Index Vakbarát Hírportál

Élet-halál harc a román-albán

2016. június 19., vasárnap 13:56

Az A csoport zárókörében az eddig nullapontos Albániának a győzelembe kell menekülnie Románia ellen, hogy legyen esélye arra, hogy a legjobb harmadikok között valahogyan becsússzon a nyolcaddöntőbe, de a románok is csak három megszerzett ponttal érezhetik magukat biztonságban. 

A románok jól meccseltek a franciákkal, csak a legvégén kaptak ki tőlük, és a Svájc ellen szerzett egy pont is kisebb bravúr volt tőlük. Az egy pontjuk azonban semmire sem elég, ha döntetleneznének, a kettő sem. Egy győzelemmel, és a svájciak nagy különbségű vereségével azonban még a második helyre is befuthatnak.

Anghel Iordănescu román kapitánynak ez lesz a századik meccse a válogatottal, de ez egyáltalán nem hatja meg most. „A legfontosabb dolog, hogy szem előtt tartsuk a célunkat. A játékosaink megértették, hogy nagy lehetőség ez egy generációnak. A román futballnak szüksége van erre. Évek óta nem voltunk jelen az Eb-n, most egyszer az életben meg kell ragadni az esélyt, olyan eredményt kell elérni, amivel boldoggá tesszük az országot. Ezért koncentrálunk, és nem pazaroljuk az energiát haszontalan dolgokra. A fiúknak meg kell érteniük, mindent ki kell adni magukból a pályán, hogy meglegyen a kívánt eredmény."

A kapitánynak hét olyan játékosa is van, akinek már van sárga lapja, de valószínűleg ezt most figyelmen kívül hagyja, nem teheti meg, hogy bárkit is ezért pihentessen. Három sérültje miatt viszont aggódhat. Pintilii, Raț és Filip is kisebb sérülésekkel bajlódik. 

Az albánok nagyon kompakt védekezésű románokra készülnek, leginkább a rögzített helyzeteiktől félnek. Di Biasi kapitány szerint eddig azért nem szereztek pontot, mert még nincs elég tapasztalatuk, és rossz a helyzetkihasználásuk, hiába jutottak el jó lehetőségekig.

„Mindenki meglepődött a futballunk minőségén, de ha nincsenek eredményeid, az emberek nem látják a teljesítményt. Tudjuk, milyen fontos, hogy csapatként működjünk együtt. Holnap élet-halál harc lesz."

A két csapat legutoljára két évvel ezelőtt játszott egymással, az akkori barátságos meccset Románia nyerte 1-0-ra.

A mérkőzést 21 órától játsszákLyonban, a cseh Pavel Kralovec lesz a játékvezető.

Rovatok