Index Vakbarát Hírportál

Szétrobbantja az offshore-botrány a futballt is

2016. április 6., szerda 00:24

Amikor Messit adócsalással megvádoltak a spanyoloknál, másnap bejegyeztek egy céget Panamában. Egy volt MU-védő az anyja nevére hozott létre céget, és korrupt FIFA-tagok is vígan offshore-oztak. De mire jó ez az egész?

A futballsztár Lionel Messi, az F1-pilóta Nico Rosberg, a kilencvenes évek Real-játékosa, Ivan Zamorano és a FIFA-elnöknek frissen megválasztott Gianni Infantino – többek között az ő nevük is felbukkan azokban a dokumentumokban, melyek offshore cégekről szivárogtak ki, és elég komoly botrányt okoztak.

Ennél azonban jóval hosszabb a lista, és más korábbi balhékkal is összefonódik a mostani.  

Az érintett sportolók elsősorban arra használták a botrány középpontjában álló Mossack Fonseca cég szolgáltatását, hogy offshore cégeket hozzanak létre, melyeken keresztül a marketingjogaik eladásaiból származó pénzeket mozgatták vagy tartották, jóval kedvezőbb adófeltételekkel. A futballisták leginkább sportszergyártókkal vagy más hirdetőkkel szoktak megegyezést kötni az ilyen jogok értékesítéséről.

A legnagyobb név nyilván a Barcelona-sztár Lionel Messi, aki már eddig is bajban volt: Spanyolországban azzal vádolják, hogy offshore-számlákon keresztül mozgatta át bevételeit, hogy aztán megspórolja az adófizetést utánuk. Májusban kezdődik a pere. 

A mostani offshore-botrányban előkerült dokumentumok szerint van viszont még egy szál: Messi és apja ugyanis legalább 2013 óta tulajdonolt egy Mega Star Enterprise Inc. nevű panamai céget. 

Mossack Fonseca iroda irataiban 2013. június 13-án bukkan fel először a cég neve, miután egy másik offshore-ügynöktől megkapta az adatokat emailben. 

A dátum is lényeges: a spanyol hatóságok egy nappal korábban emeltek vádat Messi ellen

adócsalás vádjával Spanyolországban. Június 23-áról származik az első olyan dokumentum, amely bizonyítja, hogy Messiék a tulajdonosok. 

A Barcelona-sztár aláírása legalább egy hivatalos iraton megtalálható, a cég aztán tavaly decemberben az apja tulajdonába került. 

A dokumentumok szerint a panamai cégjegyzékben továbbra is aktív a Mega Star Enterprise, ugyanakkor a család nevében kiadott rövid közlemény szerint ez nem így van: azt állítják, hogy a Panamában létrehozott számlán sosem tároltak pénzt, a cég teljesen inaktív. Korábban hozták létre, pont azoknak a tanácsadóknak a javaslatára, akiknek az ügyintézése miatt jelenleg a spanyol bíróságra járnak az adócsalási ügyben.

Vagyis szerintük valaki megpróbálta őket rossz színben feltüntetni, és ártani Messinek, ezért keverték őket bele a botrányba.

Messi mellett más aktív és már visszavonult futballisták neve is előkerült, van köztük chilei, argentin, holland, svéd, török és szerb is. A chilei Ivan Zaroranónak, a kilencvenes évek Real Madrid-sztárjának az adóparadicsom Brit Virgin-szigeteken van egy bejegyzett cége. Ezen keresztül intézte a marketingjogait és kölcsönözte meg a Real Madrid részére, amikor ott játszott. Természetesen nem ingyen, 1,3 millió dollárért. 

Egy másik dél-amerikai játékos, az argentin Gabriel Heinze neve is felbukkant a Panama-iratokban. A védő visszavonulása előtt játszott a francia PSG-ben, a Manchester Unitedben, a Real Madridban és a Romában is, tehát topcsapatok futballistája volt, és Zamoranóhoz hasonlóan neki is van egy cége a Brit Virgin-szigeteken.

A Galena Mills nevű cégét 2005-ben hozta lérte, amikor a Manchester Unitedben játszott,  és még ugyanebben az évben

egymillió dollár értékű szerződést kötött a Puma sportszergyártóval, amely ezen a cégen keresztül utalta el a pénzt a futballistának. A Galena Mills tulajdonosa papíron Gabriel Heinze édesanyja.

Heinzéék is reagáltak az ügyben, ők azt közölték, hogy semmilyen szabálytalanságot nem követtek el, és az érintett országokban minden adót rendben befizettek.

Érdekes a spanyol első osztályban szereplő Real Sociedad esete is. Az iratok szerint a baszk csapat hét légiósát is úgy fizette ki 2000 és 2008 között, hogy többek között panamai és Brit Virgin-szigeteki, holland és svájci cégeket és bankokat vontak be az ügyletbe. Ezzel nemcsak a játékosok, hanem a klub is jól járt, mert a fizetendő adókat megvágták. Egykori futballistáikon, a szerb Darko Kovacsevicsen és a török Nihat Kahvecin is így spórolhattak, derítette ki a spanyol Extraconfidental tavaly decemberben.

A Real Sociedad azzal védekezett, hogy ez a fajta kifizetés megszokott a spanyol kluboknál. 

Pont ebből maradna ki a FIFA? 

Nem meglepő, hogy a korrupciós botrányokba süllyedt FIFA és vezetőik most is érintettek.

A legnagyobb vesztese az ügynek a frissen megválasztott Gianni Infantino lehet, aki kampányát arra húzta fel, hogy meg kell tisztítani a FIFA-t, és vissza kell nyerni az emberek bizalmát. A Guardian kedd este viszont azt írta hogy a birtokukba jutott iratok alapján Infantino is érintett lehet, még abból az időszakból, amikor az UEFA-nál dolgozott. 

A lap szerint a Infantino is aláírt olyan szerződéseket 2003 és 2006 között, melyek az egyik FIFA-botrányban érintett céghez kapcsolja az UEFA-t. Pedig az európai futballszövetség eddig váltig állította, nem üzletelt ezekkel a cégekkel. A Bajnokok Ligája, az egykori UEFA-kupa és az európai szuperkupa közvetítési jogait az argentin Cross Tradingnek adták el akkoriban, ez a cég aztán továbbadta az ecuadori Teleamazonasnak

háromszoros áron. 110 ezerért vették, majd 310 ezerért adták tovább a jogokat.

A csendes-óceáni Cross Trading annak a Full Play nevű cégnek a divíziója, amelynek tulajdonosa Hugo Jinkis. Az amerikai hatóságok azzal vádoltak meg a céget a tavalyi FIFA-botrányban, hogy futballvezetőket vesztegetett meg közvetítési jogokért. Jinkis azóta házi őrizetben van, és kiadatásra vár. 

És mit mond erre az egészre az UEFA? Szerintük a pályáztatás a szabályoknak megfelelően zajlott, és a Cross Tradingé volt a legjobb ajánlat, ezért nyertek ők. Azt nem tudhatták, hogy Jinkis egy évtizeddel később korrupciós botrányba keveredik, Infantino aláírása pedig azért szerepel a szerződésen, mert ő volt akkoriban az UEFA jogi tanácsadója, közölték. 

Kedd késő este reagált Infantino is: megdöbbentette és elfogadhatatlannak találta, hogy az újságokban megjelentekkel próbálják aláásni a hitelességét. Leszögezte, hogy soha nem üzletelt személyesen a Cross Trading vezetőivel, és a botrány kirobbanása után azonnal felvette a kapcsolatot az UEFA-val, hogy tisztázzák a történteket. Továbbá egyetlen hatóság sem kérdezte ki az üggyel kapcsolatban. 

Belekeveredett az offshore-botrányba a FIFA-tól évekre eltiltott Michel Platini is, aki azért nem lett végül FIFA-elnök, mert a vádak szerint 2 millió eurónyi kenőpénzt fogadott el Sepp Blattertől. Ő úgy került most képbe, hogy az iratok szerint 2007-ben megkérte Fonsecaék irodáját, segítsenek neki egy panamai cég alapításában. Platini ügyvédje azt mondta a sajtónak, hogy kliense svájci állampolgár, így az ottani hatóságoknak rálátásuk van az összes pénzügyére, ezért nincs titkolnivalójuk sem. 

A korábbi FIFA-főtitkár, Jerome Valcke is érintett. Őt idén januárban rúgták ki a posztjáról, miután visszaélésekkel vádolták meg a 2014-es világbajnokság jegyeladásaira kötött szerződések miatt. A FIFA egy korábbi értékesítő partnere szerint a brazíliai vb-n a legjobb belépőket háromszoros áron adták el.

Valcke 2013-ban alapított egy Brit Virgin-szigeteki céget, melyen keresztül egy Kajmán-szigeteken bejegyzett luxusjachtot vett, amit a feleségéről nevezett el. Miután kiderült, hogy érintett, gyorsan közölte, hogy a cég már nem létezik, és amúgy sem volt pénz soha a bankszámláján, és semmilyen kereskedelmi tevékenységet nem végzett. 

Vannak még összefonódások a 2015-ben kirobbant FIFA-botrány és a mostani offshore-botrány között. Tavaly májusban Zürichben letartóztatták a korábbi FIFA-alelnököt, az uruguayi Eugenio Figueredót, ő az iratok szerint üzleti kapcsolatban volt a FIFA független etikai bizottságának egyik tagjával, Juan Pedro Damianival.

Damiani ügyvédi irodája ugyanis több olyan offshore céggel is üzletelt, melyeknek tulajdonosa Figueredo. A Jinkisék féle argentin céggel is együttműködött. 

A FIFA elismerte, hogy Damiani ügyében vizsgálatot indítottak márciusban, mert a bizottság is értesült az üzletelésekről. Korábban olyan hírek jelentek meg, hogy az uruguayi Penarolt irányító Damiani minden kapcsolatot megszakított Figueredóval annak tavalyi letartóztatása után, majd kedd este már azt közölte, soha nem is üzleteltek. 

Figueredo tavalyi letartóztatása után bűnösnek vallotta magát pénzmosásban, és elismerte, hogy többször megvesztegették közvetítési jogok miatt.  Damiani amúgy nem csak Figueredo-féle cégekkel üzletelt az iratok szerint, hanem több száz olyan offshore céggel, melyek Fonsecáékhoz kapcsolhatók.

Mindenesetre most a FIFA vizsgálja, hogy etikai bizottságának tagja megsértette-e az etikai szabályokat. De nem Damiani az egyetlen érintett tagja a nemzetközi futballszövetségnek, hanem 

a tavaly kirobbant botrány miatt őrizetbe vett tizenhat FIFA-tagból négynek volt Fonsecáék által létrehozott offshore-cége. 

Nem csak futballisták

A híres futballisták és vezetők mellett más sportágakból is ismert nevek is felbukkannak a Panama-iratokban. Az ARD kiszúrta, hogy az F1-pilóta Nico Rosberg és a Mercedes közti megállapodás a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Ambitious Group Limited segítségével jött létre. A cég hivatalosan két nagyobb vállalat tulajdonában áll, melyeket Mossack Fonseca ügyvédi iroda felügyel.

Bizonyíték viszont nincs arra, hogy Rosberg fizetése átfutott volna a cégeken, és arra sem, hogy a pilóta vagy a német csapat bármi illegálisat csinált volna, de az ARD megkeresésére nem akartak reagálni. 

Luca di Montezemolo, a Ferrari korábbi főnöke, és a 2024-es római olimpiai pályázat vezetője is magyarázkodni kényszerült, miután a neve szerepel az iratokban. A 2024-es pályázat szóvivőjén keresztül közölte, hogy sosem volt offshore cége, vagy részesedése ilyen cégekben. 

Az iratokból kiderült, tizenegy korábbi NHL-es hokis is felvette a kapcsolatot a Mossack Fonseca irodával, hogy offshore cégek létrehozásában kérjenek segítséget, de több korábbi golfsztárnak is volt Panamában vagy a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cége. 

Sok esetben nem bizonyítható, hogy az érintettek ténylegesen illegális dolgokat követtek el, inkább azt mutatják meg a kiszivárgott iratok, hogy a sportban is mennyire bevett az offshore-ozás. Ahogy keddi cikkünkben írtunk: az üzletágban sok piszkos titkot kell megtartani, úgyhogy a szűkszavúság a munka egyik legfontosabb része.

Rovatok