Index Vakbarát Hírportál

Jó lesz-e Nagy Ádámnak a Bologna?

2016. július 17., vasárnap 08:27

Az Európa-bajnokságon várakozás felett szereplő magyar labdarúgó-válogatottból Nagy Ádám az első, aki feljebb lépett. Hogy mennyire volt szerencsés a 21 éves játékos klubváltása, évek múlva derül ki. Adunk egy kis hátteret.

Többhetes huzavona végén a Bologna végre szerződtette Nagy Ádámot a Ferencvárosból - 1,5 millió euróért.

A magyar futballválogatott egyik legjobb Eb-játékosát már a torna közben hírbe hozták a Benficával, majd az Olympique Marseille-jel, érdeklődött állítólag az angol bajnok Leicester City is, de a 21 éves középpályás végül Olaszországban köt ki.

Abban a klubban,

Az első pontot leszámítva a többi biztató, van fogalmuk a magyarokról - Weisz Árpád volt az edzőjük, utánpótlástorna őrzi a tréner nevét -, elismert szakvezető irányítja őket. Donadoni 2008-ban, amikor még kapitány volt, az Eb-n nyolc közé vitte az olaszokat, és csak tizenegyesekkel kapott ki a későbbi győztes spanyoloktól.

Történelmükben akadnak nagy nevek, és jól néz ki az is, hogy hétszeres bajnokok, igaz, legutóbb 50 éve voltak.

A Bologna viszont az utóbbi jó 15 évben csak vegetál, háromszor is kiesett a B ligába, legutóbb tavaly jutott vissza, egyéves kitérő után. Nem csoda, a klubnak az utóbbi tíz évben négy tulajdonosa volt, az egyesületet birtokló cég emiatt többször is nevet váltott a háttérben, bár a Bologna FC-t mindannyian megtartották.

Legutóbb épp bent maradtak, viszont egy év múlva semmiféle garanciát nem látni arra, hogy nem esnek megint vissza. Az egész csapat esetleges, Donadoni neve és a kiscsapatokkal elért bentmaradásai – Livorno, Parma – reményt adnak, de mást nem. Ráadásul Olaszországot ismerve az ő maradása sem betonbiztos, pár gyengébb eredmény, és a jelenlegi amerikai tulajdonos edzőt válthat.

Az olasz bajnokság csúszik lefelé

Az is baj, hogy már maga Olaszország nem túl jó választás, pontosabban a legkevésbé szerencsés Európa öt topligáját, de még Portugáliát is számítva. A BL-ben tavaly csak a Juventus élte túl a csoportkört, de már az, a kiemelkedően legjobb - valójában egyetlen jó - olasz csapat is azonnal elvérzett a nyolcaddöntőben, a Bayern ellen. Igaz, egy évvel korábban még döntőig mentek.

Az Európa Liga csoportkörében ott volt ugyan a Fiorentina, a Lazio és a Napoli is, a nyolcaddöntőt viszont csak a Lazio érte meg, és azt is simán kiejtette a Sparta Praha.

Olaszország ilyen mélyen az európai futballban valamikor a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján lehetett, amikor bundabotrány sújtotta őket, amiből az 1982-es világbajnokság jelentett kiutat.

Jelenleg drámaibb a helyzet, még a legnagyobb olasz klubok helyzete is bizonytalan. A Milan öt éve vegetál, Silvio Berlusconi most határozta el magát, hogy 30 év után eladja a csapatot a kínaiaknak. Az Intert pár éve vette meg nagy reményekkel Erick Thohir indonéz befektető, de az egyesületen semmiféle fellendülés nem látszik. A Roma tulajdonosilag rendben van, de másodrangú futballistákat vesz meg sztárnak, mint Edin Dzeko, vagy a Kínából visszatérő exbarcás, Seydou Keita. Legjobbját, Miralem Pjanicot meg épp most adta el a Juventusnak. A Napoli az ország második legerősebb klubja, itt olasz a tulajdonos, van pénz, de leginkább az ügyes játékoseladásokból kigazdálkodva.

"Ha arra hallgattunk volna mindig, hogy mit mondanak mások, akkor most senki nem ismerné Nagy Ádámot, mint labdarúgót.

Sokan azt kérdik magukban: komolyan a Bologna FC 1909 lett a következő állomáshely? Ez lenne topcsapat valamelyike? Olaszország? Serie A, az egyik úgynevezett magyar játékostemető?" - tette fel a kérdéseket a Facebookon Wágner Ádám edző, aki megmentette a magyar futballnak Nagyot, miután 12 évesen eltanácsolták a játéktól. Erre utal is az első mondatában.

A kérdéseit meg is válaszolta. 

"A legkitartóbb kérőre, egyben a legszimpatikusabbra és a sportszakmailag is megfelelőre esett a választás. A döntésben pedig az is közrejátszott, hogy

Donadoni személyesen hívta fel Nagy Ádámot.

Egy igazi Eb-sztárt pótolhatna, hiszen attól az Emanuele Giaccherini helyét vehetné át, akinek lejárt a kölcsönszerződése Bolognában. Giaccherinit egy másik olasz klubnak, a Fiorentinának vagy a Torinónak adhatja el a játékjogát jelenleg még birtokló Sunderland. Amadou Diawarának, a 18 éves középpályásnak is bizonytalan a jövője a bolognaiaknál - őt állítólag a Roma szerződtetné -, aki ezidáig szintén a középpályán játszott" - magyarázta Wágner, aki utánpótlástornán volt már a városban, egyben az ország legrégebbi stadionjában.

Pont az a jó benne, hogy gyengébb a liga

Donanodi tavaly 4-3-3-as rendszerben játszatta csapatát, de egyrészt semmi sem garantálja, hogy megtartja ezt a formációt, másrészt a 4-3-3 nem is olyan rossz a mélységi irányítóknak, Toni Kroos a Real Madridban, Marco Verratti pedig a PSG-ben él meg elég jól ebben a felállásban.

Ráadásul a keret is erősödni látszik a Bolognánál. Nagy távozójuk eddig nem volt a nyáron, érkezett viszont a Sampdoriából Luca Rizzo, a Cagliariból Godfred Donsah (ők már tavaly is náluk voltak kölcsönben, de most megvették végleg), illetve a Sparta Prahából Ladislav Krejcí. Mindannyian 2000 perc fölött játszottak az előző szezonban, tehát stabil kezdőnek vették őket, Donsah és Rizzo pedig akár közvetlen vetélytárs is lehet Nagynak a csapatba kerülésért, motivációból tehát nem lesz hiány.

Abszurd, de a feljebb felsorolt nagy klubok részleges szenvedése miatt jöhetne be mégis az olaszországi szerződés: ha a Bolognában jól teljesítene Nagy Ádám, könnyebben megakadhatna rajta a Milan vagy az Inter szeme, mivel nagypénzes igazolásokra nem futja nekik.

Nagy Ádámnak persze az a legfontosabb, hogy folyamatosan játsszon, illetve fizikailag, taktikailag és technikailag is fejlődjön. Állítólag ezért esett kútba a Benfica-szerződés, a játékos menedzsmentje azt szerette volna elérni, hogy kliensüknek garantálják a fix helyet a kezdőcsapatban, ám természetesen Portugália legnagyobb klubja ilyet senkivel szemben nem fog megengedni magának.

A Benfica is ideális lett volna Nagynak, tanult Portugáliában, aligha lettek volna nyelvi gondjai a beilleszkedésnél. A bajnokság nem túl erős, de a három nagycsapat, a Sporting, a Porto és a Benfica kiemelkedő teljesítményre képes. Kettő mindig ott van a Bajnokok Ligájában, a Benfica most is csak a nyolc között esett ki, és csak 3-2-es összesítéssel, megizzasztotta a Bayernt. A következő idényt is bajnokként kezdik.

A Primeira Liga nem is túl fizikális, Olaszország húsz éve is rettentő kemény volt, de technikás és gyors is, a háromból mára a keménység maradt, ami az NB I.-ből érkező játékosnak nem biztos, hogy szerencsés.

Na, de vissza a Bolognához, amelyik tavaly is leigazolt egy magyart a hazai élvonalból, de a honvédos Vécsei Bálintot azzal a lendülettel továbbadta a harmadosztályú Leccének, majd erre a szezonra a svájci Luganónak. Vécsei 23 éves, szintén középpályás.

Ha őt kiszúrták, alighanem figyelik a magyar bajnokság fiatalabb játékosait. Vécseinek az ügynöke egyébként az az iroda, amelyik Ivan Rakiticet is képviseli. 

Játékostemető vagy sem?

Mit gondol Nagy Ádám Bolognába igazolásáról?

  • 2940
    Sikeres lesz, rövid időn belül megy is tovább egy nagyobb csapathoz
  • 1273
    Időbe telik majd, mire felveszi a Serie A tempóját
  • 1144
    Vissza vezet majd az útja Magyarországra, mint Rudolf Gergelynek
  • 1062
    A Bologna pont jó lesz neki, de nem több

Tőzsér Dániel idővel be tudta magát verekedni a Genoa kezdőjébe, Rudolf Gergely viszont ugyanitt (no meg a Barinál) szinte semmire sem jutott, kénytelen volt hazatérni egy rövid Panathinaikosz-kitérő után.

Vass Ádám a Bresciánál próbálkozott, a másodosztályban sokat játszott, az elsőben 20 meccset kapott. Varga Roland és Feczesin Róbert is volt a klubnál, előbbi két meccset kapott, utóbbi a másodosztályban 80 fölé jutott.

Koman Vladimirnek ugyanakkor tökéletes volt az előmenetele elég sokáig a Sampdoriánál, hogy aztán eltűnjön a radarról, a válogatottban több játékperce volt, mint a klubjaiban. Oroszországból hazatért, de a Diósgyőrben sem kiemelkedő.

Egy biztos, Nagy Ádám mindegyik korábbi játékosnál tehetségesebbnek látszik, a gondolkodása, a mentalitása pedig kiemelkedő.

Rovatok