Index Vakbarát Hírportál

Amikor az íreket kicsalták az előző Eb-re

2016. június 26., vasárnap 09:56 | aznap frissítve

A Franciaország–Írország nyolcaddöntő kapcsán mindenki arról a bizonyos Henry-kezezésről beszél, amelynek segítségével a franciák túljutottak az íreken a 2010-es világbajnokság pótselejtezőjében. Az írek persze mélyen hallgatnak arról, hogy miként jutottak ki a 2012-es Európa-bajnokságra. Az igazságot ismerve nem is csoda.

A 2012-es Eb B selejtezőcsoportjának utolsó fordulójában a 17 pontos örmények a 18 pontos írek otthonában játszottak a pótselejtezőt jelentő második helyért.

Az ifjú Henrih Mhitarjannal felálló vendégek fantasztikus formában várták a mérkőzést, két fordulóval korábban például négyet rúgtak idegenben Szlovákiának. A találkozó elején keményen nyomtak is, mígnem a 25. percben egy egészen botrányos jelenetsor után a bíró kiállította a kapusukat.

Mint az jól látszik a felvételen, Simon Cox, az írek játékosa kézzel vesz le egy indítást, majd mellbe lövi a tizenhatoson kívül érkező kapust. A vehemensen reklamáló írektől megrohant játékvezető pedig rettenetes hibát vétve egyből pirossal büntette a kapust.

A zöldek falkája a bíróra vetette magát, örült a jogtalan kiállításnak a közönség.

Az örmények utána emberhátrányban is nyomtak, de aztán berúgták maguknak a világ legszánalmasabb öngólját, majd a cserekapus is lepkézett egyet, így a végén már csak a szépítésre tellett.

Ilyen öngól a világon nincs, azért ezt szögezzük le:

A pótselejtezőben megint nem kerülte el az íreket a szerencse, a habkönnyű észt válogatottat kapták, ki is jutottak a tornára 5-1-es összesítéssel.

Milyen különös, hogy a sors rögvest a következő selejtezősorozatban kárpótolta őket azért az Henry-kezezésért.

Vasárnap délután háromtól önmaguk is kárpótolhatják magukat, ha revánsot vesznek Franciaországon az Eb-nyolcaddöntőben. Nem lesz könnyű, ez a francia válogatott meglehetősen masszívnak tűnik, eddigi három meccsén egy gólt kapott, igaz, a románokat és az albánokat is csak a 90. perc táján tudta begyűrni.

A csapat egyértelműen a válogatott legújabb felfedezettjére, Dimitri Payetra épül, rajta múlik jelenleg nem csak a játék, de a góllövés is, a románoknak és az albánoknak is betalált, Svájc ellen a lécet verte telibe.

Deschamps mester a támadósort nem találja, eddig mindig Giroud kezdett középcsatárként, Martialt szélsőnek használja, mint Van Gaal a MU-ban, Gignacnak csak csereként ad leginkább lehetőséget. Ezúttal semmiképp sem hibázhat, a marseille-i közönség mindenképp győzelmet és továbbjutást vár tőle.

Az írek felszabadultan játszhatnak, abszolút a franciák a favoritok. Martin O'Neil csapata nem fogja olcsón adni a bőrét, a legjobban védekező olaszok - igaz, a B csapatuk - ellen vívták ki a továbbjutást, és ez erőt adhat a jóval kevésbé stabil franciák ellen.

A meccs ekkora rangadóhoz kissé szokatlan időben, délután háromkor kezd Marseille-ben, így meg kell küzdeniük a csapatoknak a meleggel is.

Rovatok