Index Vakbarát Hírportál

Mitől ekkora tehetség Nagy Ádám?

2016. július 9., szombat 14:16 | aznap frissítve

Jelenleg Nagy Ádám a magyar futball legnagyobb tehetsége, az angol, francia és portugál lapok az Európa-bajnokság alatt és után is az ő nevével vannak tele, olyan csapatokkal hozták össze, mint a Marseille, a Benfica, a Leicester City, a Southampton, de még a Chelsea-t is emlegették. De mit tud ez a 21 éves játékos, aki 2015 nyarán még ki sem tűnt a Ferencvárosból, amikor az megkezdte a szezont?

Nagy Ádám kapcsán mindig az elsők között azt szokás megemlíteni, hogy a fiatal középpályás több évre abbahagyta a nagypályás játékot, és futsalozott. Ez egyszerre jelentett pluszt és mínuszt is Nagynak, bár a kihagyás negatív hatásai azért elnyomják a pozitívakat.

Egy fiatal játékos esetében ugyanis hatalmas hátrányt jelent, ha a korosztályára jellemző fontos fejlődési szakaszokból kimarad, az viszont, hogy a 22 éves futballista így is az Eb egyik nagy felfedezettje lett, azt mutatja, hogy valóban kivételes tehetség. Az Outside of the Boot külön elemzést is készített Nagyról, az alábbiakban saját meglátásainkat az abban találhatókkal egészítettük ki .

Az ideális pozíció Nagy számára – saját megítélése szerint is – a mélységi irányító. Az ő feladata, hogy besegítsen a védekezésbe, a labdakihozatalba, de ő szervezi a játékot is, rendszerint övé a legtöbb passz a mérkőzésen, míg a támadásokba leginkább hosszú indításokkal száll be. Ezen a poszton játszik például a PSG-ben Marco Verratti és a Real Madridban Toni Kroos, de a kései juventusos korszakában Andre Pirlo is itt szerepelt.

Már itt elő is jön az első két fontos szempont, amiben van még hova fejlődnie Nagynak: még nem lát tökéletesen a pályán, nem érzi, ki merre mozog és hova kell két lépéssel előrébb építeni a támadást, ahogy a hosszú labdái sincsenek meg stabilan. Persze ad néha ilyeneket, de ezen a poszton meccsenként 8-10 mélységi beindítás lenne az elvárt. Ausztria ellen például egy ilyen labdája sem volt, Izland ellen viszont pont ő indította Nikolics Nemanját, aki végül bepasszolta az öngólt eredményező labdát.

 

A passzbiztonsága viszont hibátlan, az Eb-n jóval 90 százalék fölötti mutatóval ő volt a legjobb passzolónk .

És ami nem a poszt természetes velejárója, hogy rengeteget fut. Nemcsak magyar, hanem nemzetközi szinten is: az osztrákok ellen 2-0-ra megnyert mérkőzésen például 12268 métert mozgott a pályán, ami az egész csoportkört nézve a legtöbb futott távolságok között volt az Európa-bajnokságon.

Nagy folyamatosan mozog a pályán, fut, kap egy labdát, továbbteszi, majd azonnal máshol bukkan fel. Ebben, illetve a magas passzszázalékában látszik meg a futsalos múltja, mindkét lábával jól bánik a labdával, sőt, jól is cselez és jól is szerel, akár állva, akár becsúszva.

Utóbbi nagyon jól jön a védekezésben, ahogy a kiváló helyezkedése is: amellett, hogy szinte soha nem találni rossz pozícióban a pályán, arra is tud figyelni, hogy másokat is a megfelelő helyre tegye. Erről decemberi interjúnkban is beszélt:

például Dzsudzsák Balázs is megerősített abban a válogatottnál, hogy bátran adjak neki is utasításokat, ha úgy ítélem meg, nem megfelelően helyezkedett, mert a csapat sikeressége a legfontosabb.

Ennek ellenére nincs túl sok direkt labdaszerzése, leginkább szerelésekből jut labdához, passzokat és indításokat nem annyira csíp el. Ez főleg a termete miatt probléma: a 178 centis, 74 kilós játékost fejpárbajokban könnyen elnyomják, de fizikai adottságai miatt valószínűleg egy, az NB I.-nél erősebb, fizikálisabb bajnokságban egy szezon kikészíteni a sok ütközéssel.

Amikor kiderült, hogy a Benfica is érdeklődik iránta, egyből a Bayern Münchenhez igazolt Renato Sanches utódjának kiáltották ki, csakhogy a portugál Nagyhoz képest jóval előrébb játszik: a Wales elleni elődöntőben közvetlenül a csatárok mögött szerepelt, a Benficában pedig ha nem is ennyire elöl, de Nagy ideális posztjához képest mindenképp előrébb játszatták, így nem is lehetne ugyanazt várni a két játékostól.

Sanches az Eb-n már megmutatta, hogy milyen nagy lövésekre képes, Nagy viszont elég ritkán tüzel, de nem is az a dolga. A Fradiban és a felnőtt válogatottban még nincs gólja, az U20-as csapatban is csak egyszer talált be, de ezzel nem üt el a posztjától. Verrattinak 157 meccsen 3 gólja van a PSG-ben, Toni Kroos 304 mérkőzést játszott a Bayern Münchenben és a Real Madridban, és előbbiben ugyan volt 25 gólja, a spanyoloknál már csak hármat lőtt.

A Nagy kapcsán emlegetett csapatok (Southampton, Leicester City, Bologna, Benfica, Hamburg, Marseille) közül a Leicester, a Marseille, a HSV és Southampton felállásába is jól illene a magyar középpályás, de a Benfica 4-4-2-es rendszerében sem lenne túlzott gondja a beilleszkedéssel.

A játék és a játékosok sebessége, illetve fizikuma már más kérdés, ezeket az Eb-n mutatott sok futás, jó állóképesség és sok jó passz ellenére is alighanem hónapokig kell majd szoknia, ha tényleg eligazol a Ferencvárosból.

Rovatok