Index Vakbarát Hírportál

Megint a végére hagyták a döntést a franciák

2016. június 15., szerda 23:26 | aznap frissítve

Az Eb második csoportkörében a hazaiak csak a második félidőben kezdtek focizni, Deschamps majdnem ráfázott arra, hogy kihagyta a kezdőből Pogbát és Griezmannt. Két kései góllal lett 2-0 a végeredmény.

Bár a nyitómeccsen sem Paul Pogba, sem Antoine Griezmann nem brillírozott, mégis sokakat meglepett Didier Deschamps azzal, hogy mindkét világsztárt kihagyta a kezdőcsapatból. Igaz, olyan játékosokat állíthatott a helyükre, mint Kingsley Coman és Anthony Martial, akik a világ legjobb fiatal futballistái közé tartoznak, és a beállításukkal támadóbb is lett a francia kezdő, mint a románok elleni 4-3-3-mal.

Azért is tűnhetett logikusnak a francia kapitány döntése, mert a románok ellen akkor kezdtek focizni a fiai, amikor lekapta Pogbát, és három helyett csak két középpályás maradt a csapatban, Payet pedig bemehetett Giroud mögé egy kötetlenebb szerepkörbe. Az albánoknál a svájciak ellen kiállított csapatkapitány, Lorik Cana nem játszhatott, és ez kétségtelenül nem növelte a vendégek amúgy sem vérmes reményeit.

Mindezek ellenére ez a meccs sem úgy indult, hogy a lényegesen esélyesebb franciák nekirontottak volna az albánoknak, sőt, egyáltalán nem látszott a két csapat közötti különbség, az albánok jól védekeztek, és a szórványos ellentámadásaik semmivel sem voltak veszélytelenebbek, mint a franciák vérszegény próbálkozásai.

Érdekes, hogy míg az Eb-n eddig talán a lengyel-északírt leszámítva nem igazán láthattunk kimondottan gyenge meccset, a szerdai játéknap egyik mérkőzése sem sikerült túlságosan emlékezetesre. A francia-albán első félideje viszont még a másik kettőt is alulmúlta, egyetlen igazán komoly helyzetet sem lehetett feljegyezni, sokáig csak az albánok védője, Arlind Ajeti komikusan rosszul eltalált felszabadítása okozott egy minimális izgalmat.

A félidő derekán aztán meddő mezőnyfölényt harcolt ki a gyengén játszó francia csapat, a legnagyobb helyzet mégis az albán Lenjani előtt adódott egy szöglet után, de Evra még időben közbe tudott lépni. A francia balhátvéd rögtön utána majdnem lerúgta Lila fejét a saját tizenhatosa előtt, a veszélyes helyről járó szabadrúgást azonban Memushaj fölérúgta. A végére egész beszorultak a hazaiak, de az albánok nem tudtak nagy helyzetet kialakítani.

Deschamps dicséretére legyen mondva, hamar belátta, hogy tévedett, a szünetben lekapta a bátortalan Martialt, bejött a helyére Pogba, és visszaállt a csapata a 4-3-3-ra. Rögtön az első percben jött is az első komoly francia helyzet a meccsen, és Coman ugyan egy hajszállal a kapu mellé fejelt, de ez már jelezte, hogy felgyorsulnak az események, és így is lett.

A franciák sokkal veszélyesebbnek tűntek, igaz, a meccs addigi legnagyobb ziccere az albánok előtt adódott, Memushaj kapufájánál már Lloris is verve volt (a labda Sagnán is irányt változtatott), de a szerencse ezúttal a kékmezesek mellett volt. Ez sem zavarta a franciákat abban, hogy folyamatosan támadtak, különösen Pogba játszott nagy elánnal, de még mindig kevés volt ez ahhoz, hogy áttörjék Gianni De Biasi szívós védőfalát.

A legközelebb a gólhoz Giroud jutott, ám a fejesét a kapufa hárította, majd Deschamps őt is beáldozta, és a helyére Gignac állt be, ráadásul ekkor már Griezmann is a pályán volt. Hiába, mert az ekkor már szünet nélkül támadó franciák nem tudták eltalálni a kaput sem, pedig tényleg nagyon igyekeztek, ellentétben az első félidő álmatag poroszkálásával.

A végére tényleg egymás után jöttek a veszélyes beívelések, de Berishának nem kellett védenie, egészen a 90. percig nem sikerült eltalálniuk a kaput a franciáknak: ekkor viszont Rami beadását Griezmann csúsztatta védhetetlenül a kapuba.

A hosszabbításban aztán az albánok kinyíltak, és egy gyors ellentámadás végén Payet is betalált egy szép lövéssel, ezzel alakult ki a 2-0-ás végeredmény. Azaz a hazaiak ismét a legvégén harcolták ki a győzelmet, és bár nem érdemtelen a sikerük, továbbra sem ők tűnnek a torna nagy esélyesének.

Az albánokat viszont csak dicsérni lehet, sokkal szervezettebben játszottak, mint Svájc ellen, amiben komoly szerepe volt persze annak is, hogy most nem nullázta le a meccs elején a taktikájukat egy gyermeteg kapushiba.

Tényleg nem véletlenül bokszolta dühében vállba az asszisztensét De Biasi, nem sok hiányzott a döntetlenhez, de az is igaz, hogy a végére teljesen elkészültek az erejükkel az erőn felül teljesítő albánok.

Franciaország ezzel továbbjutott, a csoportelsőségről az utolsó körben a svájciak elleni meccs dönt, Deschamps azonban még mindig nem tudja, melyik a legjobb csapata, és abban sem bízhat örökké, hogy majd a végén csak találnak egy gólt. 

Rovatok