Index Vakbarát Hírportál

Már rég hadat kellett volna üzenni!

2017. augusztus 25., péntek 12:17

Magyarország megszakította a nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatot Hollandiával pénteken, de ha azt nézzük, mit kapott a magyar futballválogatott a hollandoktól azóta, hogy Fidesz-kormány van, már rég hadat kellett volna üzenni, és akkor a Heineken-balhéról még nem is beszéltünk.

2010 óta a magyar futballválogatott összesen öt meccset játszott Hollandiával, és mind az ötöt elvesztette. Ha a gólarányt nézzük, még ennél is siralmasabb a mérleg, mert ezeken a találkozókon összesen 27 gólt vágtak nekünk a hollandok, miközben mi hattal tudtunk válaszolni, ebből hármat egyetlen mérkőzésen lőttünk, de hát nyilván akkor is kikaptunk. 

2010. június 5.: Hollandia–Magyarország 6-1, barátságos meccs

Nem sokkal azután, hogy a Fidesz kormányt alakított, a világbajnokságra készülő holland válogatott szétkapta a magyar csapatot. Pedig nagyon szépen indult az egész, mert Dzsudzsák Balázs az elején klasszisgólt lőtt, viszont negyedóra múlva egyenlítettek a hollandok, de legalább a félidőig kihúztuk 1-1-gyel. Aztán a második félidőben Van Persie-ék már bedarálták a Dzsudzsákékat, és egymás után jöttek a gólok, a végére még vissza is vett az ellenfél, szóval lehetett volna csúnyább is a vereség. De erre sem kellett sokat várni. 

2011. március 25.: Magyarország–Hollandia 0-4, Eb-selejtező

Alighogy kihevertük a barátságos meccsen kapott hatost, már jött egy Eb-selejtező és egy négyes a vb-döntős hollandoktól. Pedig négy alapember nélkül jöttek Budapestre, és még így is simán megverték a válogatottunkat pont akkor, amikor győzelmi szériában voltunk, és már mindenki kezdett örülni, hogy valami alakulóban van. A kimagyarázás nagymestere, vagyis Egervári kapitány azzal nyugtázta a történteket, hogy ez a négygólos vereség bizony benne volt a meccsben, és 2x10 percet leszámítva az történt a pályán, amit a hollandok akartak.   

2011. március 29.: Hollandia–Magyarország 5-3, Eb-selejtező

Messze a legjobb mérkőzésünk a hollandok ellen, mert néhány nappal a sima hazai vereség után nagyon sokáig meccsben voltunk. Pedig úgy kezdődött, mint az összes holland–magyar: korán gólt szerzett az ellenfél, mi meg aztán rohantunk az eredmény után. De itt kicsit más volt a forgatókönyv, ugyanis akárhányszor gólt szereztek a hollandok, mi mindig válaszoltunk rá, legalábbis 3-3-ig, amikor Gera pazar gólt vágott a 75. percben. Aztán a hajrában jött Kuyt, aki három percen belül kettőt is lőtt, és mindent elrontott, vagyis újabb vereség.  

2012. szeptember 11.: Magyarország–Hollandia 1-4, vb-selejtező

Nem mi vagyunk az esélyesek, de nem vagyunk esélytelenek – ezzel a remek felütéssel ment neki a vb-selejtezőnek Egervári Sándor szövetségi kapitány, bele is szaladtunk rögtön egy négyesbe hazai pályán. A díszpáholyban Orbán Viktorral, Csányi Sándor MLSZ-elnökkel kezdődött a meccs, és az ötödik percben már meg is kaptuk az első gólt, amire Dzsudzsák még tizenegyesből válaszolt, de aztán a hollandok elrontottak mindent, mert rúgtak még hármat. Leginkább azért lőhettek ennyit, mert a magyar csapat röhejes hibákat csinált védekezésben. 

2013. október 13.: Hollandia–Magyarország 8-1

A magyar futballtörténelem egyik legmegalázóbb veresége, ami után Egervári Sándor szövetségi kapitány azonnal lemondott, annyira vállalhatatlan volt, amit a pályán művelt a csapata. Már a félidőben néggyel égtünk, aztán a második félidőben sem lassítottak a szívtelen hollandok, igaz, mi is adtunk nekik egy gólt, amikor Devecseri annyira meglepődött egy beadásnál, hogy közelről fejelt a magyar kapuba. A Fidesz akkori kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté a Facebookon tombolt a vereség után, hogy Egervárinál nem szabad megállni. 

(Címlap és borítókép: Bogdán Ádám és Korcsmár Zsolt a harmadik holland gól után a Hollandia - Magyarország világbajnoki selejtező mérkőzésen az Amszterdam Arénában 2013. október 11-én. Jobbra Kevin Strootman és Jeremian Lens holland játékosok. MTI / Illyés Tibor)

Rovatok