Index Vakbarát Hírportál

Akivel Mourinho nem tud veszíteni

2017. január 5., csütörtök 21:45

Már két hónapja nem talál legyőzőre a Manchester United, és úgy tűnik, az új edző kezd megtalálni valamit, amivel utóbbi hét mérkőzését zsinórban megnyerte. Vagy inkább valakit.

A nyáron milliárdokat költő Manchester United és menedzsere, José Mourinho, úgy tűnik, rátalált a sikerhez vezető útra. Persze ilyen jó játékosokkal ez nem is történhetne másképpen, de a jelek szerint valami más van a háttérben.

15 meccs, 13 győzelem, 2 döntetlen, 0 vereség a Manchester United mérlege a szezonban, ha pályára lépett a keret legidősebb futballistája, Michael Carrick,

akivel még nem kapott ki a csapat, mióta José Mourinho ül a kispadon.

Carrick júliusban múlt 35, akkor még egy évet évet aláírt a klubhoz, de most már az a kérdés, hogy újabb hosszabbítást ajánlanak-e neki. A számok alapján megérdemli, sőt, kötelező megtartani, pláne, hogy két poszton is bevethető.

Amikor hétfőn idegenben megverték a West Ham Unitedet 2-0-ra, Carrick középhátvédben kezdett, és csak a hajrára ment vissza az eredeti helyére, a középpályára. 

35 évesen leghátul nem is hibátlan, de rutinjával pótolja, amit nem tud a posztról, középen viszont egyelőre kifogástalan. Passzai nélkül Mourinho csapata  nem tartana   zsinórban hat győzelemnél a Premier League-ben, és hétnél, ha az Európa Ligát is számoljuk.

Pedig Mourinho nem így tervezte. Az idény első hat meccsén nem is használta Carricket, csak a Ligakupában tette be egyszer, szeptemberben, egy hónappal a szezon kezdete után. Akkoriban kezdett erősen akadozni a gépezet, és igen csak kérdéses volt, miért billeg Mourinho Unitedje.

Most ott tartunk, hogy azon a 15 meccsen, mikor Carrick pályán volt, összesen 40 gólt rúgtak.

Ray Wilkins, korábbi MU-játékos, majd edző, jelenleg tévés szakkommentátor elárulta, mi a titok:

Michael Carrick fantasztikus futballista, ha fent van, Herrera és Pogba 25 méterrel előrébb játszhat.

Azaz sokkal támadóbb lehet a középpálya eleje, mert Carrick biztosítja az egyensúlyt. Valami olyasmire képes, amire Paul Scholes 2006 és 2013 között, amikor Sir Alex Ferguson visszavonva játszatta. Ennek abban az időszakban 5 bajnoki cím és három BL-döntő lett az eredménye.

Mikor a Unitedhez érkezett, Scholes előtte volt a rangsorban, ő dominált a középpályán, Michael úgy gondolhatta, csak utána jön. De ezen a mostani, háromemberes középpályán ő a vezér

- állítja Wilkins. És a számok őt igazolják.

Nemcsak Herrera és Pogba játszott ugyanis körülötte, hanem Daley Blind és Fellaini is, de velük együtt sem kaptak ki eddig.

Carricket jó tíz éve, 2006 nyarán Ferguson  18 millió fontért igazolta le a Tottenhamtől, miután kirúgta Roy Keane-t. Ferguson jó pszichológus volt, azonnal odaadta Carricknek a volt csapatkapitány, Keane 16-os mezét, de így is kellett kis idő, majdnem egy szezon, hogy teljesen beépüljön a csapatba.

Manchester United vs AS Roma 7-1 - Carrick 2. gólja (6-0)

Amikor 2007 tavaszán 7-1-re lelépték a Romát a BL-ben, Carrick szenzációs gólokat rúgott - azokkal lett 1-0 és 6-0 -, talán akkor győzött meg mindenkit, hogy megérte szerződtetni. 436 meccsnél jár a Unitedben, a hétfői volt a 300. Premier League-mérkőzése. 24 gólja nem sok, de sosem a gólokat várták tőle, igaz, ebben a szezonban is van már neki egy, a Ligakupában. Épp azon a Northampton Town elleni mérkőzésen rúgta, mikor Mourinho először betette.

Ferguson utolsó nagy generációja sikereinek leginkább Scholes játéka volt a kulcsa, amikor a már 32 éves támadó középpályást a már említett visszavont pozícióban kezdte játszatni az edző. Most Mourinho Carrickkel indíthatja be ugyanígy a Unitedet, a különbség annyi, hogy ő sosem volt támadóbb, csak most került igazán a helyére egy olyan csapatban, ahol a megfelelő emberek vannak körülötte.

Scholes 38 évesen vonult vissza végleg, úgyhogy még Carricknek is lehet egy-két jó szezonja.

Mourinhónak mostanában szerencséje is van

A United ősszel többször vezetésnél, a hajrában kapott gólokkal bukott győzelmeket, a kocka az utóbbi időben fordult, jópárszor szerencséjük volt, természetesen ez is kellett a jó sorozathoz. Utóbbi három meccsükön két tiszta lesgólt adtak meg nekik, hétfőn De Gea kapus egy perccel azelőtt, hogy megszerezték a vezetést, még óriási ziccert fogott a tízemberes West Ham ellen.

Rovatok