Index Vakbarát Hírportál

Nyugodjon meg, nem marad el minden idők leggusztustalanabb foci-vébéje!

2016. április 22., péntek 19:38

A 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság építkezésein dolgozók munkakörülményeinek javítását sürgette pénteken Gianni Infantino. A FIFA februárban megválasztott elnöke kétnapos katari látogatása során bejelentette egy speciális munkacsoport létrehozásának tervét, mely monitorozná az előkészületeket, mivel 

még mindig sok kihívással kell megküzdeni

Az eufemizmus a mindent átható korrupciót és az építkezéseken elterjedt rabszolgamunkát takarja. A katari vébé botrányos munkakörülményei eddig minimum 1200 ember halálát eredményezték, és magát az eseményt is olyan nyilvánvaló korrupciós ügyleteknek köszönhetően nyerte el az emírség, hogy arra még talán Polt Péter is nyomozást indítana. Infantino az Amnesty által alaposan feltárt munkaügyi visszaélésekre a következőképp utalt:

Tanúsíthatom a szervezők komoly erőfeszítéseit, de azt akarom, hogy ezek a gyakorlatban is jelenjenek meg. Természetesen nem fogunk ülni és csak várni. A FIFA fokozni fogja a munkálatok felügyeletét annak érdekében, hogy biztosítsák az építkezéseken dolgozók jogainak védelmét.

Hasszan al-Tavadi, a katari szervezőbizottság főtitkára is buzgón egyetértett a FIFA elnökével, és kijelentette ők is azon dolgoznak, hogy csökkentsék a visszaéléseket, "amelyek az egész világon jellemzik az építőipart" - mondjuk a londoni vagy a vancouveri olimpia előkészületei 1-1 áldozatot követeltek. Az ügyben Hamad bin Dzsászim asz-Száni miniszterelnök is lépett, utasította a hatóságokat, hogy biztosítsák a tisztességes munkakörülményeket.

Vezető emberi jogi szervezetek kifogásolják, hogy a Katarban elterjedt, úgynevezett kafala-rendszer rendkívüli jogokkal ruházza fel a vendégmunkásokat alkalmazó cégeket, az alkalmazottakat gyakorlatilag rabszolgamunkában foglalkoztatva. A munkaadók megtehetik, és meg is teszik számos esetben, hogy elveszik munkásaik útlevelét, önkényesen túlóráztatják őket, vissza tudják tartani a fizetéseket, s a távozni akarók munkahelyváltását is képesek meggátolni.

Annak ellenére, hogy a svájci főügyészség nyomozást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság helyszínkijelölése kapcsán, Infantino elmondta, nem vetődött fel, hogy a tornákat máshol tartják

(MTI)

Rovatok