Index Vakbarát Hírportál

Wayne Rooney, ennyi volt?

2016. október 12., szerda 20:57

Csak 31 lesz, de a Manchester Unitedben és a válogatottban sem kezd, góljai elapadtak. Az angol gólcsúcs az övé, a United-gólrekordhoz három kell neki, de ennyi lehet a karrierje, miközben 18 évesen jobb volt Cristiano Ronaldónál.

Nem kezdett a Manchester United utóbbi három meccsén Wayne Rooney, és a csapat – igaz, gyenge játékkal – győzött. Az új edzőnél, José Mourinhónál a szezon elején kezdő volt, de amikor három meccset veszítettek zsinórban, a portugálnak változtatnia kellett, és Rooney lett az egyik áldozat.

Addig valamilyen öszvérpozícióban játszott, hiába mondta róla Mourinho a nyáron, hogy nem fogja a középpályán szerepeltetni, Rooney mégis ott kötött ki, és csak Benny Hill Show-ra volt képes.

Zsinórban harmadik vereségükön volt a leghasználhatatlanabb, Watfordban, utána a harmadosztályú Northampton elleni Ligakupa-győzelmet végigjátszotta, azóta viszont három meccsen kapott alig 60 percet. A Leicester ellen 4-1-re megnyert bajnokin hét, utána két 1-0-s győzelmükön kétszer huszonhárom perccel a rendes játékidő vége előtt szállhatott be.

Rooney középcsatár, született kilences, csakhogy a United keretében most három nála jobb kilences is van: Marcus Rashford, Anthony Martial és Zlatan Ibrahimovic, pedig utóbbi négy évvel idősebb nála. A két hét múlva 31 éves csapatkapitány nem középpályás, sosem volt az, ott maximum elalibizni vagy elbohóckodni tud, jelenlegi formájában pedig Mourinho nem teszi be, teljesen jogosan.

Pedig Rooney gólerős futballista, a válogatottban tavaly döntötte meg Bobby Charlton 45 éves gólrekordját, az MU-ban háromra van tőle, 246-nál jár. Ez már valahogy meglesz, de szinte lényegtelen, Rooney-t sosem fogják akkora United-legendaként emlegetni, mint Charltont, Bestet, Giggst, Scholest vagy Cantonát.

Pedig minden adott volt ehhez, amikor 2004 nyarán leigazolta őt a Manchester United az Evertontól. Rooney már 16 évesen berobbant a felnőttek közé. Szinte szó szerint – emlékeznek még az Arsenalnak 16 évesen rúgott bombagóljára a 91. percben?

Wayne Rooney - Everton vs. Arsenal (2002.10)

Ez a győztes gól október 20-án lesz 14 éves, ez volt az első találata a Premier League-ben, ami ráadásul véget vetett az Arsenal 30 meccses veretlenségi sorozatának a Premier League-ben.

Ferguson csak a következő szezon után szerezte meg, amikor az Eb-n Anglia legjobbja lett négy találattal. A Unitedben fantasztikusan indult, 2004 szeptemberében egy Fenerbahce elleni hazai BL-meccsen mutatkozott be, mesterhármassal.

My magic moment - Wayne Rooney

Úgy tűnt, korszakos csatárzsenit igazolt a United, ezt gondolta mindenki. Adott volt minden, a világ legsikeresebb edzője a korszak legjobb angol csapatánál a legjobb csapattársakkal, akik között ott volt egy nála csak bő félévvel idősebb srác, Cristiano Ronaldo.

Rooney tehetségét talán azzal írhatjuk le legjobban, hogy a szenior játékosok – többek között Keane, Scholes, Giggs – az utóbbi években mind megerősítették:

2004-ben, mikor közéjük került, Wayne Rooney jobb futballista volt Cristiano Ronaldónál.

Ez azért, főleg így utólag, nem kis bók és nem kis súlyú kijelentés, azt jelenti, tehetségesebbnek látták, mint a világ jelenlegi két legjobbjának egyikét.

Azóta eltelt 12 év, és megnézhetjük a különbséget, hová jutott Cristiano Ronaldo, és hová Rooney. A portugálnál teli a vitrin:

Rooney-nak ezzel szemben összejött a válogatottbeli gólrekord, és slussz.

Ez azért így megdöbbentő. Pláne azok után, hogy 12 éve ilyenkor előrébb tartott a fejlődésben, bár még fiatalabb is volt Ronaldónál.

Mi történt Rooney-val?

A külső körülményekre nehéz fogni a dolgot, ugyanis 2009-ig együtt játszottak Ferguson keze alatt a Unitedben, azaz ami adott volt az egyiknek, az a másiknak is. A portugál akkor igazolt Madridba, és immár ötödik új edzőjénél jár a spanyoloknál, míg Rooney egészen 2013-ig Fergusonnal maradhatott.

Minden megvolt, ami kell, Rooney mégis csak kétszer jutott a szezonban a topcsatároktól elvárt 30 gól fölé, miközben C. Ronaldo nyolcszor, az utóbbi hét évben zsinórban.

Tény, hogy Ronaldo fizikai adottságai jobbak, majdnem 10 centivel magasabb, 185, de ha megnézzük, mennyi izom volt rajta 10-12 éve, és mennyi most, szembetűnő a különbség, szinte még mezben is. Rooney? Ugyanolyan, mint 2004-ben.

Ferguson visszavonulásakor Rooney még nem volt 28, ami a legjobb futballistakor, mégis, azóta egyre gyengébben teljesít, de legalábbis stagnál: 19, 14, 15 gólos volt az utóbbi három szezonja, most 10 meccsen 1-gyel áll. Igaz, a United összeomlott, amikor az öreg lelépett, de az is fontos, hogy Rooney, mint a klub első számú futballistája, semmit nem tudott segíteni az új edzőknek. Hozta a minimumot, amit elvárnak tőle.

Ebből is látszik, hogy Rooney soha nem tudott átlépni saját magán, nem volt benne elég becsvágy, sem akarat, még szándék sem arra, hogy megcélozza C. Ronaldo szintjét.

Wayne Rooney ugyanaz a futballista 30 évesen, aki volt 18 évesen.

Lehet még sorolni az okokat, miért nem jött össze hasonló karrier neki – ami pedig benne volt –, mint Ronaldónak, de minden szónál többet mond az a pár másodperces jelenet, amit múlt héten produkált Zlatan Ibrahimoviccsal az ukrán Zorja elleni EL-csoportmeccsen.

A svéd kezdő volt, de a második félidőben letámadta az ellenfelet, és mutatta – a csereként 20 perce beállt – Rooney-nak, segítsen neki, fogja meg a következő embert. Aztán mikor látta, hogy csapattársa a kisujját sem mozdítja, egyszerűen legyintett.

Két lehetőség van:

Döntse el mindenki, hogy melyik a rosszabb.

Rooney már a válogatott kezdőjéből is kiszorult

Szombaton Anglia keservesen verte 2-0-ra a Wembley-ben Máltát, Rooney-val a kezdőcsapatban. Az új kapitány, Gareth Southgate ezek után már hétfőn bejelentette a sajtó előtt, hogy változtat, Rooney Szlovéniában, kedden csak a padon kezd. Ezzel természetesen a csapatkapitányságról is le kellett mondania, legalábbis aznapra. A gól nélküli döntetlenre végződött mérkőzésen Rooney a 73. percben lépett pályára. Így végülis játszott a válogatott mindhárom szezonbeli meccsén, de gólt nem sikerült szereznie.

Rovatok