Index Vakbarát Hírportál

Kína: eddig tartott az eszement költekezés a futballban?

2017. január 6., péntek 11:37

A kínai futballban elszabadult költekezésnek állami beavatkozás vethet véget, legalábbis erre utalhat az a nyilatkozat, amit a kínai sportét felelős hivatal adott ki csütörtökön. 

A sportvezetés is látja, hogy a klubok kontroll nélkül kezdték el szórni a pénzt, ezért szigorúbb ellenőrzés jöhet a jövőben. Jobban oda fognak figyelni az egyesületek pénzügyeire, fokozatosan ellenőrzés alá akarják vonni a költekezést, és ésszerűbb gazdálkodást várnak majd el a jövőben. Szabályozni akarják azt is, hogy egyes klubok mennyi pénzt adhatnak a külföldieknek aláírási bónuszként, és normális keretek közé szorítani, mekkora fizetést kaphatnak a játékosok. Véleményük szerint a mostani folyamat káros. 

Már csak azért is, mert a külföldi futballisták ilyen mértékű beáramlása hosszabb távon a sportágnak is rosszat tesz, ugyanis a kínai tehetségek nem kapnak majd lehetőséget, és ez a válogatottnak is árthat. 

Nemrég szerződött az országba az argentin Carlos Tévez, akit a világ legjobban fizetett futballistájává tettek heti 615 ezer fontos gázsival. Néhány nappal később kiderült, hogy Cristiano Ronaldóért 300 millió eurós ajánlatot tett egy magát megnevezni nem kívánó klub. A kínaiak olyan fizetéseket kínálnak, hogy a belga válogatott Axel Witsel is úgy döntött, hogy a Juventus helyett inkább Ázsiába igazol. 

Rovatok