Index Vakbarát Hírportál

Gól, szexvideó, zsarolás, Benzema

2015. november 8., vasárnap 13:35

Karim Benzema a világ egyik legjobb csatára, aki börtönbe kerülhet. A szexvideós zsarolós történet tele van rejtélyes részletekkel. Ki ez a futballista, és minek neki 150 ezer euró, mikor évente 8 milliót keres? A francia válogatott máris gondban van miatta. Ha bekasztlizzák, lehet még visszaút? Megnéztük a lehetséges következményeket.

Nagy bajba került Karim Benzema, a Real Madrid francia válogatott futballistája. Egy társaság – a futballista gyerekkori barátai – 150 ezer eurót követelt egy másik francia válogatottól, Mathieu Valbuenától a róla készült szexvideóért cserébe, és állítólag Benzemát kérték meg, hogy helyezze nyomás alá csapattársát, hogy az végül fizessen.

A zsarolók feltehetően Valbuena egy régi telefonjáról szerezték meg a felvételt. Az ügyben korábban még egy korábbi válogatottat, Djibril Cissét is kihallgatták, de aztán el is engedték.

Benzema a szerda éjjelt a rendőrségen töltötte, de csütörtökön őt is elengedték, délután már Madridban edzett.

Benzema, noha az ügyvédje nem ezt tanácsolta, elismerte, szerepe van az ügyben, ugyanakkor a zsarolásban ártatlannak vallotta magát.

Pénteken a játékos mellett kiálló Real Madrid elnökének, Florentino Pereznek is ezt mondta, hozzátetette, mielőbb újra futballozni szeretne.

Akármi is az igazság, tény, hogy Karim Benzema életében nem ez az első botrány, de így is nehéz elhinni, hogy az eurómilliókat kereső futballistának szüksége lett volna a fentebb is említett összegre. Az is érthetetlen, hogy a valószínűsíthető lebukást vállalva, miért vállalt szerepet az ügyben.

Benzema a pályafutása 27 évesen kettétörhet: ha bebizonyosodnak a vádak, akár öt évet is kaphat.

Ki ez a Benzema?

Aki azt gondolja, hogy Benzema egy megtévedt ember, téved. Több, nagyon komoly rendőrségi ügye volt már korában. 2009-ben a francia rendőrség Franck Ribéryvel együtt őrizetbe vette , azzal gyanúsították őket, hogy szexuális szolgáltatásért cserébe pénzt adtak egy 18 év alatti lánynak.

A két játékost kihallgatták, miután az aktus idején 16 éves Zahia Dehar elmondta, lefeküdt velük. Később kiderült, a lány hazudott a korát illetően, így Benzemáékat felmentették.

A 2014-es világbajnokság idején a L'Equipe című francia lap arról írt, hogy ügynökével és barátjával, Karim Djazirival két újságírót inzultáltak Brazíliában, mert kritizálták a játékost. Idén májusban már harmadszor csípték el a rendőrök törvényellenes vezetési szokásai miatt. Legutóbb jogosítvány nélkül vezetett, 2013-ban 213-mal hajtott Madrid közelében az autópályán, ahol csak 100 km/óra a megengedett. Jogosítványát 8 hónapra vonták be. Még korábban a Franciaországhoz tartozó Réunion szigetén karambolozott, de abból nem lett ügy.

Benzema nem egy könnyű eset, sőt, a futballisták között kifejezetten balhésnak számít.

Nem csoda, hogy nem is közönségkedvenc, hiába játszik jó hat éve a Real Madridban, és rúgott száznál is több gólt a csapatban.

Nemcsak világsztárnak nem nevezhető, de még hazájában sem akkora sztár. A válogatottban sosem mutatott sokat, ráadásul hazájában azért is esett jelentősen vissza a népszerűségi listán, mivel 2013-ban arra kérdésre, hogy miért nem énekli a többiekkel a himnuszt, így vágott vissza:

Senki sem kényszeríthet rá, hogy énekeljem a Marseillaise-t, nem értem, hol itt a probléma.

Ezzel valószínűleg algériai származására, és muszlim vallására utalt.

Mekkora futballista?

Édesanyja már Lyonban született, ahogy Benzema is, egy nyolctagú családban a harmadik legfiatalabb gyerekként. Már 8 évesen futballozott, hamar kiderült a tehetsége. Fantasztikus érzéke volt a kapu előtt, 16 évesen 11 meccsen 10 gólt lőtt a Lyon B csapatában.

2004. december 11-én a felnőttek között is bemutatkozott. 2009-ig futballozott a Lyonban, négyszer nyert bajnokságot, egyszer francia kupát.

Az utánpótlás válogatottakban is alapember volt. Az U17-esekkel Európa-bajnokságot nyert, az U18-asok között 17 meccsen 14 gólt lőtt, az U19-ben 9 meccsen ötször volt eredményes. 2006. november 15-én, alig egy hónappal 19. születésnapja előtt már a felnőtt válogatottba is berakták. 27 éves korára 81. meccsig és 27 gólig jutott, két vb-n és két Európa-bajnokságon szerepelt.

2009 nyarán, 35 millió euróért került a Real Madridba, első idényében 33 tétmeccse volt, amelyen 9 gólt szerzett, de 2011-ben már 26-ig jutott. A 2011-12-es volt az eddigi legjobb realos szezonja, 52 tétmeccsen (bajnoki, kupa, európai kupa) lépett pályára és 32-szer talált a kapuba.

2014-ben Bajnokok Ligáját, Európai Szuperkupát, FIFA klub-vb-t nyert. A Real Madriddal eddig egyszer volt bajnok, kétszer kupagyőztes, egyszer pedig spanyol Szuperkupa-győztes, vagyis mindent megnyert, ami számít. Franciaországban háromszor választották az év futballistájának. Övé minden idők leggyorsabb El Clásico-gólja is.

Nehéz elképzelni, hogy Benzema egy ilyen piti ügy miatt kockáztasson egy ilyen fantasztikus karriert. Pénzre nem valószínű, hogy szüksége volt, már tavaly is a hatodik legjobban keresett a Realban. Aztán 2014 augusztusában újabb öt évre kötelezte el magát a madridi klubbal, fizetése pedig évi nettó 5,5 millió euróról 8 millióra emelkedett, amellyel már csak Cristiano Ronaldo és Gareth Bale áll előtte a sorban. 

A 150 ezer euró neki semmi, egy héten keres annyit, sőt.

Akkor mégis, mi késztethette arra, hogy bármennyire is belefolyjon egy törvénytelen ügybe? Csak feltételezni lehet, hogy valamilyen rettentően erős gyerekkori barátság áll a háttérben, ezért akart segíteni a zsarolónak. Vagy ott van a másik lehetőség: Benzema teljesen ártatlan, csak annyira került az ügybe, mint a simán kihallgatott és elengedett Cissé, és a rendőrség csak felhasználta, hogy a főkolomposok nyomára bukkanjon.

Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy Valbuena Benzema letartóztatásának napján a Facebookon egy közös baráti képre Benzemával cserélte a profilképét.

Van-e visszaút a futballpályára egy elítéltnek?

Benzema ellen még vádat sem emeltek, így nagyon korai arról beszélni, mi van, ha bűnösnek találják, arról meg végképp, mi történik, ha börtönbe kell vonulnia. Bár öt évet is kaphat, kicsi a valószínűsége, hogy bármennyit is üljön. A Real Madrid kiáll mellette, de ha mégis úgy alakul, börtönből is vissza lehet térni a pályára.

Az angol Joey Barton kétszer is börtönbüntetést kapott, 2008 májusában súlyos testi sértés és rendbontás volt ellene a vád. Hat hónapot volt bent, majd visszatért a Newcastle-be, ma is aktív, a másodosztályú Burnley-ben futballozik. Tony Adams 1990-ben ittas vezetés miatt került négy hónapra börtönbe, az Arsenal visszavárta. Lee Hughes a West Bromwich játékosa volt, amikor 2004-ben halált okozó közúti baleset miatt ítélték hat éve szabadságvesztésre. A WBA egyből kirúgta, három év után szabadult, és az Oldham Athletic adott neki munkát, majd a Notts Countyban játszott.

A most 35 éves Marlon Kingnek hosszú a bűnlajstroma. Hitelkártya-hamisítás, autólopás, rongálás, testi sértés, szexuális zaklatás miatt került a bíróságra, majd kétszer is a börtönbe. Mindkétszer visszatért, egyszer a Coventry, egyszer a Birmingham adott neki lehetőséget az újrakezdésre.

Súlyos bűncselekmény miatt ült Luke McCormick is, a kapust 2008-ban két gyermek halálát okozó ittas vezetés miatt ítélték el hét év négy hónapra. 2013-ban engedték ki, a Plymouth ezután is megbízott benne.

Ott van viszont a walesi Chad Evans, aki még csak 26 éves, de jó egy éve nem játszik, mert senki nem igazolja le. 2012 áprilisában öt évet kapott nemi erőszakért, két és felet leült, 2014 októberében szabadult. Utána a Hartlepoolnál, az Oldhamnél és a Grimsbynél, három alsóbb osztályú, de profi angol klubnál is felmerült a neve, de rövid egyeztetés után az összes klub vezetősége arra jutott, nem kell neki a kétes hírű futballista. Pedig Evans igen jó csatár, legutóbbi csapatában, a Sheffield Unitedben 102 bajnokin 42 gólt rúgott, utolsó - nem is teljes - szezonjában, 2011-12-ben 42 meccsen 35-öt, a harmadosztály legjobb játékosa volt. Mégsem ad neki senki lehetőséget.

Vagyis egyértelmű, az újrakezdés függ az elkövetett bűnöktől, a nemi erőszak nem fér bele.

Olyan, híres, vagy ismertebb játékosok, mint George Best, Eric Cantona, Jermaine Pennant, Vinnie Jones, Dennis Wise került korábban büntetés végrehajtás látókörébe különböző kisebb vétségekért, de közülük mindenki megkapta a lehetőséget a visszatérésre, és élt is vele.

A Benzema-ügy legkézzelfoghatóbb része, aminek a futballra azonnali hatása van, csak most jön: az eddigi határozatok értelmében Benzema nem találkozhat az ügy többi részesével, így Valbuenával sem, vagyis az egyiknek ki kell maradnia a válogatottból, mert semmilyen szinten nem léphetnek kapcsolatba egymással.

Benzema és Valbuena egyszerre a pályán: hatóságilag tilos

Didier Deschamps francia szövetségi kapitány egyelőre úgy döntött, hogy a jövő heti két barátságos meccsükre egyiküket se hívja be. Benzema játszhat a spanyol bajnokságban, bárhol, de azon a pályán nem, amin Valbuena is játszik, illetve fordítva. Tegyük fel, ha a BL-ben most egy csoportban lenne a Real Madrid és a Lyon, egyikük nem lehetne a stadionban a meccseiken. Ha mindkét klub továbbjutna, és tavasszal összekerülnének, de még nincs ítélet a perben, akkor sem játszhatna valamelyikük.

Mehetünk tovább is, ha a jövő júniusi Eb-re nem ér véget az ügy, vagy Benzema, vagy Valbuena ki kell hogy maradjon a válogatott keretéből.

A Real Madridra egyelőre nincs hatással Benzema kétnapos rendőrségi akciója. A héten ugyan játszottak a BL-ben, de Benzema egyébként is sérült, amúgy sem játszott volna. Ott lehet viszont a november 21-i Real Madrid–Barcelonán - hacsak addig ki nem derül valami -, így összeállhat a világ második legerősebb támadóhármasa, a BBC, azaz a Bale-Benzema-Cristiano Ronaldo.

A francia válogatott balhésai

A már említett Zahia-ügy mellett ott volt a 2010-es vb-n Nicolas Anelka és Raymond Domenech veszekedése. A Mexikó elleni meccs szünetében állítólag zengett az öltöző, a játékosok utána sztrájkba léptek, szövetségi kapitányuk ellen lázadtak. Aztán a francia szövetség nagyon gyorsan elsimította az ügyet.

2012-ben Samir Nasri akarta felpofozni az AFP újságíróját a spanyolok elleni Eb-meccs után, Nasri az újságíró anyját szidalmazta a kamerák előtt. Nem sokkal később Greizmann négy társával az edzőtábor egyhangúságát dobta fel egy hatalmas bulival a norvégok elleni vb-selejtező előtt, de ide sorolható még Olivier Giroud szexügye - megcsalta a feleségét, és címlapon bukott le -, Bafétimbi Gomist, Loic Remyt nemi erőszakkal vádolták, Sydney Govou alkoholfüggősége a karrierjébe került.

Vagyis a francia csapatban szereplők, bár biztosan az ország legjobb futballistái, de nem egyszerű esetek.

Rovatok