Index Vakbarát Hírportál

Fel se tűnt, de tök szabálytalan volt Ronaldo sarkazós gólja

2016. június 25., szombat 10:25

Annyira nagyvonalúak vagyunk, hogy napokig észre sem vettük. Mondjuk nem is egyszerű kiszúrni.

Ahogy arra mindnyájan emlékszünk, a Magyarország-Portugália mérkőzés 50. percében Cristiano Ronaldo megszerezte csapata második gólját, amellyel másodszor is kiegyenlítettek. Zseniális mozdulattal sarkazta be a labdát.

Az Eb legjobb meccsének izgalmai közepette senkinek nem tűnt fel, hogy a Real csatára lökéssel indult. Méghozzá nem is kicsivel, erőteljes, kétkezes lökéssel, amivel lehetetlen helyzetbe hozta az őt jól fogó Lang Ádámot, és nyerő pozícióba került.

Először lesre gyanakodtunk a góllal kapcsolatban, mert a közvetítés felvételeiből csak kettőn látszik az összes fontos résztvevő a passz pillanatában, és akkor is valamilyen hátsó kameraállásból. 

Ronaldót két magyar menthette meg a lestől: a mellette futó Lang Ádám, illetve Korhut Mihály, aki a tizenhatos oldalvonalánál próbálja megakadályozni a beadást, miután hatalmasat hibázott, és otthagyta az emberét.

Korhut hibája a les szempontjából jól sült el, ha rajta múlik, C. Ronaldo lesen van. Csakhogy nem rajta múlt, hanem a középen helyezkedő Langon: az oldalsó kamerából tökéletesen látszik, hogy a hátvédünk játékban tartja Ronaldót, maximum egyvonalban vannak. A sztárnak - azok közül, amelyekkel gólt lehet szerezni - semmilyen testrésze nincs közelebb az alapvonalhoz, mint Lang belógó bal lába.

De még mielőtt Lang Ádámot hibáztatnánk, menjünk vissza pár képkockát, és kiderül, hogy a Videoton-védő nem saját hibájából maradt le.

Cristiano Ronaldo óriási, kétkezes lökéssel indult.

Egyrészt visszafelé taszította a magyart, méghozzá olyan erővel, hogy abból ő maga is lendületet vett a meginduláshoz. Szegény Langnak innen Supermannek kellett volna lennie, hogy vissza tudja előzni. Valójában az is csoda, hogy befutotta. Ami abszurd módon a balszerencséje, balszerencsénk is lett: olyan gyors volt, hogy megmentette a - fent már taglalt - lestől Ronaldót.

Itt remekül látható a lökés teljes menete:

Utólag is kövesse meg mindenki, aki azt gondolta, hogy ennyire lassú. (Sajnos mi sem voltunk különbek.) Az egész jelenetből az derül ki, hogy Lang gyors, nem is kicsit.

A meccs óta tartó eufóriában persze nem nagy csoda, hogy se a közönség, se a sajtó nem foglalkozott a dologgal. A magyar válogatottról viszont döbbenetes lelkierőt és fegyelmet árul el, hogy ott és akkor, a meccs hevében sem reklamált senki. Lang a lökést nyilván érezte, de ő valószínűleg ő sem tette szóvá a bírónál.

Talán nem is véletlen ez azok után, hogy a Bernd Storck által az osztrák meccs előtt levetített motiváló videóban külön szó esik arról, a játékosok sose hibáztassanak másokat, csak magukban keressék a megoldást.

Akkor a gyors 2-2-es portugál egyenlítés, így utólag amiatt sajnálkozhatunk, hogy ha nincs ez a gól, akkor szinte biztosan Geráét választják meg a csoportkör legszebb góljának. Szerencsére a magyart netes szavazásban nem lehet viszont megverni, így óriási meglepetés lenne, ha nem Gerát hirdetnék ki győztesnek szombaton.

Rovatok