Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok doppingválogatottal indultak a 2014-es futball-vb-n

2017. június 25., vasárnap 10:50

Az oroszok át sem vészelték még a 2015-ben kirobbant doppingbotrányukat, máris itt van egy másik. A 2014-es futball-világbajnokságon induló válogatott mind a 23 tagja ellen doppingügyben folytat vizsgálatot a FIFA. Az ügyet a Mail On Sunday hozta nyilvánosságra.

Az, hogy Oroszországban államilag szervezték a doppingolást, nem újdonság, de hogy a futballban is ez ment, arról eddig nem voltak információk. Érdekesség még, hogy a vb-n résztvevők közül egyetlen játékos sem bukott meg a doppingvizsgálaton. Öt futballista a Konföderációs Kupáról éppen szombaton kieső csapatban is szerepelt.

A FIFA nem közölt részleteket, de feltehetően ezek a futballisták is benne lehettek a doppingprogamban. Manipulálhatták mintáikat. 

A futball eddig nem is tűnt doppingérzékeny sportágnak, de többen, például Arsene Wenger is furcsállta, hogy a sok mintavétel ellenére nincsenek lebukások

„A futballban évek óta intézményileg tagadták, hogy lenne doppingprobléma. Túl sok előadást láttam már a FIFA-tól, egyenesen a fantázia birodalmából, amik arról szóltak, hogy náluk mennyire nincs baj. Ezt az esetet azonban nagyon komolyan kell venniük" – idézte Dick Poundot, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség korábbi vezetőjét a Guardian.

Rovatok