Index Vakbarát Hírportál

Rendőröknek kellett bemenni Kassaiék öltözőjébe

2017. április 19., szerda 10:58

Kassai Viktorról ír a világsajtó. A Bajnokok Ligája-kiesést jelentő vereség után a Bayern Münchennél akkora volt a felháborodás, hogy Robert Lewandowski, Arturo Vidal és Thiago Alcantara a mérkőzés után Kassai Viktor után ment. A magyar bíró partjelzői Ring György és Tóth Vencel voltak. 

A spanyol Marca az El Chiringuitóra hivatkozva írja, hogy már az öltözőbe menet kiabálást lehetett hallani, aztán a három játékos bement arra területre, ami kizárólag a bírói stábnak van fenntartva, ezt egyébként a Marca is megerősítette. Nagy volt a feszültség, és sok káromkodást lehetett hallani, írják.  

Annyira elfajult a helyzet, hogy rendőröknek kellett közbelépniük, és kivezetni a Bayern-futballistákat Kassaiék öltözőjéből. 

A mérkőzés után a sajtótájékoztatón és a közösségi médiában folytatódott a balhé. A mérkőzésen kiállított Arturo Vidal azt mondta a vegyes zónában, hogy ilyen rablás egyszerűen nem történhet meg a Bajnokok Ligájában

A Bayern edzője, Carlo Ancelotti is felhozta a kiesés után, hogy itt lenne az ideje a Bajnokok Ligájában is bevezetni a videóasszisztens-rendszert (VAR), és akkor elkerülhetők lennének az ilyen meccset és továbbjutást befolyásoló szituációk. Szerinte elsősorban Vidal kiállítását tisztázhatta volna a rendszer. Az olasz szakember megjegyezte: eddig egyáltalán nem támogatta a technológia bevezetését, de a kedd esti meccs meggyőzte, hogy eljött az ideje. 

Ráadásul pont Kassai volt az, aki néhány hónapja sporttörténelmet írt a technológia alkalmazásával: a klubvilágbajnokságon ennek segítségével adott meg egy büntetőt, amikor a kolumbiai Atlético Nacional a japán Kashima Antlersszel találkozott az elődöntőben. A magyar bíró korábbi döntését megváltoztatva fújta be a büntetőt.

A VAR-technológia akkori tesztjéből kiderült: eltarthat egy darabig, amíg meghozzák a döntést, és nem is nagyon lenne reális az, hogy egy mérkőzésen a bíró négyszer-ötször kirohangáljon pálya szélére visszanézni a történteket, de félidőnként mondjuk egyszer beleférne, ha úgy alakul. 

Korábbi cikkünkben is írtuk, hogy ezt válthatná ki egy olyan opció, hogy lenne egy külön bíró a videószobában, aki meghozza a döntést, és ezt rádión közölné a meccs játékvezetőjével, aki végrehajtja az intézkedést a pályán. Ezzel sok időt is lehetne spórolni. 

Kassai stábjának mostani hibái azért is szóltak akkorát, mert a BL-negyeddöntős kör legnagyobb párosításának végkimenetelét befolyásolta, sőt, akár a sorozat végkimenetelét is.

Ahogy Owen Hargreaves korábbi angol válogatott játékos mondta a mérkőzés után: sosem látott még olyat, hogy egy BL-rangadón ennyi helyzetben rosszul döntöttek volna a bírók.

Az idei BL-kiírás egyenes kieséses szakaszában nem ez az első komoly játékvezetői blama. A nyolcaddöntős körben óriási botrány volt abból is, ahogy Deniz Aytekin bíráskodott a 6-1-gyel zárult Barcelona–PSG-mérkőzésen. Akkor a párizsi csapat még panaszt is tett az UEFA-nál, külön aktát küldtek a német játékvezető hibáiról, és online aláírásgyűjtés is indult, hogy játsszák újra a Messiék továbbjutását eredményező mérkőzést. 

Hibák minden meccsen előfordulnak, de ezeknek a nagy része elkerülhető lett volna, ha már bevezették volna a videóasszisztens-rendszert a BL-ben. 

Nem valószínűtlen forgatókönyv, hogy Aytekin és Kassai stábjának teljesítménye után az UEFA hamar lépni fog, és felgyorsítják a videóasszisztens-rendszer bevezetésének legalább az előkészítését. A gyors bevezetés ellen szól, hogy egyelőre csak a tesztüzemet tervezték a legtöbb helyen, az IFAB szerint ez is leghamarabb a 2017–18-as idényben lehet esedékes. 

Ez az egész bűzlött

Ahogy az várható volt, a Goal.com-hoz hasonlóan a világsajtó összeszedte Kassai korábbi hibáit, melyek miatt nagy balhé volt. Például a 2012-es Európa-bajnokságon, amikor az ukrán–angol meccsen hibázott nagyot, amikor nem adta meg a gólt a hazaiaknak, pedig a labda egyértelműen áthaladt a gólvonalon. Az esetnél az asszisztense Vad II. hibázott, az eset után haza is küldték a stábot az Eb-ről. Egy folyamatot viszont beindított, ugyanis ekkor már az UEFA mellett a FIFA is elkezdett arról beszélni, hogy alkalmazni kell a gólvonal-technológiát a mérkőzéseken, és ez meg is történt a nagyobb sorozatokban. 

Az ESPN tévétársaság szakértői is ízekre szedték a magyar bírót. Azt emelték ki, hogy a magyar bíró hibái ismét a Real Madridnak kedveztek, és az egész mérkőzés bűzlött. Szerintük:

Valószínűleg Kassai Viktor a kedd esti meccsel kiírta magát az idei BL-sorozatból, de nem marad munka nélkül, legközelebb a magyar bajnokságban a hétvégén vezet meccset: a Mezőkövesd–Újpestet kapta. 

Borítókép: Michael Dalder / Reuters

Rovatok