Index Vakbarát Hírportál

Húsz év után nyernének az angolok

2016. március 29., kedd 15:28

Kedd este a londoni Wembley-ben rendezik a nagy érdeklődéssel várt angol-holland barátságos futballmeccset. Sokan kíváncsiak arra, hogy a Németországban 0-2-ről fordító angolok, vagy az Eb-selejtezőt csúnyán elbukó hollandok nyerik a nap egyik csúcsmeccsét.

Az is különös hangulatot adhat a találkozónak, hogy Anglia 1996 óta képtelen legyőzni a hollandokat, azóta hat meccsből négy ért véget döntetlennel, kétszer pedig Hollandia nyert. A húsz évvel ezelőtti siker pont az Európa-bajnokságon történt és Anglia 4-1-re nyert, a hollandok egyetlen gólja - amelyet Patrick Kluivert szerzett - azért volt nagyon fontos, mert a válogatott ezzel az egy találattal jutott tovább a csoportjából.

Annak a mérkőzésnek az egyik főszereplője az a Danny Blind volt, aki most szövetségi kapitányként igyekszik megkeseríteni az angolok életét. A meccs előtti sajtótájékoztatón Blind arról is beszélt, mi lehet a holland foci baja, a 2010-es vb-második, 2014-es vb-harmadik helyezett válogatott a 2015–2016-os szezon kudarcok csúfos sorozatát szenvedte el.

A hollandok dolgát nehezíti, hogy állandó keretükből tíz játékos is sérüléssel bajlódik, ezért Blindnek olyan játékosokat kellett beválogatni, akik korábban kevesebb lehetőséget kaptak. Robin Van Perise, Nigel De Jong, Arjen Robben, Wesley Sneijder, Jasper Cillessen is sérüléssal bajlódik, így - ahogy Blind fogalmazott - a sérülések miatt kényszerből is fiatalítani kell, de jól illenek azokba a folyamatokba, amely válogatott újjáépítését célozzák.

Blind egy olyan kritikát is megfogalmazott, hogy az idősebb korosztályt követő fiatalok között kevés az olyan egyéniség, mint az ő idejében volt. A mostani keretben 12 otthon játszó futballista szerepel, ami jól tükrözi azt a fajta törekvést is, hogy minél kevesebb légiós szerepeljen a holland élvonalban. Ebben nem is állnak olyan rosszul, hiszen idei fordulókat tekintve 64,6 százaléka a pályára lépőknek holland nemzetiségű volt, szemben a Premier League 27,7 százaléknyi angoljával.

Tizenhét olyan játékosa van Blindnek, aki 25 éves még nem múlt el, közte a 21 éves Jetro Willems, Rick Karsdorp és Vincent Janssen és az ennél is fiatalabb Riechedly Bazoer (19 éves).

Az angolok bravúros sikere, Jamie Vardy káprázatos gólja is hazai optimizmusra adhat okot. A németek elleni bravúrgyőzelemmel történelmet is írtak: Németország még sosem veszített odahaza 2-0-s előnyről. Gordon Strachan, a skótok menedzsere szerint Anglia olyan erős, hogy akár az Eb-t is megnyerheti nyáron, de Roy Hodgson kapitány is bízik a jó folytatásban.

A mérkőzés 21 órakor kezdődik és 14. percben egy percre megszakítják. Ezzel emlékeznek – egyben a 14-es mezszáma tiszteletére – a múlt csütörtökön elhunyt Johan Cruyff-ra. A mérkőzést a Sport2 élőben közvetíti.

Rovatok