Index Vakbarát Hírportál

Erőszakfesztivál vár az angol szurkolókra az orosz focivébén

2017. február 16., csütörtök 14:47

Már most készülnek a 2018-as oroszországi világbajnokságra, azon belül is az angolokkal való összecsapásra a helyi futballhuligánok, írja a Guardian, amely úgy fogalmaz, hogy erőszakfesztivállal várják majd az angolokat az oroszok.

A két válogatott szurkolói a 2016-os franciaországi Eb csoportmeccse előtt csatateret csináltak Marseille-ből, ezek után nem meglepő, hogy már most a folytatással foglalkoznak. Úgy meg pláne nem, hogy a tavalyi Eb után kiderült, központilag képezték ki az orosz huligánokat a szurkolói összecsapásokra.

A Guardian egy csütörtök este bemutatásra kerülő dokumentumfilmből (Russia's Hooligan Army – Oroszország huligánhadserege) idézett – ez részletesen mutatja be az oroszok központilag szervezett és irányított huligánkultúráját. A filmben a marseille-i zavargások mögött sejtett egyik alak is megszólal, egy másik orosz huligán pedig azt tanácsolja az országba érkező szurkolóknak, hogy

legyen mellettük egy gyerek vagy nő, mert ha csak férfitársaikkal mászkálnak az utcán, felkészülhetnek arra, hogy szétrúgják a seggüket.

A dokumentumfilmből az is kiderül, hogy előre begyakorolt utcai harcos taktikával készülnek az összecsapásokra, és azért pont a brit szurkolók a kedvenc célpontjaik, mert őket tekintik a  futballhuliganizmus ősapáinak.

„Van, akinek futballfesztivál, van, akinek erőszakfesztivál lesz” – mondta egy névtelenségbe burkolózó huligán a készítőknek.

A FIFA-elnök Gianni Infantino viszont egyáltalán nem aggódik a lehetséges erőszak miatt. Egy katari látogatáson szólalt meg, itt beszélt arról is, hogy a 2026-os világbajnokságot szinte biztosan több ország rendezi majd közösen. „Kettő, három, de akár négy ország is kandidálhat közösen, amelyek egyenként három, négy vagy öt stadionnal rendelkeznek. Ideális esetben ezek az országok földrajzilag közel vannak egymáshoz” – idézte Infantinót az MTI.

A brit sajtó a legutóbbi nagy futballtornák előtt rendre igyekezett a lehető legnagyobb veszélyekre felkészíteni a szurkolókat, a brazil világbajnokság előtt azt vizionálták, hogy pókok hullanak majd az égből, az ukrán-lengyel közös Eb előtt attól féltették őket, hogy koporsóban térnek majd haza. A 2006-os német vb előtt angolokra vadászó neonáci hordákkal riogattak, a 2002-as japán-koreai rendezésű vb előtt pedig kóbor kutyák húsából főző éttermekkel sokkoltak.

Rovatok