Index Vakbarát Hírportál

Diego, másodvonalas emberekkel nem fog menni

2017. május 12., péntek 08:09

Zsinórban negyedik éve veri ki, vagy állítja meg a Bajnokok Ligájában a Real Madrid az Atletico Madridot.

Az Atletico mind a négyszer közel állt a sikerhez: 2014-ben a 92. percben még vezetett, 2015-ben a 88. percben kapta az egyetlen gólt, a tavalyi tizenegyeseket nem kell magyarázni.

Még idén - szerdán - volt a legtávolabb, a 4-2-es összesítés meggyőző, ám a 3-0-ás első meccs után hazai pályán 2-0-ra vezettek Diego Simeone játékosai már a 16. percben, újra reális lehetett a továbbjutás.

A Realt úgy lefutballozták az első negyedórában, mint senki, de egyértelmű volt, hogy azt az iramot nem lehet bírni, így visszaálltak, kvázi pihenni akartak a szünetig. 25 percen át minden ment is tökéletesen, Zidane csapatán semmi veszély nem látszott, egy helyzetük akadt, az se ziccer.

Három perccel a szünet előtt aztán ártalmatlan szituációnak tűnt az is, amikor Benzema a bal szögletnél labdát kapott, kimentek rá hárman. Két csellel megszívatta őket, majd kvázi gólpasszt adott, Isco talált be végül, a párharc eldőlt. Újra három kellett volna Simeonééknak, de már csak 45 percük volt rá.

Olyan hibát vétett a Benzemát szemmel követő Szavics, Godin és Gimenez, ami ezen a szinten, a Bajnokok Ligájában megengedhetetlen, azonnal visszaüt. Godin hibázott legnagyobbat azzal, hogy kilépett, neki kellett volna biztosítania a tizenhatosnál, olyan második falként, ha az elsőn át is jut Benzema, legyen ő a következő akadály. Ezzel szemben a második gátat eltüntette, csatlakozott az elsőhöz.

Simeone azt mondta, büszke a játékosaira, két embert külön is kiemelt, a középpályás Gabit és Godint legszívesebben klónozná, annyira jó futballisták.

Szerinte. Ugyanis épp az a sorozatos BL-kudarcainak a tanulsága, hogy nem elég jó futballistái. Négy éve próbálkozik - a Realhoz és Európa topklubjaihoz képest - töredéknyi pénzből összerakni egy győztes társaságot, de nagyon úgy tűnik, ez ma már nem megy.

Oblak - Gimenez, Godin, Szavics, Filipe Luis - Carrasco, Saúl, Gabi, Koke - Griezmann, Fernando Torres. Közülük kik fértek volna be a szerdai Real Madridba?

Navas - Danilo, Varane, Sergio Ramos, Marcelo - Modric, Casemiro, Kroos - Isco, C. Ronaldo, Benzema - melyiküket cserélte volna el Zidane az ellenfélből? Vagy bárki?

Danilo helyett Gimenez, oké, de Danilo sose kezdett volna, ha Carvajal nem sérült, és ha nem 3-0-ról indul a meccs. Griezmann, igen, ő valószínűleg a világ összes csapatába beférne, de Zidane őt is ki tudja váltani, Isco-Ronaldo-Benzema, világklasszis mind. Ha bajuk lenne, James, Asensio, Morata, Lucas Vazquez kész a beugrásra. James Rodriguez és Morata egy percet nem kapott szerdán.

Azt hiszem, meg is akadtunk ennél a két embernél, és ez meg is mutatja, miért bukott zsinórban négyszer az Atletico a Real Madrid ellen a legkeményebb sorozatban: nem elég jók a játékosai. Simeone feltüzelheti őket úgy, mint tegnap, fizikálisan felhozhatja őket a maximumra, lehetnek bármilyen egységesen csapatként, ha aztán egyénileg olyan óvodás hibát követnek el, mint Benzemával szemben.

A BL két vagy egy meccs, egy bajnokságot, 38 meccset - szinte mindig kevésbé erős csapatokkal játszva - 20 évente be lehet mákolni, mint 2014-ben, amikor a Real a BL-re koncentrált, a Barcánál meg az utóbbi 15 év leggyengébb edzője ült a padon. (De még ahhoz is kellett egy bírói döntés az utolsó meccsen.)

A Bajnokok Ligájában nincs javítási lehetőség, ráadásul az a Real specialitása, nem véletlenül nyerte már meg 11-szer, és megy most a 12.-ért.

Ha Simeone továbblép, és egy anyagilag tényleg topklubhoz igazol, ahol nem az van, hogy kit tudunk elhozni, aki nem játszik a topklubjában, és nem kell keresgetnie a feltörekvő tehetségeket a közepesebb kluboknál, építhet majd olyan csapatot, ami meg tudja verni a Real Madridot.

Az Atletico-projektnek vége, Simeone kihozta belőle a maximumot. Jöhet a következő lépés, egy másik exklubja futballistaként - megmondta, ha lehet, csak olyanhoz megy -, az Inter. Itt már kínai a tulaj, nagy erősítést terveznek a nyárra, nem is kérdés, kit kellene elsőként megszerezniük.

Rovatok