Index Vakbarát Hírportál

Az Eb legőrültebb meccse: 0-2-ről jöttek vissza a csehek

2016. június 17., péntek 20:16 | aznap frissítve

A horvátok az első Eb-meccsükön Modric bombagóljávalintézték el a törököket, a csehek viszont az utolsó percekben kaptak ki a spanyoloktól, és maradtak pont nélkül. 

A péntek esti mérkőzés elején a csehek annyira ráijesztettek egy helyzettel a horvátokra, hogy Modricék egyből rohamozni kezdtek, és az első tíz percben négy lövésük is volt. Innentől ők irányították a játékot, alig volt a cseheknél a labda. Horvátország első igazán nagy helyzetére a 21. percig kellett várni, amikor egy kontra végén Mandzukic gurította középre a labdát az érkező Perisicnek, aki épphogy lemaradt. 

Nyomtak tovább, az első félóra végéig hét szögletet végezhettek el, és ott járatták a labdát a cseh tizenhatos környékén, de a labdabirtoklásban is nagyon nyomasztó fölényben voltak. Csak épp gólt nem sikerült szerezni. 

Cechnek a 37. percben kellett hatalmasat védenie, miután Rakitic leadott egy közeli lövést, viszont egy perccel később már meglett a horvátok vezető gólja. Egy labdaszerzés után Perisichez került a labda, és egy csel után gyönyörűen kilőtte a hosszút.

 

Hamar megduplázhatták volna az előnyt, mert egy szabadrúgás után Vida és Corluka egymást zavarta a tizenhatoson belül, így se sokkal ment mellé a lövés.

A horvátok a második félidőt is nagy lendülettel kezdték, maradt a fölényük, és a hatvanadik percre összejött a második gól is: ez az is azzal indult, hogy labdát szereztek az ellenfél térfelén. Rakitichez ugrott ki ziccerben, és elegánsan átpöccintette a labdát a kifutó Cech fölött. 

 

Bár még volt félóra, de úgy tűnt, már csak az a kérdés, hogy mekkora verést adnak a cseheknek. Horvát helyzetekkel folytatódott a találkozó, aztán a 74. percben mégis szorosabb lett a mérkőzés, mert a csereként beállt Skoda gólt fejelt. 

A horvátok rájöttek, hogy menni kell, így elég rohanós lett az utolsó negyedóra, mert közben a csehek is igyekeztek egyenlíteni, de aztán lelátói események zavartak bele a mérkőzésbe.

A hajrára felvonultak a rohamrendőrök a horvát szurkolók kapu mögötti szektora elé, ők meg nem sokkal később petárdákat dobáltak a pályára. Percekig állt a játék, miközben a horvát játékosok igyekeztek nyugtatni a tábort, láthatóan kizökkentette őket a rendbontás. 

És ezután jött az igazi dráma, mert a 93. percben a csehek tizenegyest kaptak Vida kezezése miatt, Necid pedig kíméletlenül bebombázta, ezzel megvolt az egyenlítés.

 

A balhé miatt kilencpercesre nyúlt a hosszabbítás, és a cseheknek még a győzelemre is lett volna esélyük, mert az utolsó percekben nyomás alatt tartották a horvát kaput. 

Clattenburg bíró végül a 100. percben fújta le a meccset az Európa-bajnokság egyik legfordulatosabb mérkőzését. 

Rovatok