Index Vakbarát Hírportál

Bajnokcsapat: a Leicester-11, amit 100 éven át fognak emlegetni

2016. május 7., szombat 11:32

Vagy még annál is tovább, amíg csak lesz Leicester City Football Club. Claudio Ranieri edző 13-14 emberrel játszotta le az egész szezont, a cserék elképesztően kevés lehetőséget kaptak, így kialakulhatott egy klasszikus kezdőtizenegy. Egy igazi bajnokcsapat, ami több elfelejtett, vagy mellőzött futballistából állt össze.

Schmeichel - Simpson, Morgan, Huth, Fuchs - Mahrez, Drinkwater, Kante, Albrighton - Okazaki, Vardy

 - ezzel a fix kezdőcsapattal játszotta végig a szezont a bajnok Leicester City, az edző, Claudio Ranieri összerakta őket a szezon elején, és csak akkor változtatott, ha rákényszerült, sérülés vagy eltiltás esetén.

Kasper Schmeichel - kapus, 29 éves

A bajnokság első percétől az utolsóig a pályán volt, összesen 3240 percet. Kirobbanthatatlan, maximum az eltiltás akadályozná, de csak két sárgát szedett össze. Apja árnyékában élt eddig, kilenc klubban is védett, mert mindig kölcsönadogatta a Manchester City, majd ki is tette. Most színre lépett, és már össze is hozták a Barcelonával. Vasárnap Manchesterben volt talán az első rossz mozdulata, a rövidre kapott gólt, ám utána többször mentett meleg helyzetben. Kvázi hibátlan volt az egész szezonban.

 

Danny Simpson - jobbhátvéd, 29 éves

A Manchester United nevelése játszott a 2007-08-as bajnok és BL-győztes csapatban, 2010-ig a United futballistája volt, abban reménykedhetett, hogy befut. Elküldték, Newcastle-ben kötött ki, ahol tizenkettő egy tucat jobb-bek lett. Két éve nyáron csatlakozott a Leicesterhez a QPR-tól, előbb épphogy bent maradt, majd összejött neki, amire már ő sem számított. 28 meccsen játszott, mindig kezdőként, 2433 perce van.

 

Wes Morgan - középhátvéd, 32 éves

Egy klasszikus második ligás játékos Jamaicáról: 185 centi, brutális 93 kiló, és 2014-ig nem játszott az első osztályban. A Nottingham Forestnél húzott le éveket a harmad, majd a másodosztályban. 2012-ben váltott a Leicesterhez, feljutottak, most meg Schmeichelhez hasonlóan mind a 36 bajnoki mind a 3240 percét végigjátszotta, mindössze három sárgával, de két góllal. Be is választották az év PL-csapatába.

 

Robert Huth - középhátvéd, 31 éves

Magasan a legsikeresebb tagja a kezdőnek. 2005-ben és 2006-ban bajnok Mourinho Chelsea-jével, bár végig csak kiegészítő emberként. Utána Middlesbrough, majd Stoke, két éve Leicester, a Chelsea után nagycsapatoknak már nem kellett. Egy meccset mulasztott a bajnokságban, amikor összegyűltek a sárgái, 3150 perce van. Nyolc lapnál jár, nem mellesleg három gólnál, amiből kettőt a ManCitynek vágott, a harmadikat a Tottenhamnek, idegenben. 19-szeres német válogatott, de hét éve nem hívták meg.

 

Christian Fuchs - balhátvéd, 30 éves

Tavaly nyáron jött a Schalkétól, 30 meccse van, ebből 28 kezdőként és 2530 perce. Szinte mindig ott volt, klasszikus balbekként ennél többet nem is nagyon lehet elmondani róla. Megoldotta. Mi magyarok az Eb-n találkozhatunk vele, az osztrák válogatottban, ahol már 62-szer szerepelt.

 

Rijad Mahrez - jobb oldali középpályás, csatár, 25 éves

A csapat agya, 35 meccs kezdőként, 2887 perc, 17 gól, 11 gólpassz, az év játékosa. 2014 januárjában a francia másodosztályú Le Havre-ból halászták ki félmillió fontért, most úgy 50 milliót érhet. Már ősszel látszott, hogy nem mindennapi futballista, bal lábát Messiéhez kezdték hasonlítani, és tényleg: ördöngösen cselez, remekül lő, élesen lát a pályán, passzai taníthatatlanok. Az algériai válogatottal már vb-n is járt két éve, de ott sem tűnt fel senkinek, csak 25 évesen érett be.

 

Danny Drinkwater - középpályás, 26 éves

Manchester United-nevelés, de ott csak a kispadig vitte, és már 2009-ben elküldték. Cardiff, Barnsley, Watford, majd jött a szintén másodosztályú Leicester 2011-ben. Két éve játszott először a PL-ben. 34-szer kezdett a szezonban, 2949 perce van. Vasárnap Manchesterben, a United ellen kiállították, de már mindegy is.

 

N'Golo Kante - szűrő középpályás, 25 éves

35 meccsen 2840 percet játszott a francia, aki három éve még hazája amatőr bajnokságában szerepelt. Utána jött egy szezon a Caennal a másodosztályban, egy az elsőben, alig egy éve pedig megvette a Leicester City 8 millió euróért. Nélküle biztosan nem sikerült volna a bajnokság, első labdaszerzésekben a ligában, ő maga egy egész középpályával ér fel. Sok szakértő szerint nem Vardy és nem Mahrez, hanem ő a szezon futballistája. Egy gólja is van.

 

Mark Albrighton - középpályás, 26 éves

Azon kevesek egyike, aki világéletében az első osztályban futballozott, mindössze egy félszezonja volt a második vonalban, 2014 tavasza, a Wiganben. Aston Villa-nevelés, hét szezon után két éve igazolt a Leicesterhez. Mind a 36 bajnokin játszott a szezonban - 2690 percet - , és csak az utóbbi meccseken lett csere, amikor Vardy kétmeccses eltiltása miatt Ranieri változtatott a kezdőn. Angol válogatott még nem volt.

 

Sindzsi Okazaki - csatár, 30 éves

2010-ben hagyta el Japánt, öt évet játszott a Bundesligában, a Stuttgartban és a Mainzban. Tavaly ment a Leicesterbe, ahol remek második csatár lett a gólvágó Vardy mögött. 34 meccse van és 1965 perce, illetve öt gólja, amiből a Newcastle elleni ollózós volt. 

 

Jamie Vardy - csatár, 29 éves

Az ő sztorijából már forgatják a filmet, négy éve még a negyedosztályban rugdosta a gólokat, élte a futballhuligánok életét. Csak két éve lett ő is elsőligás, amikor feljutottak a Leicesterrel. Élete szezonjában megdöntötte Ruud van Nistelrooy Premier League-rekordját, és a gólkirályságért is harcban lenne, ha két meccsel ezelőtt nem állítják ki. 34 meccs, 2960 perc, 22 gól. Az angol válogatottban már a nyáron bemutatkozott, menni fog az Eb-re is, sőt, valószínűleg kezdőként számítanak majd rá.

 

Futottak még, de azért odatették magukat

Leonardo Ulloa - csatár, 29 éves

Ranierinél szorult ki a kezdőcsapatból, de amikor be kellett ugrania, mindig remekül helytállt. Hat gólja van az argentinnak, aki hazáján kívül a spanyol első osztályban játszott egyetlen idényt, míg két éve a Leicesterhez nem került. Fejjel nagyon lábbal már nem az igazi, de amikor kellett, megoldotta azt is. 939 perce van 28 meccsen.

Jeffrey Schlupp - bal oldali középpályás, 23 éves

Leginkább a hajrában, szintén Vardy eltiltásának köszönheti, hogy szerepet kapott a ghánai balszélső. 22 meccsen egy gólt tett hozzá, 1315 perc alatt. Szintén a Leicesterrel együtt lett elsőligás, és rajta azért már látszik, hogy nem véletlenül: meglehetősen suta futballista.

Demarai Gray - jobbszélső, 19 éves

Januárban érkezett a Birmingham Citytől, de van 10 meccse 131 perccel és egy gólpassza. Az angol tinédzser a jövő embere, és a világ mázlistája, hogy Ranieri épp őt szúrta ki a télen, mint a Leicester egyetlen szezon közbeni erősítését. (És még ezt is megúszta.)

Andy King - irányító középpályás, 27 éves

Ősleicesteres saját nevelés, 9 éve az első keret tagja, de szintén csak két éve Premier League-ember. A feljutásig volt kezdő, ebben az évadban 23 meccs, 911 perc jutott neki, egy gólja azért van. Walesi válogatott.

Daniel Amartey - jobbhátvéd, 21 éves

Öt meccsen kapott 101 percet, de egy kulcspillanata volt, amikor Danny Simpson kiállítása miatt kezdett a Norwich ellen, még februárban. 1-0-ra nyertek, szóval megtette, amit vártak tőle.

Nem erre számítottak, nekik kárpótlás a siker

Gökhan Inler - középpályás, 31 éves

Egy éve a klub sztárigazolása volt a Napoliból, aztán semmi nem lett belőle, szó szerint. Öt meccs, 195 perc a svájci mérlege.

Nathan Dyer - középpályás, 28 éves

Ő a Swansea-nál alapember volt, nyert Ligakupát is velük. Leicesterbe tavaly szerződött, 12 meccsen 208 perc jutott neki, egy gólt azért összehozott.

A nagy vesztes

Ritchie De Laet - jobbhátvéd, 27 éves

Nem jó arra gondolni, mi járhat most a belga jobbhátvéd fejében, akit ezév február 1-jén adtak kölcsön a Middlesbrough-nak. Nem is játszott keveset addig, 12 bajnokin lépett pályára, 655 perce van, így elméletileg kaphat aranyérmet. De azért ugye ebből kimaradni az nem kis szívás.

Rovatok