Index Vakbarát Hírportál

Wenger: Minden lehetséges, ha egy ország a tulajdonosa egy klubnak

2017. augusztus 4., péntek 13:37

Alaposan felkavarta a futballvilágot az, hogy Neymar csütörtökön a PSG-hez igazolt, és bár José Mourinho, a Manchester United vezetőedzője azt nyilatkozta, szerinte nem sok a 222 millió euró a brazil játékosért, sokan élesen bírálták az átigazolást. Arsene Wenger is közéjük tartozik, ő irracionálisnak tartja a brazil labdarúgóért fizetett rekordösszeget – írja az MTI.

A Premiere League-ben szereplő Arsenal francia vezetőedzője úgy véli, pusztán sportszempontokkal nem igazolható az egyezség, szerinte sokkal inkább a francia együttes katari tulajdonosainak érdekei diktálták az ügyletet. Mint mondta, egy országnak különféle érdekei fűződhetnek ahhoz, hogy egy játékos képviselje őt, és ezt bizonyos utakon el is tudja érni, szerinte azonban ez nem igazolhat ilyen mértékű befektetést, és nem is illik a sporthoz.

Minden lehetséges, ha egy ország a tulajdonosa egy klubnak.

– mondta Wenger a brit lapok szerint összességében csaknem 500 millió euróba kerülő üzletről, hozzátéve azt is, hogy így rendkívül nehéz tiszteletben tartani a pénzügyi fair play elveit.  Szerinte a tulajdonosi viszonyok megváltoztatták a futball egészét az elmúlt 15 évben, és a maga részéről ezért támogatja, hogy a labdarúgás csak a saját forrásaira támaszkodva működjön.

Wenger arra is kitért, hogy ezek az igazolások felgyorsítják az inflációt, arra utalva ezzel, hogy tavaly lépték csak át a százmilliós határt, alig egy év múlva pedig már a kétszázmilliósat is. A francia vezetőedző szerint az Arsenal – és a klubok 99 százaléka – képtelen ezzel lépést tartani, de a Barcelona is nehézségekbe ütközhet, ha pótolni akarja a 25 éves csatárt, hiszen ami eddig 15 millióba került volna neki, azért most már százmilliót kell majd fizetniük.

Hozzátette, aggasztja, hogy nem lehet ellenőrzés alatt tartani az átigazolási piacot. A gyakorlat pedig, amellyel meghatározzák a játékosok értékét,

túl van az ésszerűség határain.

Rovatok