Index Vakbarát Hírportál

Megvan, miért balhéztak és verték egymást a horvát ultrák

2016. június 18., szombat 13:32

Pénteken a horvát ultrák balhéja miatt a 85. percben félbe kellett szakítani a cseh-horvát Eb-meccset. Először petárdákat, görögtüzeket dobáltak a pályára, aztán elkezdek egymással is verekedni. Percekig állt a játék, rohamrendőrök vonultak fel, végül a horvát játékosoknak kellett lenyugtatniuk a megvadult szurkolókat. Ami olyannyira kizökkentette őket, hogy a kényszerszünet után a horvátok elbukták a vezetést, a csehek az utolsó percben egyenlítettek. 

A két pont elvesztése viszont vélhetően egyáltalán nem zavarta az ultrákat,

sőt lehet, hogy még örültek is neki. Ők ugyanis nem kifejezetten a csapat buzdítására érkeztek Franciaországba, hanem a horvát futballszövetség elleni háborújukat terjesztették ki az Európa-bajnokság színhelyére.

Így tüntetnek a korrupció ellen

És hogy honnan fakad ez az első látásra irracionális düh? Nagyjából arról van szó, hogy a szurkolók teljesen kiakadtak a horvát szövetség velejéig korrupt vezetésére - írta a Guardian zágrábi tudósítója.

Az ultrák szerint a szövetség két elöljárója, Zdravko Mamić alelnök és Damir Vrbanović ügyvezető gyakorlatilag a saját pénznyomdájaként kezeli a szövetséget, és teljesen szétlopják a horvát focit. Ebben a vádak szerint együttműködik velük a szövetség elnöke, az egykori Real Madrid-csatár, az 1998-as futball-vb gólkirálya, Davor Šuker is, aki állítólag a páros bábjaként funkcionál.

Mamić ellen jelenlegi is folyik korrupciós eljárás, azzal vádolják, hogy még a Dinamo Zágráb ügyvezetőjeként adót csalt, és milliárdokat sikkasztott el. Vrbanović ellen pedig ugyanebben az ügyben bűnrészesség miatt emeltek vádat. 

Mamić eleve egy érdekes figura, gyakran fenyeget újságírókat, többször vették már őrizetbe más ügyben is, és egy vizsgálat szerint a horvát privatizáció során is megrövidítette az államot néhány millióval. 2003 és 2015 között vezette a Dinamo Zágrábot, ez alatt 15 edzője volt a csapatnak. A klub élén rengeteg játékost adott el jó drágán, sokan azzal vádolják a szurkolók közül, hogy saját meggazdagodására üzletel a sztárjaikkal, és így soha nem lesz jó csapat a Dinamóból.

A szövetség két vezetője mindenesetre tagadja, hogy bármi rosszat tettek volna, és egyelőre jogi úton nem sikerült eltakarítani őket, bár próbálkozások voltak. Tavaly is többször őrizetbe vették őket, miután annak is felmerült a gyanúja, hogy egyesek befolyásolni akarják a tanúkat az ügyükben.

Horogkereszttel a csapat ellen

Egyes horvát fanatikusok úgy utálják a párost, hogy azt sem bánják, hogyha a szövetség ellen folytatott háborújukkal ártanak a csapatuknak, sőt. Egy horvát Reddit-felhasználó összefoglalója szerint az utóbbi években több mint 15 alkalommal büntették Horvátországot az ultrák balhézása miatt.

Egy alkalommal például horogkeresztet nyírtak a spliti stadion gyepére az olaszok elleni selejtező előtt, pontlevonást is kapott a csapat. Jellemző, hogy a meccset már eleve zárt kapuk mögött kellett játszani a korábbi balhék miatt.

A helyzet odáig fajult, hogy a sok botrány miatt a horvát szövetség megtiltotta szurkolóinak, hogy elutazzanak a válogatott további külföldi Európa-bajnoki selejtezőire.

A horogkeresztes incidens persze azt is jelzi, hogy nem a klasszikus értelemben vett jó és rossz harca folyik, és a korrupció ellen fellépő ultrákat nem úgy kell elképzelni, mint a Transparency Internationalt. 

Megosztott nézőtér

A beszámolók szerint a pénteki balhét is a szövetséggel szembeni utálat szülte. Végül azért lett ekkora a botrány, mert a szurkolók is megosztottak a kérdésben, főleg a módszereket illetően. 

A petárdázók a szövetség korrupciójára akarták volna felhívni a figyelmet, de azok, akik szerint a válogatott és a nemzet büszkesége előbbre való ennél, nekitámadtak a petárdázóknak. Ebből lett aztán a horvát-horvát bunyó a nézőtéren, és ezért kellett a csapat tagjainak békíteni a feleket.

Az egész ügy legnagyobb vesztese természetesen a válogatott. Ahogy az egyik horvát gólszerző, Ivan Perišić fogalmazott a balhéról:

Talán az lenne a legjobb, ha nem is játszanánk. Talán az is jobb lenne, mert mindig ilyenek történnek, amikor játszunk.

A patthelyzeten pedig a pénteki balhé, illetve az azzal kapcsolatos, szombaton bejelentett UEFA-vizsgálat sem fog változtatni. A szövetség vezetőinek eszük ágában sincs távozni, és láthatóan a politika bizalmát is bírják, ellenkező esetben ennyi botrány után már rég nem lennének a helyükön.

Ameddig nincs változás, addig pedig a szurkolók sem tágítanak, tehát könnyen lehet, hogy nem a pénteki volt az utolsó horvát balhé az Eb-n.

Rovatok