Index Vakbarát Hírportál

Mourinho vs. Guardiola: csúcsrangadó Manchesterben

2016. szeptember 10., szombat 10:30

A modern foci legnagyobb edzői párharcát – de minden idők edzőcsatáinak is egyik klasszikusát – jelentik José Mouinho és Pep Guardiola meccsei. A harcuk 2009 óta tart, de három éve nem rendeztek fordulót közöttük. Most Manchesterben a városi rangadón újra találkoznak, mindketten új csapatnál vannak, mindketten bajnoki címért mennek.

José Mourinho és Pep Guardiola napjaink két legmagasabbra értékelt futballedzője, csak Carlo Ancelotti vetekedhet velük sikerekben és hírnévben az utóbbi 10 évben. Karakterre, stílusra, játékfazonra, szinte mindenre tűz és víz a két ember – kivétel persze egy dolog, az eredményesség, mert abban mindkettő topon van.

Spanyolországban - Mourinho a Real Madrid, Guardiola a Barcelona edzőjeként - váltak ádáz ellenfelekké, és a sors újra egy bajnokságba sodorta őket, sőt, még egy városba is, mindketten manchesteri csapathoz szerződtek  a nyáron: Mourinho átvette a három éve szenvedő Manchester Unitedet, Guardiola pedig az előző szezonban csak egy Ligakupát behúzni képes Manchester Cityt. Szombat kora délután pedig egymásnak feszülnek a derbin, a United-City-n.

Ez lesz a 17. összecsapásuk tétmeccsen, az elsőt 2009. szeptemberében, majdnem pontosan hét éve rendezték, a Bajnokok Ligája első csoportfordulójában, egy Inter-Barcelonát, rengeteg helyzettel, de 0-0 lett a vége. Azóta viszont nem volt meccs, amin ne esett volna gól kettejük csapatainak meccsein.

Még abban a szezonban háromszor találkoztak. A csoportvisszavágó sima 2-0 lett a Barcelonának, aztán összefutottak az elődöntőben. Itt kezdődött valóban a rivalizálásuk, mert mindkét meccs igen kiélezettre sikerült.

A Barcelonának busszal kellett utaznia az izlandi vulkánkitörés okozta légistop miatt, és hiába vezettek 1-0-ra Guardioláék, az Inter 3-1-re győzött. Az olaszok egyik gólja les volt, a visszavágó keménynek ígérkezett.

Mourinho Epic Celebration - Barcelona vs. Inter (28.04.2010)

Korán 10 emberre fogyatkozott az Inter, a Barcelona vezetést szerzett, majd a 90. perc után Bojan bevágta a továbbjutást jelentő gólt, csakhogy a bíró Yaya Touré kezezése miatt nem adta meg. Az Inter továbbjutott, Mourinho végigfutott a pályán ünnepelve, akit Victor Valdez megpróbált megállítani. Fizikai kontaktus lett a vége, lökdösődés és sértődés. Mourinho pár hét múlva megnyerte a döntőt is az Interrel, ez 2010 májusában történt.

A portugál ezután rögtön a Real Madridhoz szerződött, és az első Barcelona-Real Clasicójukon belefutott élete legnagyobb vereségébe, ami persze Guardiola talán legnagyobb győzelme is volt: 5-0 a Nou Campban.

Barcelona vs. Real Madrid (5:0) összefoglaló

A bajnokságban a visszavágó 1-1 lett Madridban, majd újra a BL-elődöntőben találkoztak. Madridban volt az első meccs, a Barcelona simán nyert 2-0-ra. Itt lőtte azt a híres félpályás szólógólt Lionel Messi. A visszavágó 1-1, amit Barca-továbbjutást jelentett, amit BL-győzelem is követett a 2011-es londoni döntőben. Mourinho viszont a Spanyol Kupa-döntőn visszavágott valamennyire, a hosszabbításban 1-0-ra győztek Cristiano Ronaldo fejesével.

Még augusztusban újabb kép epic meccs volt a spanyol szuperkupában: Madridban 2-2, majd az utóbbi tíz év talán legjobb Clasicója, káprázatos meccsen 3-2, a Barca elvitte a kupát. Mourinho pedig hírhedtté is vált a szembebökéssel: az egyik tömegjelentnél Guardiola másodedzőjének, Tito Vilanovának a szemébe nyúlt, ami csak tovább növelte a feszültséget a pályán és a két edző viszonyában is.

FC Barcelona vs. Real Madrid (3:2) Marcelo's Fault On Fabregas + Fight 2011

A bajnokságban ebben a 2011-12-es idényben a Barcelona győzött idegenben 3-1-re, a Real szintén idegenben 2-1-re, a ligát Mourinho és a Real Madrid nyerte meg.  A Spanyol Kupában is összefutottak, itt a Barca újra győzött a Bernabeuban, 2-1-re 2012 januárjában, majd 2-2-t játszottak a visszavágón. A Barcelona továbblépett, aztán a döntőt 3-0-ra nyerte a Bilbao ellen. Csak azért fontos ez, mert ez volt Guardiola utolsó meccse a Barca-padon: egy szezont kihagyott, 2013 nyarán ült le a Bayern Münchenhez.

Ahol persze egyik első tétmeccsén és első európai kupameccsén ki mással is találhatta volna magát szemben az Európai Szuperkupa-döntőben, mint José Mourinhóval, aki a Chelsea-hez tért vissza. Zseniális 2-2 lett, majd tizenegyesekkel vitték el a kupát Guardioláék.

Azóta, vagyis szinte pont három éve nem találkoztak, így a mostani fellépésük előtt érdemes egy kis mérleget vonni. A 16 mérkőzésükből Guardiola megnyert hetet, leikszelt hatot, és csak hármat veszített el. Természetesen ez a számsor Mourinhónál 3-6-7 győzelem, döntetlen, illetve vereség. A gólarány 28-18 Guardiola javára, a szabálytalanságokból Mourinhóék követtek el többet, 329-261, sárgát és pirosat is Mourinho játékosai kaptak többet, 62:49 és 8:2 az arány. Labdabirtoklás: természetesen Guardiola, a labdabirtoklás királya vezet 63,8 százalékkal a 36,2 ellen.



És akkor a talán leglényegesebb összevetés, a megnyert trófeák, azokból az évekből, amikor ugyanazokban a sorozatokban indultak csapataik:

Minimálisan jobb Guardiola, a szezon végére Mourinho akár előzhet is, Angliában ugyanis a bajnokság mellett a Ligakupában és az FA Kupában is egymás ellen indulnak. Ennek a csatának az első állomása jön szombaton, az Old Traffordon, 13:30-as kezdettel.

Eddig mindketten tökéletesek: Guardiola a Citynél öt meccsből ötöt nyert, mindhármat a bajnokságban és kettőt a BL-selejtezőn. Mourinho szintén 3/3-at a PL-ben és a nem hivatalos angol szuperkupát, a döntőben a Leicestert verve 2-1-re.

Rovatok