztalatát emelte ki, de hazai pályán, telt ház előtt nyerni akarnak.

Bernd Storck annyit mondott, hogy a norvég futballt nagyon jól ismerjük, senkinek sem kell bemutatni ellenfelünket.

Idegenben egy szoros meccs a terv

"Nyilvánvaló, hogy egy egészen kiváló rivális vár ránk. Ezt bizonyítja, hogy egészen az utolsó körig versenyben voltak az egyenes ági Eb-részvételért, és csak az olaszok ellen bukták el a továbbjutást, úgy, hogy sokáig vezettek is idegenben ellenük, csak a hajrában fordított Olaszország.

Most arra kell fókuszálnunk, hogy jól felkészítsük az ellenfél játékából a csapatot, majd idegenben játsszunk egy szoros mérkőzést, itthon, a közönség támogatásával esélyünk legyen véghez vinni a történelmi tettet, és kijussunk az Európa-bajnokságra - fejezte be a német szakember.

A többi páros:

Rovatok