Index Vakbarát Hírportál

Casemiro itt a gond, nem Cristiano Ronaldo

2016. május 4., szerda 15:25

Kedden még azt mondta Zinedine Zidane, hogy Cristiano Ronaldo 100 százalékos állapotban van a Manchester City elleni visszavágó előtt, ám kiderült, hogy az a 100 inkább csak 50, így - józan ésszel - a játéka is kérdéses. Az viszont biztos, hogy Casemiro és Karim Benzema nem lesz a csapatban, és a két (vagy akár három) hiányzóból meglepő módon pont a brazil középpályás pótlása lehet a legnagyobb gond.

Ugyanis a leginkább védekezésben és labdaszerzésben erős Casemiro hozta meg a stabilitást a Real középpályájára – ebben óriási szerepe volt annak az egy évnek, amit a Portónál töltött kölcsönben. Előtte csak csere volt a Realnál, de a portugáloktól visszatérve már határozott és magabiztos lett a játéka, alapember is Zidane-nál. (Elődje, Rafa Benítez ezt sem ismerte fel.)

A fő gond az, hogy Casemiro helyére nincs igazi csere, Mateo Kovačić sem védekezik annyira, mint ő, ráadásul a játéktudása is elmarad tőle, a többi középpályás, Isco és James Rodríguez pedig sokkal-sokkal támadóbb felfogásban szeret játszani. Támadó középpályások, Zidane-nak meg most egy olyan védekező kellene, mint Casemiro. De valahogy mégis meg kell oldania a helyzetet az edzőnek, erre mutatunk be öt lehetséges verziót.

Isco és Lucas Vázquez

A középpályás Luka Modrić és Toni Kroos helye biztos, ahogy elöl Gareth Bale-é is, és egyelőre vegyük úgy, hogy Cristiano Ronaldo is játszani fog. Középre Isco kerülhet, Modrić és Kroos mellé, ebben az esetben a német világbajnok venné át a szűrő szerepét, míg a horvát és a spanyol építenék a támadásokat. A támadósorban Bale és CR mellé az utóbbi hetekben nagyszerűen játszó Lucas Vázquez mehet (Manchesterben Cristiano Ronaldo helyett kezdett), de ez átalakítást hozhat. Lucas Vázquez a jobbszélen játszik a legjobban, vagyis Bale helyén, a walesi mehetne vissza eredeti, még a Tottenhamben használt oldalára, a balra, Cristiano Ronaldo pedig középről vándorolhatna szabadon, amerre csak szeretne.

Isco és Jesé

A középpályán maradna minden a fenti esetben felvázolt módon, elöl viszont nem biztos, hogy jól működne a Bale, Ronaldo, Lucas Vázquez hármas, hiszen a portugál középre tolásával pont a veszélyes szélről megindulásait kellene feláldozniuk. Ha nem akar ekkora áldozatot hozni Zidane, Jesét teheti meg középcsatárnak, amivel egy stabil középpálya előtt még mindig kellően erős támadójátékuk lenne.

Kovačić és Lucas Vázquez vagy Jesé

A fiatal horvát beállításával kevésbé kreatív, de mindenképp fizikálisan erősebb középpályát játszathatna Zidane, és Isco csereként beállva a hajrában lehetne megmentő, ha épp szükség lenne rá. Legutóbb, a Rayo Vallecano ellen is Kovačić helyettesítette a brazilt, akkor 0-2-ről kellett felállnia a Madridnak, igaz, ott Kroos és Isco oldalán játszott. Ha Kovačić kezd a középpályán, elöl ugyanúgy fennáll a kérdés, hogy Vázquez vagy Jesé kezdjen, ám mivel Kovačić miatt picit instabil lenne a középső sor, talán Jesé játéka lenne az ésszerűbb, hogy elöl ne kelljen mindent felforgatni.

Isco és James Rodríguez

Egy időben elképzelhetetlen volt a Real kezdője a két kreatív középpályás nélkül, ám Casemiro előretörésével mindketten háttérbe szorultak. Isco ténylegesen a középpályán lenne, a kolumbiai a támadósor szélén. Carlo Ancelotti alatt működött a rendszer, de Zidane nem nagyon tudta őket sikerrel együtt alkalmazni. Képességük alapján ez sem lenne rossz kezdő – az egyetlen hátrány, hogy így nem sok ember maradna a védekezésre.

Váratlan húzás Pepével

José Mourinho próbálta 2011 tavaszán meglepni a Barcelonát azzal, hogy a középpályára rakta Pepét, a dolog annyiban jött be, hogy legalább nem kaptak ki (1-1 Madridban). Zidane általában nem kockáztat ennyire, de egy ennyire váratlan lépés kizökkentheti a másra készülő Manchester Cityt. A francia edző azt mondta, hogy bárki is játszik Casemiro helyén, tudja, mi lesz a dolga, Pepének pedig nem ismeretlen, hogy szűrőt játsszon, tehát nem zárhatjuk ki.

A madridi kötődésű Marca úgy tudja, hogy Isco és Jesé kerülnek majd be a kezdőbe.

Rovatok