Index Vakbarát Hírportál

Átveheti az önkormányzat a debreceni futballcsapatot Szimától?

2017. július 31., hétfő 12:52

A debreceni futballcsapat évek óta tartó mélyrepülésben van, tavaly szégyenletes módon a kiesés ellen kellett küzdenie a 2000-es évek sikercsapatának. És hol van még a vége?

A debreceni futballklub gazdaságilag egyre kevésbé bírja a versenyt a többi, politikai kapcsolatai révén kistafírozott klubbal, és bár játékoseladásokból tavaly még sikerült felszínen maradnia, de az összes piacképes játékosuktól megvált. Pontosabban az egy szem Holman Dávid még a csapatot erősíti, vinnék is, de a tulajdonos őt már tényleg nem szeretné eladni.

És hogy mi várható az idén? Anyagi csőd

A csapatot üzemeltető cég lényegében 75 százalékos tulajdonosi arányt biztosít a kaszinó- és játékgépüzletből meggazdagodott Szima Gábornak és 25-öt az önkormányzatnak. Szima viszont mintha már évekkel ezelőtt lemondott volna a fociról. Legalábbis kommunikációs szinten.

A csapat tovább szenved, három forduló után egy ponttal az utolsó előtti. Szima eleve úgy ment neki ennek a bajnokságnak, hogy tőle aztán vigye a csapatot, aki akarja, három hete a Hajdú Online-nak arról beszélt, hogy akár ingyen is odaadja a klubot üzemeltető cégben lévő tulajdonrészét, ha összeáll egy debreceni vállalkozókból álló konzorcium:

akkor 0 forintért átadom a többségi tulajdonrészem. 

Szóba került, hogy mi lenne egy külföldi befektetővel, de erre Szima azt mondta, szívesebben adná át a klubot egy olyan embernek, akit ismer, és akiről tudja, hogy jó kezekben lenne nála. 

Konzorciumról nem tudunk, és bár felmerültek pletykák, hogy helyette beszáll a DVSC működtetésébe a szintén kaszinós bizniszből aranyéletet élő Andy Vajna esetleg Mészáros Lőrinc, de ezek a pletykák hamisnak bizonyultak.

Ugyanakkor akadnak más jelentkezők. Úgy tudjuk, hogy Szima kijelentését nem eresztette el a füle mellett a debreceni városvezetés, és Papp László polgármester már meg is kereste Szimát egy esetleges tulajdonosváltás ügyében.

Nem lenne egyedülálló a magyar futballban, ha az önkormányzat is jelentős részesedéssel bírna a klubban, gyorsan a Szombathelyi Haladás jutott az eszembe, de amúgy is jellemző a magyar futballviszonyokra, hogy közpénzhez gyorsan hozzájutó klubok környékén fel-feltűnnek az állami, önkormányzati szereplők.

Megkérdeztük a DVSC-t és a debreceni önkormányzatot is, hogy igazak-e azok a hírek, hogy Szima és a polgármester egy esetleges tulajdonosváltozásról egyeztetnek. Az önkormányzat kérdésünkre elárulta, nem elégedettek a csapat szereplésével, és nem cáfolták értesülésünket, diplomatikusan viszont csak annyit írtak:

Tulajdonosként kötelességünk azon dolgozni, hogy a DVSC a magyar futball meghatározó klubja legyen. Ennek érdekében folyamatosak a tárgyalások a klub tulajdonosai között.

Tény, hogy a Debrecen a kétezres évek legsikeresebb klubja, az elmúlt 15 évben a legutóbbit leszámítva, csak kétszer fordult elő olyan, hogy ne jutottak fel a dobogóra, és hétszer bajnokságot is nyertek, de ha így folytatják, meg sem állnak a másodosztályig. 

Rovatok